Annonce
Struer

Ausumgaard: - Vi kan stikke helt af med ny teknologi i landbruget

Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard (t.v.) havde for et års tid siden besøg af Signe Munk fra SF, som her ses sammen med Karsten Filsø (SF) fra Holstebro, og også i den forbindelse kunne Kristian Lundgaard-Karlshøj forklare, hvordan han er klar til at udnytte de mange muligheder, der ligger i at indføre ny teknologi i landbruget. Arkivfoto: Frede Stengaard
Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard er overbevist om, at brugen af ny teknologi i landbruget er vejen frem. - Vi kan stikke helt af, hvis vi udnytter de muligheder, vi har, mener han.

Struer: Regeringen satser i et oplæg til de kommende forhandlinger om landbruget på, at en reduktion af CO2-belastningen fra dansk landbrug skal hentes hjem ved at bruge ny teknologi.

- Det er primært de nye og uprøvede teknologier, der skal gøre dansk landbrug mere klimavenligt, lyder det fra landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Landbruget skal ifølge regeringens udspil i alt levere 7,1 millioner ton CO2 i 2030, hvoraf størstedelen - fem millioner ton - skal komme fra nye teknologier. Resten skal findes ved blandt andet at udtage mere lavbundsjord.

Annonce


Det ville være dumt at sige, at jeg føler mig tryg ved, at landbruget kan nå i mål ved at få implementeret alle de nye teknologier, der er på vej. Men der er så mange spændende ting på vej, at jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre.

Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard.


En strategi, der bliver mødt af kritik fra regeringens støttepartier, som stiller spørgsmålstegn ved, om CO2-udledningerne fra landbruget kan reduceres med et teknologi-fix inden 2030.

- Men det er helt klart vejen frem, mener Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard ved Struer.

- Det ville være dumt at sige, at jeg føler mig tryg ved, at landbruget kan nå i mål ved at få implementeret alle de nye teknologier, der er på vej. Men der er så mange spændende ting på vej, at jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre, mener han.

- Måske specielt her i Vestjylland, hvor vi har rigelige mængder af grøn energi. Vi kan stikke helt af, hvis vi for eksempel fik mulighed for at trække den grønne strøm fra vindmøllerne direkte ud i produktionen i både landbruget og måske også til virksomhederne i området, mener han.

- Det er noget, der bliver arbejdet på. Der er klogere folk end mig selv, der er i gang med at se på mulighederne og i et samarbejde med energiselskaberne, fortæller han.

- En grøn omstilling vil ikke bare være til gavn for miljøet. Der vil også være en rigtig god økonomi i det for landbruget, mener han.

- Det vigtigste er bare nu, at der bliver brugt gulerod for at få de nye teknologier implementeret, siger han med et godt råd til politikerne om at lægge pisken på hylden, når landbruget skal indfri de politiske forventninger om en mere miljøvenlig produktion.

- Hvis vi udelukkende får med pisken, risikerer vi at ødelægge et helt erhverv. Med de muligheder, vi har, ville det bare være så ærgerligt. Vi kan virkelige gøre en forskel og blive de grønneste og de bedste i hele Europa, hvis vi griber det rigtigt an, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce