Annonce
Lemvig

Bækmarksbro-storken er fra Bremen

En af storkene ved Flynder onsdag aften.Foto: Johan Gadegaard
Nu er det slået fast, hvor han-storken i Bækmarksbro stammer fra

Bækmarksbro: Nu er det slået fast, hvor hanstorken i Bækmarksbro stammer fra. Det er nemlig lykkedes for naturfotografen Vagn Gejl Donskov at få så skarpe billeder af han-storkens ben, at man kan aflæse det tal, der står på ringen omkring benet. Den afslører, at storken er vokset op i en storkerede i Berne Glüsing, der ligger nordvest for Bremen. Han er fra 2015 og dermed fire år gammel.

Ifølge hjemmesiden storkene.dk ligger der en plejestation for storke i området. Derfor bliver der lagt foder ud til storkene, hvilket gør, at der efterhånden er opstået en hel koloni af ynglende storke på stedet.

Siden han-storken fløj fra reden, har den været et smut rundt om både Polen og det østlige Tyskland, inden den fandt sig en mage og valgte Bækmarksbro.

Det er endnu uafklaret, hvor hunstorken stammer fra, da hun ikke bærer ring. Foreløbigt ligger parret trofast og ruger på et ukendt antal æg i reden. Hvis det går, som alle håber, kan der ventes unger i storkereden i løbet af den næste uges tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

'Datainformeret' er måske nok et DJØF-ord - men det er godt

I gårsdagens avis kunne man læse ordet "datainformeret". Det har om noget en klang af DJØF og offentlig forvaltning over sig. Det stod da også at læse i et citat fra en offentligt ansat leder. Skoleleder Ole Priess brugte ordet, da han skulle forholde sig til en rapport om skolernes evne til at løfte eleverne på det faglige område. Men selv om ordet måske ikke er det mest sexede i forrådet, var det både velvalgt og relevant i sammenhængen. Tænketanken CEPOS har netop offentliggjort den årlige rangliste over skolernes effekt. Den siger noget om, hvor gode skolerne er til at få karaktermæssige resultater ud af børnene ved afgangsprøven i forhold til de forventninger, man kunne have til børnene ud fra deres baggrund. Og i den opgørelse er Ole Priess' skole, Rolf Krake Skolen i Holstebro, endt langt nede på listen. Som kommunens dårligste og på en plads som nummer 1145 ud af 1415 skoler på landsplan. Det er et alvorligt tegn på, at der er udfordringer på skolen. Og det er her, det fine ord kommer ind i billedet. Skolelederen kan ikke ignorere undersøgelsen, men han kan heller ikke stille sig op offentligt og give den ret i, at hans skole er elendig til at få stoppet viden ind i hovedet på børnene. Derfor svarer han, som han gør: " … i stedet for at været datastyret og have som mit mål, at skolen skal have den højeste undervisningseffekt, så handler det for om mig om at være datainformeret, forstået på den måde, at undervisningseffekten er ét blandt flere parametre, vi skal være opmærksomme på," siger han. Og det rammer hovedet på sømmet. Skolen bliver målt og vejet på mange måder. Der er nationale test, CEPOS-undersøgelsen, trivselsundersøgelser og karaktergennemsnit. Alt sammen noget, man kan stirre sig blind på og miste helheden, hvis man målrettet jagter et resultat. Men de er alle indikatorer, som ikke må ignoreres. Man skal ikke se en elendig placering i denne undersøgelse som et facit, men som et tegn på, at noget langt fra er optimalt. Og så handle derefter. Hvis resultatet kan (bort) forklares, kan man også gøre noget for at forbedre det.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce