Annonce
Struer

Beboerne skal have fri adgang til mad

Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune havde forståelse for personalet på Midtbyens Botilbud, da han kunne fortælle, hvordan Socialtilsyn Midt havde påtalt, at der var lås på køleskabet. Arkivfoto: Morten Stricker
Fødevarestyrelsen har anbefalet, at der blev sat lås på køleskabet. Socialtilsyn Midt kræver fri adgang for beboerne og låsen væk.

Struer: - De gjorde det i den bedste mening, sagde formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, John Christoffersen (S), da han kunne fortælle det samlede byråd, at Socialtilsyn Midt havde bemærket, at personalet på Midtbyens Botilbud i Bjerggade havde sat lås på køleskabet.

Socialtilsyn Midt havde under et uanmeldt tilsynsbesøg bemærket, at beboerne altid skal have fri adgang til mad og drikke - og også fra køleskabet.

Ledelsen på Midtbyens Botilbud kunne forklare de tilsynsførende fra Socialtilsyn Midt, at en borger i afdelingen har kroniske stafylokokker, og at det var på anbefaling fra Fødevarestyrelsen, at der var sat lås på køleskabet.

- De gjorde det af hensyn til hygiejnen, konstaterede John Christoffersen, da han gjorde rede for forløbet i byrådet.

Annonce

De gjorde det af hensyn til hygiejnen.

John Christoffersen (S), formand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune

Et kompromis

Men besøget af Socialtilsyn Midt førte altså til en kollision mellem to forskellige offentlige instanser, som fører tilsyn med, at alt går forsvarligt for sig på blandt andet de offentlige institutioner som Midtbyens Botilbud, og Socialtilsyn Midt var da heller ikke afvisende over for en afvejning af hensynet til hygiejnen og beboernes frie adgang til forsyninger i det omtridte køleskab.

Ledelsen på Midtbyens Botilbud kunne forsikre socialtilsynet om, at beboerne altid kunne henvende sig til personalet og få køleskabet låst op, så de kunne få mad.

Men dette var så ikke godt nok for tilsynet, og John Christoffersen kunne i byrådet forklare, at der var indgået et kompromis, så der var fri adgang til køleskabet, men stadigvæk enkelte skuffer og kasser i skabet, som er aflåste.

Tæt på topkarakter

Dette blev så også den eneste plet på tilsynsrapporten.

Generelt var Socialtilsyn Midt særdeles positive i bedømmelsen af bostedet i Struer, hvor der er plads til i alt 31 fordelt på tre afdelinger.

Efter en bedømmelse af en lang række forhold på en skala fra 0-5 endte Midtbyens Bosted ud med et gennemsnit på 4,7.

- Det var meget tæt på at være helt toppen, konstaterede John Christoffersen uden at det førte til yderligere debat på byrådsmødet tirsdag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce