x
Annonce
Lemvig

Borgmesterens uge: - Atypisk at jeg har været så meget hjemme

Et skrivebord på førstesalen i hjemmet i Harboøre har været borgmester Erik Flyvholms primære arbejdsplads i den seneste uge. Han har lige som mange andre været henvist til at arbejde hjemmefra. Privatfoto
Borgmester Erik Flyvholm har som mange andre haft en anderledes arbejdsuge, hvor mange af de normale arbejdsopgaver er blevet sat til side for at kunne håndtere corona-krisen på kommunalt plan.

Harboøre/Lemvig: Selv en borgmester slipper ikke for at skulle arbejde hjemmefra, når arbejdspladserne lukker ned for at stoppe udbredelsen af coronavirus.

Derfor har Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm, i de seneste dage flyttet borgmesterkontoret fra rådhuset til privaten i Harboøre. Herfra har han været med til at lede kommunen og få de mange funktioner i kriseberedskabet til at køre i samarbejde med kommunens direktion.

- Det er helt atypisk, at jeg har været så meget hjemme i de seneste dage. Jeg har også en datter, der arbejder hjemmefra og et par af mine andre børn har også været hjemme, siger borgmesteren, der har indrettet sit kontor på førstesalen i hjemmet.

- Jeg har dog også været på rådhuset et par gange, men det er meget anderledes at være dernede. Normalt er der jo mange mennesker dernede og der er masser af trafik ved mit kontor, men de seneste dage har der kun været ganske få dernede, der har tømt postkasser eller har haft brug for et par timers ro til at arbejde, tilføjer han.

Annonce

Jeg kan ikke rose vores personale og mandskab nok for den indsats, de har gjort, for det hele har kørt forbilledligt, efter vi fik meldingen om nedlukningen.

Erik Flyvholm (V), borgmester

Stemte hjemmefra

I stedet har stort set al arbejde foregået via computeren, hvor møder er blevet afholdt over enten telefon eller som videokonferencer. Han har også været med til at stemme skriftligt via nettet om formandens beretning ved årsmødet i Kommunernes Landsforening, der skulle have været afviklet i denne uge. Her skulle han og økonomi- og erhvervsudvalget have deltaget, men årsmødet blev lige som stort set alle andre arrangementer aflyst.

- Vi holdt et bestyrelsesmøde i Kommunernes Landsforening som en videokonference. Det blev noget kortere, end det plejer at være, for man taler sammen på en lidt anden måde, når man ikke sidder over for hinanden, siger borgmesteren.

Lige som langt de fleste danskere blev han også meget overrasket, da statsminister Mette Frederiksen onsdag i sidste uge bekendtgjorde, at skoler og daginstitutioner skulle lukke, mens alle, der havde mulighed for det, skulle arbejde hjemmefra.

- Vi havde ikke fået noget at vide på forhånd, så jeg var lige som så mange andre ved at få kaffen galt i halsen, da statsministeren fortalte, at skoler, daginstitutioner og arbejdspladser skulle lukke ned. Jeg tror også, det var her, vi for alvor blev klar over, at det er en alvorlig situation, vi står i, siger Erik Flyvholm.

Torsdag morgen i sidste uge satte Erik Flyvholm sig så ved det virtuelle skrivebord. Med kommunaldirektør Lars Keld Hansen ved bordenden var han med ved første møde i det kriseberedskab, som har til opgave at sikre, at kommunen stadig kan løse sine opgaver inden for blandt andet børnepasning og ældreplejen, selv om store dele af kommunen er lukket ned.

- I løbet af onsdag aften havde kommunaldirektøren forberedt krisestaben, og siden har den holdt møder hver dag for at følge udviklingen og meldingerne fra regeringen.

Alle arbejdsdage i den seneste uge er blevet indledt med et møde i krisestaben, hvor kommunen løbende har justeret ind i de forskellige opgaver, men også fulgt op på de bekendtgørelser, der løbende er kommet fra regeringen. Blandt andet omkring besøg på plejehjem og ældrecentre, som der mere eller mindre er lukket ned for.

- Men det har ikke kun været pasning på skoler og institutioner eller plejen på ældrecentre, der har været i fokus. Vi har også haft vores it-afdeling med som en del af vores kriseberedskab. Mange af de ting, vi arbejder med i dag, ligger digitalt, og hvis det ikke fungerer, vil vi for alvor være i problemer. De har også været med til at etablere hjemmearbejdspladser eller sørge for, at skoleelever kunne låne en computer, hvis de ikke havde en hjemme, siger Erik Flyvholm.

Kommunale møder aflyst

Da situationen viste sig at være alvorlig, blev alle politiske møder aflyst, lige som den kommunale krisestab mødtes hver morgen til videokonferencer. Også næste uges byrådsmøde er aflyst. I stedet har borgmesteren sikret sig opbakning til at kunne tage stilling i forskellige sager, som efterfølgende skal behandles og godkendes politisk.

Kommunen er løbende blevet orienteret af Kommunernes Landsforening om de tiltag, der er kommet fra regeringens side, men det er kommunen selv, der skal sørge for, at tiltagene også bliver gennemført på skoler, i daginstitutioner samt på plejehjem og ældrecentre.

- Jeg kan ikke rose vores personale og mandskab nok for den indsats, de har gjort, for det hele har kørt forbilledligt, efter vi fik meldingen om nedlukningen, siger borgmesteren.

- Selv om det er en alvorlig tid situationen taget i betragtning, så synes jeg, det har været en god oplevelse at få krisehåndteringen op at stå og fungere. Der er blevet taget hånd om de udsatte grupper, hvor det har været nødvendigt, og vi har reageret hurtigt. Men jeg håber på, at vi snart får styr på virussen og får standset smittekæden, siger borgmesteren.

På trods af den usædvanlige arbejdsuge har der ikke været lagt flere arbejdstimer i den end en normal arbejdsuge ville kræve.

- Det er ikke fordi mine arbejdsdage er blevet længere i denne uge, men det har været en anderledes uge, for vi har været nødt til at lægge de ting, vi arbejder med i hverdagen til side for at tage styringen på opgaverne i forbindelse med nedlukningen af landet. Det har den seneste uge båret præg af, og det tror jeg også den kommende uge kommer til, siger Erik Flyvholm, der rundede arbejdsugen af med endnu en videokonference.

Her blev han sammen med landets øvrige borgmestre orienteret om status på corona-krisen af statsminister Mette Frederiksen, inden han kunne gå på weekend efter en arbejdsuge, der lige som for mange andre blev meget anderledes end forventet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce