Annonce
Kultur

Ausumgaard åbner nissebageri til julemarked

Traditionen tro er der julemarked på Ausumgaard weekenden den 13.-15. december. Arkivfoto: Morten Stricker
Traditionen tro byder Ausumgaard indenfor til julemarked 13-15. december, og i år får herregårdens nisser deres eget bageri.

Hjerm: Mens Ausumgaard har sagt farvel til forårsmarkedet og erstattet det med bæredygtighedsfestivalen Holdbar, så består det traditionelle julemarked, som i år finder sted i weekenden 13.-15. december. Det er 8. år i træk at Ausumgaard byder julen og de mange besøgende indenfor til julemarkedet, der både har mad, gaveartikler, kunst, workshops og meget andet på programmet.

De mange boder med alt fra julepynt til gaveinspiration og delikatesser vil igen i år være til at finde, for meningen med julemarkedet var fra starten i 2012 at gøre lokale råvarer mere tilgængelige i julen, og det fokus fortsætter, skriver Ausumgaard selv i en pressemeddelelse. Og så sniger der sig i år en smule tanke på miljøet ind også.

- Vi skal alle tænke på bæredygtighed i vores forbrug – også til jul. Og en af måderne er at handle lokalt, og ikke mindst at købe gode, holdbare ting, som vi har i mange år, skriver Ausumgaard i en pressemeddelelse.

I alt vil der i år være 85 udstillere, hvoraf mange er gengangere, men der vil også være nye, som er med for første gang i år. På det store høloft kan der som altid købes fødevarer og drikkevarer i stor stil, mens man på julemarkedet også kan finde brød, grøntsager, frugt og fisk til julens mange borde.

Annonce

Vi skal alle tænke på bæredygtighed i vores forbrug – også til jul.

Ausumgaard

Nissebageri

I en del år har de to nisser, Skidt og Pyt, huseret på den gamle herregård i december måned, også under julemarkedet, men i år prøver de noget nyt af.

De to små nisser åbner nemlig et lille bageri, hvor børn kan prøve at lave peberkager og pynte dem selv. I samarbejde med Struer Fri Fagskole vil der også være mulighed for at prøve at valse havre og lave havregrynskugler.

- For os er det vigtigt at skabe nogle hyggelige oplevelser for både børn og voksne på julemarkedet – men vi tænker også i et langsigtet perspektiv, der handler om at åbne især børn og unges øjne for potentialet i at arbejde med fødevarer, skriver Ausumgaard.

Julemarkedet på Ausumgaard plejer at tiltrække flere tusindvis af besøgende i løbet af de tre dage, det står på, som regel med flest besøgende lørdag og søndag. Ausumgaard opfordrer derfor til, hvis det kan lade sig gøre, at man kigger forbi om fredagen.

- Flere og flere benytter sig af lejligheden til at komme forbi om fredagen, da der er mere ro på end lørdag og søndag. Det passer både os, udstillere og gæster godt, skriver de.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce