Annonce
Erhverv

Ausumgaard-landmand indstillet til fornem pris

Kristian Lundgaard-Karlshøj er glad for, at der ligger en 360 graders vurdering af bedriften på Ausumgaard til grund for indstillingen. Arkivfoto
Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard er den danske kandidat til prisen, Baltic Sea Farmer of the Year Award, som WWF Verdensnaturfonden står for. Prisen, der uddeles på onsdag i Polen, skal synliggøre, hvad landmænd kan gøre for at producere miljøvenligt.
Annonce

Hjerm: - Jeg er stolt over, at vi er indstillet til prisen, og vi blev også meget overraskede over at være den danske kandidat til prisen. Den konsulent, der havde indstillet os til prisen, havde i farten glemt at fortælle os, at han havde indstillet os. Men den slags overraskelser tager vi selvfølgelig gerne med. Det er en fornem pris, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj, der sammen med sin hustru, Maria Lundgaard-Karlshøj, og sin mor, Kirsten Lundgaard-Karlshøj, er indehaver af Ausumgaard.

Kristian Lundgaard-Karlshøj er den danske kandidat til prisen Baltic Sea Farmer of the Year Award, som WWF Verdensnaturfonden står for. Det er landene rundt om Østersøen, der hver har indstillet én kandidat til prisen. Landbrug & Fødevarer har udvalgt den danske kandidat.

Prisen, der uddeles onsdag den 25. september i Polen, skal synliggøre, hvad landmænd kan gøre for at producere miljøvenligt.

- Både Maria og jeg er inviteret til Warszawa i Polen i forbindelse med prisuddelingen, og egentlig burde det også være os begge, der er indstillet til prisen. Vi er fælles om at drive Ausumgaard, og det er i det hele taget en holdpræstation, der selvfølgelig også omfatter vores medarbejdere, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Ausumgaard har 18 medarbejdere.

I indstillingen fra Landbrug & Fødevarer hedder det blandt andet: "Blandt initiativerne er etablering af eget biogasanlæg, anlæg af vindmøller, etablering af minivådområde, og så er Ausumgaard partner i et projekt om at etablere et storskalaanlæg til udvinding af protein fra økologisk græs. Det skal øge arealet af græs i sædskiftet og samtidig producere et mere bæredygtigt protein end andre alternativer såsom soja".

Ausumgaard har netop valgt at omlægge til økologisk planteavl. Herregården mellem Struer og Holstebro dyrker 850 hektar, hvoraf de 700 hektar er gårdens eget areal.

Kristian Lundgaard-Karlshøj er en dygtig formidler, engageret i landbrugets organisationer og vellidt og respekteret i lokalområdet.

Troels Toft, sektordirektør i SEGES

Annonce

En samlet vurdering

Det hedder videre i indstillingen: "Ausumgaard er også med i et andet projekt fra Teknologisk Institut om at producere melorme som proteinkilde både til fødevarer og som foder til husdyr. Produktion af protein i melorme kan til dels erstatte protein dyrket på markerne og dermed forhindre tab af næringsstoffer fra marken".

Kristian Lundgaard-Karlshøj er glad for, at det ikke bare er på grund af et enkelt projekt, at han er blevet indstillet til prisen.

- Der er nærmest foretaget en 360 graders vurdering af vores bedrift. Hvis det blot havde været ét tiltag, så havde indstillingen været for letkøbt. Nu er indstillingen sket på baggrund af flere tiltag, og det gør konkurrencen mere spændende, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Annonce

Udført med succes

Troels Toft - der er sektordirektør for planter i SEGES (tidligere Videncentret for Landbrug) - har været med i den danske jury, der har udvalgt Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Han kalder Ausumgaard for et skoleeksempel på en bedrift, hvor bæredygtighed på alle niveauer tænkes ind i produktionen.

- Kristian Lundgaard-Karlshøj tænker hele tiden i gode, bæredygtige løsninger, som samtidig er økonomisk holdbare, hvad enten det handler om miljø, klima, energi, selvforsyning eller dyrevelfærd. Og han får dem ført ud i livet med succes, siger Troels Toft, der også fremhæver Ausumgaard og dens ejer som et forbillede for andre.

- Ud over de mange konkrete aktiviteter er Kristian Lundgaard-Karlshøj også en rigtig stærk ambassadør for erhvervet og den bæredygtige tilgang. Han er en dygtig formidler, engageret i landbrugets organisationer og vellidt og respekteret i lokalområdet. Derfor er han også en rigtig stærk kandidat, som vi er glade og stolte over at kunne sende til Polen som Danmarks kandidat, siger Troels Toft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Annonce