Annonce
Kultur

Bøvling Klit-bog er udsolgt - nye eksemplarer er på vej

Forfatteren Anders Bune er glad for, at kendskabet til fortidens klitboere bliver udbredt via bogen. Arkivfoto: Allan Damgaard
Anders Bunes bog om Bøvling Klit sælger godt her i julehandlen. Lemvig Boghandel måtte i begyndelsen af ugen melde udsolgt, men der er nye eksemplarer på vej fra forlaget.

Fjaltring: Det går forrygende med salget af Anders Bunes lokalhistoriske bog "Bøvling Klit - en vestjysk fortælling".

- Jeg var i Lemvig Boghandel i begyndelsen af ugen, og her kunne de melde udsolgt af bogen. Men der er nye eksemplarer på vej til den lokale boghandel, så de har den igen fra sidst på ugen, siger Anders Bune, der selv har solgt et par hundrede eksemplarer af bogen.

Bogen handler om de barske livsvilkår, som beboerne på Bøvling Klit levede under i en periode på cirka 70 år fra 1870 til 1940.

Bøvling Klit er den 10 kilometer lange landtange, der går fra syd for Fjaltring til Thorsminde.

- Omkring 1870 lykkedes det at få etableret en mere varig beboelse, der omfattede 14 huse eller mindre ejendomme, og det er nogle af personerne i de 14 huse, som jeg skriver om. Det er deres livsvilkår, som bogen handler om. De levede på samfundets bund, men alligevel kunne livet også udfolde sig muntert og fornøjeligt, siger Anders Bune.

De 14 huse er i dag forsvundet. De har ligget på arealer, der i dag befinder sig ude i havet.

- Myndighederne besluttede i 1940 at opføre et stort dige til beskyttelse mod Vesterhavet, og det skulle ligge længere mod øst end de gamle, mindre diger. Derfor skulle klitboerne opgive deres huse, hvilket de hovedsageligt var godt tilfredse med. De fik nemlig erstatning af staten, siger Anders Bune.
Bogen indeholder desuden fire noveller af A. Chr. Westergaard, der fra 1915 til 1921 var lærer i Fjaltring. Novellerne, der oprindeligt blev udgivet i 1920'erne, tager udgangspunkt i livet på klitten.

Han er medudgiver

"Bøvling Klit - en vestjysk fortælling" er på 112 sider og koster 179 kroner. Den er udgivet på forlaget Forfatterskabet.dk. Anders Bune er såkaldt medudgiver. Det vil sige, at han betaler en del af omkostningerne ved at udgive bogen - til gengæld har han fået blandt andet redaktørhjælp, korrekturlæsning og markedsføring af bogen.
Bogen blev præsenteret ved fire receptioner - tre i lokalområdet samt én i København. Ved receptionen i hovedstaden havde Anders Bune selv lejet et lokale til formålet og inviteret venner og bekendte.
Anders Bune har været spændt på, hvor godt den nye bog ville sælge. Han har tidligere i samarbejde med Lemvig Museum udgivet "Fjaltringhistorier", der solgte 1000 eksemplarer og i dag er udsolgt.

- Det er et lidt specielt emne, og titlen fortæller jo ikke, at jeg forsøger at trække tråde fra klittens fattige samfund frem til det rige samfund, vi har i dag. Vi står i dag på skuldrene af fortidens nøjsomme folk, siger Anders Bune, der glæder sig over, at bogen sælger godt og kendskabet til fortidens klitboere dermed bliver udbredt.

Han ved ikke, hvor mange eksemplarer bogen er solgt i.

- I dag trykkes mange bøger løbende, når der er behov for det, så der opereres ikke længere med et første oplag, siger Anders Bune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De svedte for at bekæmpe kræft

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce