Annonce
Navne

Balletkompagni: Vi forsøger at omlægge forestillinger til at være udendørs

I august og september skal der under alle omstændigheder danses udendørs ved Thorsminde og Harboøre, men nu er Black Box Dance Company også ved at forsøge at omlægge andre forestillinger til at være udendørs for at få noget publikum. Dog ikke endnu i bidende kulde... Pressefoto: Flemming Lauridsen
Black Box Dance Company arbejder på at omlægge forestillinger til at kunne danses udendørs, når vejret bliver bedre. De tror ikke på indendørs-forestillinger det næste halve års tid.
Annonce

Holstebro:  Black Box Dance Company skulle have afviklet audition i England i februar for at finde to nye praktikanter.

Det er aflyst.

Der skulle have været premiere på balletten "Vita Danica" (et samarbejde mellem Pernille Rosendahl og Black Box Dance Company, red.) på Aarhus Teater.

Det blev aflyst.

Premieren blev flyttet til Musikteatret i Holstebro den 11. februar.

Det blev aflyst.

Den 11. marts har kompagniet efter planen premiere på forestillingen "Månesang", bygget over prins Henriks digte, i Musikteatret Holstebro.

Det - er de næsten helst sikre på - bliver aflyst.

- Jo, det har været og det er svært. Vi bider tænderne sammen - men det er jo det, vi alle gør i Danmark. På en måde er vores dansere vel privilegerede. De har hinanden, bliver corona-tjekket en gang om ugen, og har lov til at øve i studiet. Det er en luksus, at det kan lade sig gøre, fordi vi er så få. Mange store kompagnier er helt lukket ned her under pandemien, fortæller David Price, produktionsleder og koreografisk assistent ved Black Blox Dance Company.

Annonce

Vi tænker udendørs

Men hvad med forestillingerne?

- Vi er simpelthen begyndt at tænke en hel masse på at være udendørs. Selvfølgelig ikke lige nu, hvor det er vinter og utroligt koldt, men senere. Selvom samfundet forhåbentlig lukker mere op snart, så er det nok ikke lige indendørs balletforestillinger, der bliver prioriteret højest. Vi tror, der går længe, inden vi får publikum ind i en sal. Men så må vi jo komme ud til dem, forklarer David Price.

Der er kun én danser, der forlader kompagniet efter sommerferien, nemlig italienske Giorgia Reitani. Hun bliver erstattet af dansk-sydafrikanske Bjørk-Mynte Paulse, der allerede er blevet ansat, fordi hun skal danse hovedrollen i "The Danish Girl", der har premiere til oktober. Pressefoto

"Vita Danica" håber kompagniet at få lov til at vise i Aarhus i juni og i begyndelsen af juli i Holstebro. Men for en sikkerheds skyld arbejder de på et alternativ, nemlig en udendørs version.

- Jeg tænker, at vi de næste seks måneder skal møde borgerne udenfor. Vi har jo allerede vores "dans på bestilling", hvor vi danser på altaner og uden for vinduer på bosteder og plejehjem. Det tror jeg, at vi udvider, når vejret bliver lunere, så vi for eksempel kan køre ud i villa-kvartererne og lave forestilling på gaderne, siger David Price.

Han tror, at lige så meget som danserne længes efter et rigtigt publikum, lige så meget har befolkningen lyst til afveksling og kulturoplevelser.

- Vi sidder jo alle indenfor vores fire vægge og ser de samme mennesker, så jeg tror, at folk er klar til udendørs ballet...

Annonce

Uvisheden det værste

Black Box Dance Company har et ønske om at opføre "Månesang" præcis, som den er tænkt - men tvunget af omstændighederne er man også i det tilfælde begyndt at undersøge, om den kan ændres til en udendørs forestilling. Og så bliver der indspillet en kunstfilm.


Jeg tænker, at vi de næste seks måneder skal møde borgerne udenfor. Vi har jo allerede vores "dans på bestilling", hvor vi danser på altaner og uden for vinduer på bosteder og plejehjem. Det tror jeg, at vi udvider, når vejret bliver lunere, så vi for eksempel kan køre ud i villa-kvartererne og lave forestilling på gaderne.


- Vi laver en miniserie af kunstfilm om "Månesang", hvor vi både bruger danserne, de to musikere og skuespilleren Thure Lindhardt. Den skal filmes flere steder i Holstebro og omegn, og så vil folk kunne se den på nettet, fortæller David Price.

Hvad er jeres største udfordring?

- Lige som for så mange andre er det uvisheden. Vi skal stadig arbejde, som om alt lukker op og er normalt fra den 1. marts, selvom vi ikke forventer, at det er sådan. Det er den der stop-go-stop, der er vanskelig - vi får en kort varsel, og så lukkes der ned. Det er lidt en spøjs situation, for vi arbejder efter den oprindelige plan, men samtidig har vi en plan B og en plan C. Men der er vi jo ikke unikke. Det er hele kulturbranchen - og sikkert også mange andre brancher - der har det sådan, forklarer David Price.

Kulturen styrtbløder i EU

Paraply-organisationen GESAC har fået foretaget en undersøgelse af den kulturelle og kreative industris betydning for europæisk økonomi, og konsekvenserne af den igangværende coronapandemi.

GESAC er en paraplyorganisation for 32 rettighedsorganisationer fra hele Europa, der tilsammen repræsenterer over en million skabere og rettighedshavere – fra musikere til forfattere, billedkunstnere til filminstruktører og mange flere.

Undersøgelsen viser blandt andet:

De kulturelle og kreative industrier i Europa i 2019

Omsætning: 643 milliarder euro

Andel af EU’s BNP: 4,4 procent

Beskæftigelse: 7,6 millioner mennesker

8,4 flere beskæftigede end i telekommunikation – 2,9 flere end i bilindustrien

De kulturelle og kreative har siden 2013 skabt cirka 700.000 (+ ti procent) nye job.

Kunst- og kultursektoren i Europa voksede 17 procent fra 2013 til 2019. Sektoren skaber mere værdi end landbrug, skovbrug og fiskeri tilsammen.

2020: Efter corona

Omsætningstab på 31 procent (199 milliarder euro)

Større tab end turistindustrien – på niveau med luftfart

Omsætningstab i musikbranchen på 75 procent – kun scenekunsten er hårdere ramt.

Inden for kunst- og kultursektoren i Europa er det scenekunst og koncertaktiviteter, der er hårdest ramt af omsætningsnedgangen på grund af coronaen gennem år 2020.

Europæerne vil hurtigere føle sig mere corona-trygge i supermarkeder, end de vil i teatre, koncerthuse og spillesteder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny audiolog hos Vestjyllands Hørecenter

Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce