x
Annonce
Struer

B&O dropper naturgassen og reducerer CO2-udslippet med 800 tons

B&O betaler en tilslutningsafgift på 1,7 millioner kroner for at blive koblet på fjernvarmen, men opnår så til gengæld en årlig besparelse på 450.000 kroner på varmeregningen. Foto: Struer Energi
Den gamle gasmotor er snart fortid. Den har gjort det godt, men nu er det slut. B&O kobler sig på fjernvarmen.

Struer: B&O skifter naturgassen ud med fjernvarme og sparer på den måde 450.000 kroner om året på varmeregningen. En varmeregning på cirka seks millioner kroner om året.

- Samtidig får vi reduceret udslippet af CO2 i forbindelse med B&Os forbrug af energi til varmeforsyningen med 800 tons om året. Det svarer til en samlet reduktion af B&Os udledning af CO2 med 20 procent, fortæller Jacob Stenled Yde Madsen, som er Facility Manager på B&O i Struer.

- Så skiftet fra naturgas til fjernvarme er på alle måder en fordel for B&O, mener han og fortæller lidt mere om baggrunden for, at det kommer til at ske netop nu.

- Vi har haft stor glæde af vores gasmotor, som har leveret både varme og el til hele virksomheden. Det er kun tre år siden, vi brugte 300.000 kroner på at få den renoveret, og dengang var det en investering, vi havde tjent hjem igen på bare seks måneder, fortæller han.

Annonce

Et skub fra staten

Men regeringen har ændret de mere overordnede rammebetingelser for driften af en gasmotor som den på B&O.

- Vi mistede med udgangen af 2018 et grundbeløb på cirka 430.000 kroner om året, forklarer Jacob Stenled Yde Madsen.

Et tilskud, som B&O har fået fra staten til inustrielle kraftvarmeværker, hvor forsyningen har været baseret på naturgas.

- Så vi gik i gang med at se på, hvad vi kunne finde af alternativer til naturgassen, forklarer han og fortæller, at der var flere muligheder.

Men fjernvarmen var klart den mest attraktive løsning.

- Vi skal investere cirka 2,6 millioner kroner for at få det til at fungere: 1,7 millioner kroner, som skal betales i tilslutningsafgift til Struer Energi og så en lille million kroner mere for at få varmen ledt ud til alle hjørner af fabrikkerne, fortæller han.

Til gengæld får B&O så et energitilskud på 1,2 millioner kroner fra staten for at skifte energikilde fra gas til noget andet.

- Så alt i alt skulle investeringen være hentet hjem på tre år, vurderer Jacob Stenled Yde Madsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce