Annonce
Udland

Australske skolebørn kickstarter global klimaprotest

Ina Fassbender/Ritzau Scanpix
Over hele verden går millioner af unge klimaaktivister fredag på gaderne for at råbe politikerne op.

Fra Sydney over Delhi, London og København til New York går millioner af unge anført af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg fredag på gaderne for at kræve en hurtigere indsat i kampen mod klimaforandringer.

Demonstrationerne sparkes i gang i Australien, hvor titusindvis af mennesker vil demonstrere i Sydney og Melbourne og adskillige andre byer på tværs af landet.

Det varme og støvede kontinent er i høj grad mærket af klimaforandringer. I de senere år er tørken intensiveret, antallet af skovbrande er steget, oversvømmelserne er blevet voldsommere, og Great Barrier Reef blegner i chokerende højt tempo.

Landets konservative regering har gentagne gange forsøgt at gøre debatten til et spørgsmål om job eller abstrakte CO2-mål.

Parlamentsmedlem fra regeringskoalitionen Craig Kelly advarede torsdag børn om, at "alt det, I får at vide, er løgn".

- Fakta er, at der er ingen sammenhæng mellem klimaforandringer og tørke. Antallet af isbjørne i verden stiger, sagde han.

Mens nogle lokale myndigheder, virksomheder og skoler har opfordret de unge til at deltage i fredagens klimademonstrationer, har andre advaret om, at alt fravær skal forklares.

Mange studerende har dog tænkt sig at deltage alligevel.

- Jeg har ikke bare tænkt mig at læne mig tilbage, mens vores legepladser bliver forvandlet til støvskyer, vores drikkevand tørrer ud, og vores hjem er truet af skovbrande, siger gymnasieeleven Marlie Thomas fra Sydney.

Fredagens globale demonstrationer kulminerer i New York, hvor myndighederne har givet lov til, at en million børn fra 1700 skoler i byen skipper undervisningen for at deltage i klimaprotesten.

Greta Thunberg vil stå i spidsen for demonstrationen i New York.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce