Annonce
Kultur

Arkitektonisk kunst, der rækker mod lyset

Kunstnerduo'en Spacegirls - øverst Elisabeth Gellein, på stilladset Cisse Bomholt Christiansen - arbejder på deres tårn, der når næsten op til ovenlysvinduet. Foto: Morten Stricker
En af de tre nye udstillere på Huset for Kunst & Design er duo'en Spacegirls. De har slæbt 250 fiberbetonplader med til Holstebro og har opført et tårn, der stræber mod himlen.

Holstebro: I sommeren 2018 fik Huset for Kunst & Design (HFKD) en bevilling til at få huset renoveret. Ifølge kurator Anna Bak var det på høje tid.

- Loftet i det ene rum var nærmest ved at falde ned, og det dryppede med regnvand flere steder. Det var så synd. Jeg har altid syntes, at arkitekturen her er helt fantastisk. Der er lagt så meget energi og lys ind i rummene, og jeg hører ofte fra de kunstnere, der udstiller her, at "wow, det er jo nærmest et mini-Louisiana", fortæller Anna Bak.

Hun fik den idé at kuratere udstillinger, der skulle "anerkende huset og rummene" og som kunne understrege den flotte arkitektur.

På den fjerde og sidste såkaldte "3 x solo"-udstilling her i 2019, har kunstnerduo'en Spacegirls fået tildelt det store rum med det ovale ovenlysvindue. Og for de to kvinder, der udgør Spacegirls, 30-årige danske Cisse Bomholt Christiansen og 29-årige norske Elisabeth Gellein, var det en fed opgave. De er begge uddannede arkitekter MAA fra Kunstakademiets Arkitektskole i København, og i deres atelier har de en bog stående om arkitektparret Inger og Johannes Exner, der blandt andet tegnede Nørrelandskirken i Holstebro (1965-69) samt Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Museet, der i dag hedder Huset for Kunst & Design, opført i 1971.

- I bogen står der, at Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Museet, som det hed dengang, har "det bedste lys i kongeriget", fortæller Elisabeth Gellein.

De to kvinder har netop taget udgangspunkt i ovenlysvinduet og har bygget et tårn, bestående af betonplader med en samlet vægt på to tons, der rækker helt op til vinduet og skaber et nyt rum i rummet, når man går op ad tårnets indvendige trappe.

Installationskunstneren Jacob Tækker bruger med sine to glober - en med "Slaraffenland" (eller "Himlen") og én med "Skærsilden" (eller "Helvede") - også de to rum, han har fået tildelt. Skærsilden er naturligvis i kælderen, mens himlen/slaraffenland er en etage højere.

I det sidste rum kan man se værker, malet af billedkunstneren Emily Gernild.

3 x solo på HFKD

Fredag den 15. november klokken 16 er der fernisering på en ny udstilling i serien 3 x solo på Huset for Kunst & Design (HFKD), Nørrebrogade 1, Holstebro.

3 x solo er et to-årigt udstillingskoncept, udviklet af kurator Anna Bak og Søren Taaning, Dansk Talentakademi (DTA).

Fire gange om året finder Anna Bak tre yngre, danske samtidskunstnere/designere eller kunstnergrupper, der udvikler en soloudstilling i et tildelt lokale på HFKD.

Kunstnerne denne gang er billedkunstneren Emily Gernild, installationskunstneren Jacob Tækker samt kunstnerduo'en Spacegirls, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst og arkitektur.

Udstillingen kan ses hver weekend frem til og med søndag den 22. december.

.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Annonce