Annonce
Holstebro

Bævere truer laksenes ynglepladser i snoede vandløb

Bæverdæmninger i Gryde Å bliver lige nu fjernet en gang om ugen af Naturstyrelsen, for at give laks og ørreder adgang til gydepladser i åen. Men bæverne er hurtige, så dæmningerne skal fjernes helt eller delvist en gang om ugen, for at sikre fiskene adgang. Foto: Johan Gadegaard

Spærringer ved dambrug er fjernet for at give laks og ørreder gode forhold i Gryde Å. Men nu bygger bævere nye dæmninger i takt med, at de bliver fjernet - og det truer igen de gydende laks og ørreder.

HOLSTEBRO: Mens laksen i Storåen er fredet, så har den genudsætte bæver krav på "streng beskyttelse". Men i Gryde Å, som løber gennem det militære øvelsesområde, er de to arter i konflikt - og kæmper om førsteret til vandløbene.

To dambrug blev fjernet for at skaffe gode gydepladser til laks og ørreder i Gryde Å og sideløb. Men siden 2015 har bævere bygget dæmninger og i perioder spærret vejen til de gode gydepladser.

- Der er bestemt modsatrettede interesser mellem den fredede laks og den beskyttede bæver, siger Jakob Larsen, der er biolog i Holstebro Kommune.

I flere år har bævere bygget dæmninger og bæverbo godt skjult midt i det militære øvelsesområde. Efter de blev fundet har Naturstyrelsen fjernet dem flere gange.

- I år bygger bævere dæmninger to andre steder længere oppe i åen, fortæller Jakob Larsen.

Netop her i december og januar søger laksen op i Storåen, Gryde Å og andre sideløb for at gyde.

- Derfor er det helt afgørende, at der lige nu er fri passage for de laks, som trækker op for at gyde æg på egnede steder med god bund og vandstrøm, siger Jakob Larsen, som kontakter Naturstyrelsen, når bæverne har bygget nye dæmninger.

I sidste uge fjernede styrelsen de to spærringer i Gryde Å. Men det er er en stakket frist. Allerede mandag var der kun en smal passage, hvor laks kan komme forbi.

- Her i gydetiden skal der typisk fjernes spærringer i åen hver uge, siger Jakob Larsen.

Han har været med til at undersøge af fiskebestanden i Gryde Å og tilløb og her fremgår det, at bæverdæmninger har en negativ påvirkning af ørred og laks, og at flere kilometer vandløb egnet til gydning og yngelopvækst derfor ligger ubenyttet hen.

Mens man søger at holde Gryde Å åben, så er egnede gydesteder i sideløbet Hestbjerg Bæk spærret af en bæverdæmning.

Der har i flere år været planer om en ny forvaltningsplan for de bævere, som er blevet til 200 og har spredt sig, siden de blev genudsat i Flynder Å. En ny plan vil måske tillade, at problembævere bliver flyttet.

- Vi ser frem til, at der kommer en ny forvaltningsplan, siger Jakob Larsen.

Laks kontra bævere

Gryde Å er generelt et vandløb med rent vand, som løber fra området ved Præstbjerg mod nord og snor sig gennem det militære område og ud i Storåen. To dambrug ved Gryde Å blev fjernet i 2010 og 2011 og tre kilometer vandløb er blevet genslynget. Der er en pæn bestand af lakseyngel langt op i Gryde Å, mens der fint med ørredyngel sideløbet Kærgård Bæk.I 2015 var der slet ingen lakseyngel i Gryde Å på grund af en bæverdæmning. Lige nu er der meget få fisk i Hestbjerg Bæk på grund af en bæverdæmning, ifølge "Undersøgelse af fiskestanden i øvre Gryde Å og tilløbene..", oktober 2018.

En række andre vanddyr har dog gavn af de sumpe og søer, der dannes, når bævere bygger dæmninger.

Der har i flere år været planer om en ny bæver-forvaltningsplan, som måske vil tillade, at det blev tilladt at indfange og flytte bævere, der skaber problemer.

Bæverne bygger dæmninger flere steder i Gryde Å og i Hestbjerg Bæk og andre sideløb. Og det har en negativ virkning på vandrefisk som laks og ørreder, konkluderer rapport. Foto: Johan Gadegaard
Bæverne har også bygget et bæverbo i det militære område - og dæmninger er med til at sikre, at man skal dykke ned i vandet for at komme ind i bæverboet. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce