Annonce
Holstebro

Aulum-fotograf holder 25 års jubilæum: »Et godt foto skal sætte tankerne i gang«

Ester Olesen i sit studie - men hun vælger ofte at kombinere med udendørs optagelser. At vælge sort-hvidt har i sig selv en effektiv virkning, siger fotografen. Fotos: Morten Stricker

Et godt foto skal sætte tankerne i gang, mener portrætfotograf Ester Olesen, Aulum, der holder 25 års jubilæumsudstilling lørdag.

Den lille dreng er så optaget af sin leg med legetøjet, at han slet ikke ænser, at han bliver fotograferet.
Annonce
Inspiration er vigtig for Ester Olesen. Inspirationen til dette foto har ?hun hentet fra et af Michelangos værker i Det sixtinske Kapel i Rom.
Derfor har portrætfotograf Ester Olesen fået det helt rigtige og ægte udtryk frem.
Det gode foto skal gerne fortælle en historie og sætte tankerne i gang. ?Det gør Ester Olesen her med kompositionen af pigen i den flotte kjole.
Viser hun fra et udpluk af de mange mesterværker, hun har bag sig efter et langt liv med fotografering.
»Det skal være en oplevelse at se på billedet. Og noget, der sætter tankerne i gang,« forklarer hun.
Der er mange andre eksempler.
Et af dem, der er blevet prisbelønnet, har også en dreng i fokus. Men at hans far hepper på ham i kanten af billedet, giver en hel ekstraordinær dimension.

Markering lørdag

Ester Olesen har arbejdet med fotografering lige siden hun som 16-årig kom i lære i Tønder. Siden 1964 har omgivelserne været Aulum, hvor hun for netop 25 år siden gik over til at blive selvstændig. Der markeres med udstilling i Aulum Mølle lørdag, og efterfølgende en bredere udstilling med udvalgte billeder fra de 25 år og kaffe i atelieret på hjørnet af Danmarksgade og Rugbjergvej.
Motivet og ideen er vigtig for hende. Der tænkes meget over kompositionen. Her kombinerer hun gerne udendørs-optagelser med fotografering i studiet. Et af de fine eksempler er et stort familiefoto, hvor de enkelte familier er fotograferet i studiet, og gruppefotoet taget ved Aulum Mølle. Anlægget i Aulum benyttes også til mange opgaver.

Motivet og ideen

Ester Olesen har gennem årene deltaget i mange konkurrencer og taget mange medaljer og anerkendelser med sig hjem. Men nu er det blevet for teknisk.
»Jeg går efter motivet og ideen. Nu er der for megen fokus på teknikken og alle mulige effekter,« mener hun om konkurrencevilkårene.
Selv finder hun dog teknikken og billedets efterbehandling i computeren særdeles vigtig. Billedet kan her optimeres. Men det må ikke blive kunstigt, slår hun fast.
Ester Olesen har haft succes med at tilbyde babyabonnementer, hvor den lille det første år fotograferes hver tredie måned og herefter en gang om året. En del har forlænget aftalen til og med konfirmationen og enkelte til og med studentereksamen.
Angående konfirmationsfotos, så foreslår fotografen konfirmanderne, at billedet tages i ro og mag før den store dag, så resultatet kan vises frem der.
»Det giver meget bedre billeder, så det vælger langt de fleste,« fortæller hun.
Netop det gode billede som et godt minde er der efterhånden alt for få, der prioriterer, synes hun. Dels på grund af den tekniske udvikling hvor set alle har et kamera ved hånden i telefonen, så det bliver mængden i stedet for kvalitet, det dekorative og oplevelsen.
Dels fordi nogle vælger en »køkkenfotograf« uden uddannelse for at spare penge.

Ødelagt

»De har ødelagt branchen for os professionelle,« kommenterer hun med en vis bitterhed i stemmen.
De er også med til at presse prisen, så det er svært for en faguddannet som hende, der går meget op i kvaliteten, at holde en fornuftig timeløn. Alligevel har hun valgt at fortsætte med arbejdet, selv om hun har passeret den normale pensionsalder, og de to voksne børn har opfordret hende til at flytte til hovedstaden, så hun i højere grad kunne være sammen med dem, deres partnere og de fem børnebørn.
Til gengæld har hun skabt sig ekstra fleksibilitet i tilværelsen, ved at hun nu udelukkende holder åbent efter aftale, og derfor selv kan tilrettelægge sine arbejdsdage og kan lægge opgaverne samlet.
Ester Olesen har haft lidt knas med bentøjet, og det har i en periode hindret hende i at spille golf i pigeklubben i Trehøje. Men nu er hun klar til at svinge køllen igen.
»Det er en dejlig form for motion,« melder fotografen.
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce