x
Annonce
Navne

Bente i Australien: Vi er bange for at smitte børnenes svagelige farfar

Billedet af Bente Lilleøre Grysbæk er skam fra Australien, men fra før både naturbrande og nu coronavirus truede. Privatfoto
Bente Lilleøre Grysbæk og hendes familie bor hos svigerforældrene i øjeblikket, fordi de er ved at bygge hus. Men farfar er svagelig, og alle er bange for at bringe smitte hjem.

Australien: - I skrivende stund (i onsdags. red) er skolerne stadig åbne hernede, og vi sender pigerne af sted hver dag. Jeg går også stadig på arbejde, for vi kæmper for at få den nye restaurant åbnet... - men der kommer nok ingen...

42-årige Bente Lilleøre Grysbæk, der stammer fra Asp, har siden 2007 været bosat i Australien. Hun er gift med australske Zoran, og parret har to døtre, Claudia på 13 og Alicia på 11. De bor i Diamond Creek i staten Victoria, ikke så langt fra millionbyen Melbourne.

Det var blandt andet i staten Victoria, at der var voldsomme naturbrande for nylig.

- Vi har stadig de ansigtsmasker, vi købte dengang, så nu kan de så komme i brug, siger hun.

Bente er uddannet kok og har været souschef på Le Sommerlier og Umami, begge i København. Siden var hun i en årrække køkkenchef på Denmark House i Melbourne og har blandt andet lavet mad til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Lige nu knokler hun på at få åbnet bryggeriet Golden Hills nye restaurant, hvor hun skal være køkkenchef.

- Måske mister jeg mit job, hvis ejeren beslutter at dreje nøglen i nogle måneder, hvilket er, hvad jeg lige har hørt i nyhederne, at de anbefaler. Det er ikke nogen rar situation, fortæller hun.

I øjeblikket bor Bente, Zoran og døtrene hos hans forældre.

- Vi solgte vores hus, lige før det hele gik løs. Og så købte vi en grund, hvor vi nu er ved at bygge et nyt hus, fortæller Bente.

Det er ikke nogen ideel situation.

- Det var en god ide, da vi flyttede ind hos mine svigerforældre - men så kom coronavirus. Men farfar har det meget dårligt, og vi er bange for, at os, som går på arbejde/skole tager virus med hjem. Hvis han bliver syg, klarer han den ikke, mener hun.

Og han er ikke den eneste, hun bekymrer sig om.

- Min store frygt er jo, at hvis de lukker alle grænser, så kan jeg ikke komme hjem til min mor i Asp, skulle der ske noget med hende, siger hun.

Er der mad nok i butikkerne?

- Faktisk er hylderne i supermarkederne tomme. Folk er i ret panik hernede med hensyn til mad i supermarkeder. Nyhederne viser folk, der er oppe at slås, og i går var der en, der blev stukket ned. De ældre og handikappede har nu eneret til adgang til supermarkeder hver morgen mellem klokken 7-8, og der er ansat "supermarked betjente", altså politi, som er til stede når der handles ind, fortæller Bente.

Hvordan med jer - har I mad nok?

- Men vi er ok med mad - for nu - da vi har købt lidt ekstra ind, men ikke meget. Til gengæld bugner vores have med grøntsager og frugt. Æbler, pærer, kvæder, figner, vindruer, peberfrugter, chili, kartofler, løg, hvidløg, persille, oregano, mynte, tomater og så videre, så den del går nok, mener Bente Lilleøre Grysbæk.

Vindue til verden

I den kommende tid forsøger Dagbladets Navne-redaktion at få kontakt til mennesker, der er bosat i udlandet, og som enten stammer fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner eller har en stærk tilknytning til området.

Med dette ”Vindue til verden” vil vi fortælle om, hvordan hverdagen er, og livet leves i andre lande, der også i større eller mindre grad er ramt af coronavirus.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at skrive.

Australien

Ifølge tal fra den 19. marts er der i øjeblikket 565 personer i Australien, der er smittede med coronavirus.

Kilde: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce