Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Arver jeg min stedfar?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Hver søndag svarer advokat Monica Kromann på læserspørgsmål i sin juridiske brevkasse.

Kære Monica Kromann - min stedfar, som jeg anser som min ”rigtige” far, og min mor oprettede for mange år siden et testamente. I testamentet begunstigede de hinanden mest muligt. Min mor gik desværre bort for nogle år siden, og jeg er nu enearving, eller hvad det nu end hedder.

Vi er kommet i tvivl om, hvordan tingene hænger sammen nu. Så mine spørgsmål til dig er, hvor meget jeg skal betale i arveafgift ved min stedfars død?

Er det bedre, at han giver mig skattefrie årsgaver allerede nu, hvis dette er muligt?

Min mor havde to andre børn, som ved hendes død fik deres tvangsarv efter testamentet.

Er der noget andet, vi skal være særligt opmærksomme på?

Med venlig hilsen

steddatteren

Kære steddatter - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ifølge arveloven er det kun en persons biologiske børn, herunder også adoptivbørn, som arver ved personens død. Da du hverken er biologisk datter eller adopteret af din stedfar, har du ikke arveret efter arvelovens regler, uanset hvordan og hvor længe din mor og stedfar har boet sammen.

Såfremt din stedfar ønsker, at du skal arve ham, må han oprette et testamente.

Hvis du i din stedfars og afdøde mors testamente er indsat til at arve ved hans død, vil du selvfølgelig modtage din arv. I skal blot være opmærksomme på, at du ikke automatisk arver din stedfar, hvis ikke dette er indført i et testamente.

Jeg vil derfor anbefale, at I læser din stedfars og afdøde mors testamente godt igennem. Fremgår det ikke af testamentet, at du skal arve ved din stedfars død, er din stedfar nødt til at oprette et nyt testamente, hvori han begunstiger dig.

Vedrørende dit spørgsmål om betaling af afgift ved din stedfars død kan jeg oplyse, at der skal betales 15 procent i boafgift af den arv, der tilfalder stedbørn.

Du efterspørger, om din stedfar kan give dig skattefrie årsgaver på nuværende tidspunkt. Det følger af de gældende skatteregler, at en person i 2020 kan give et afgiftsfrit gavebeløb på 67.100 kroner til sine børn, herunder også stedbørn. Overstiger gavebeløbet 67.100 kroner, vil der skulle betales en gaveafgift af det samlede beløb på 15 procent.

Det vil være den fordel for jer, hvis din stedfar begynder at give dig skattefrie årsgaver allerede nu. På den måde vil I spare noget af den afgift, som du skal betale ved hans død.

Det er desuden en god idé at oprette et gavebrev ved afgivelsen af en skattefri årsgave. Gavebrevet dokumenterer gyldigheden af, at gaven er givet som en afgiftsfri gave, hvis du senere skulle blive mødt af eventuelle forsøg på at omstøde gaven.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dine spørgsmål. Hvis du har yderligere spørgsmål vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Annonce