Annonce
Lemvig

Bøvlingbjerg vil være bedste landsby

Bøvlingbjerg har flere kunstnere og virksomheder, der er med til at skabe en sammenhængskraft i byen. Her er det glaskunstneren Agnethe Maagaard. Arkivfoto:
Bøvlingbjerg er på listen over de 13 landsbysamfund fra hele Region Midtjylland, der skal kæmpe om Landsbyprisen 2020

Bøvlingbjerg: I slutningen af maj vil Region Midtjylland for 12. gang uddele Landsbyprisen, og antallet af landsbyer, som kandiderer til prisen er større end nogensinde. I alt 13 landsbysamfund fordelt over hele regionen skal således slås om den attraktive pris.

Som eneste landsby i Lemvig Kommune forsøger Bøvlingbjerg at komme i spil om prisen på 150.000 kroner. Byen er indstillet på grund af stor foretagsomhed i lokale borgergrupper, foreninger, virksomheder, butikker og kunstnere. Tidligere var Bøvlingbjerg på grund af to forskellige kirkesamfund delt i to, men i dag fremstår den som samlet by, hvor alle deltager i de mange sports- og kulturtilbud på tværs af alder, køn og baggrund. Borgerne kæmper for at bevare byens sundhedshus og samarbejder med de nærliggende landsbyer om tiltrækning af for eksempel nye læger. Gennem foreningen ”7650 Bolig Aps” opkøber og renoverer borgerne gamle huse, som ikke kan sælges. Lokale håndværkere og frivillige står for renovering og vedligeholdelse

Det er dog et skarpt felt, som Bøvlingbjerg er oppe mod, men allerede mandag 27. januar får man en fornemmelse af, hvor tungtvejende Bøvlingbjerg ligger i feltet, for da bliver kandidatfeltet skåret ned til fem. I løbet af marts vil dommerpanelet så indstille, hvem der bør have Landsbyprisen 2020, men det er Regionsrådet, som efter indstilling fra udvalget for regional udvikling endeligt beslutter, hvem vinderen er. Dommerpanelet er sammensat af eksperter, som er hentet uden for regionen.

Idom-Råsted i Holstebro Kommune vandt hovedprisen sidste år og dermed 150.000 kroner til videre udvikling af lokalsamfundet.

Annonce

Landsbyprisen

Landsbyprisen tildeles efter følgende syv kriterier, som skal være helt eller delvist opfyldt for at komme i betragtning.

Landsbyens fysiske miljø er attraktivt, og der er god adgang til natur.

Landsbyen arbejder med indsatser og aktiviteter der understøtter en bæredygtig udvikling.

Landsbyens udvikling tager udgangspunkt i de særlige stedbundne ressourcer og potentialer.

Landsbyens borgere, foreninger og erhvervsliv har inden for de seneste tre-fem år medvirket aktivt til at planlægge landsbyens og områdets udvikling.

Landsbyen har udsyn og deltager i samarbejder og netværk, eksempelvis om fælles projekter, faciliteter og arrangementer.

Landsbyen har aktive fællesskaber og frivillige, som understøtter et godt og inddragende socialt og kulturelt miljø.

Generel vurdering af landsbyen og dens udviklingsaktiviteter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce