Læserbrev

Arbejdsmarked. Ungarbejdere gør gavn

Trine Lykke Loughran. Pressefoto

Debat: Der har i medier landet over været bragt en del historier om forholdene for medarbejdere særligt i detailhandlen og restaurationsbranchen. Fagbevægelsens Jobpatrulje har nemlig i år været landet rundt. Og det er fint, at de gør det, for selvfølgelig skal der være styr på arbejdsmiljøet. Det trælse er så, at jobpatruljen vanen tro har kastet en masse negative historier om unges arbejdsforhold af sig. Historier, som måske efterlader et indtryk af et arbejdsmarked, som på ingen måde er egnet for unge mennesker.

Hos Dansk Erhverv ser vi et helt andet billede. For sandheden er jo, at så godt som alle arbejdsgivere har sunde og sikre arbejdspladser for unge mennesker. Langt, langt de fleste arbejdsgivere overholder arbejdsmiljølovens regler. Ud af de 12.195 tilsynsbesøg, som Arbejdstilsynet indtil videre har gennemført i 2019, har der blot været 84 tilfælde, hvor virksomhederne skulle ændre forhold vedrørende de unges arbejde. Derudover er det meget sjældent, at de unge kommer alvorligt til skade - heldigvis.

Man må heller ikke glemme, at når unge har et fritidsjob, gavner det de unge selv, virksomhederne og samfundet. De unges introduktion til arbejdsmarkedet gennem et fritidsjob, giver viden og erfaringer, som de kan tage med videre i et uddannelsesforløb og i deres senere arbejdsliv. Og så må vi ikke glemme den stolthed og glæde, som man får ved at tjene sine egne penge. Det husker jeg i hvert fald selv som noget helt særligt og stort.

Derudover er det af afgørende betydning, at de unge bliver introduceret til de brancher, hvor vi mangler arbejdskraft og får et indblik i de jobs, som erhvervsskolerne uddanner til.

Jobpatruljen har da også selv ad flere omgange udtalt, at der i stor stil er tale om ”bagatel-problemer”, som de finder. Og det er da brandærgerligt, at de få negative historier kaster skygger over noget, som jo ellers er så positivt: De mange unge, der hver dag passer deres fritidsarbejde og trives med det, og også de virksomheder, som bidrager til en vigtig samfundsopgave med at introducere de unge til arbejdsmarkedet.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Førertrøjen trak det største bifald til etapestart i PostNord Danmark Rundt

Struer

Tom børnehaveklasse bygget om til specialtilbud

Erhverv For abonnenter

63-årig kaster sig ud i livet som selvstændig: - Det er slet ikke nu, jeg skal stå stille

Vinderup

Ejsingholm får lov at beholde sommerhuse

Erhverv

Anders og Sebastian har byttet pucken ud med god kaffe

Leder For abonnenter

Skal bestå lakmus-prøven

Inden det første spadestik til Klimatorium i Lemvig mandag var vedtægterne for foreningen bag blevet ændret, fordi Ankestyrelsen ikke ville godkende de formuleringer, der var omkring Lemvig Kommunes og Lemvig Vand & Spildevands engagement i foreningen. Ingen fortalte offentligheden om det, hvilket ville have klædt parterne, da netop disse vedtægters lovlighed har været diskuteret i offentligheden. Men man valgte at holde mund, og så var det to borgere, der bragte nyheden frem i lyset i et læserbrev her i bladet onsdag. Nu drejer det sig så om, om denne ændring har betydning for fremtiden for Klimatorium. Hører man kritikernes argumentation, så vil det få stor betydning, da det forvandler Klimatorium til en administrationsbygning, hvor der aldrig vil komme den etape 2, hvor virksomheder og andre involverer sig i Klimatorium. Måske får kritikerne ret. Det vil tiden vise. Forhåbentlig får de det ikke. Så vil de skyhøje ambitioner omkring Klimatorium nemlig falde til jorden, og det vil være en bet for Lemvigegnen. Klimatorium er den satsning og mulighed, Lemvigegnen har på at tiltrække sig videnarbejdspladser og positiv udvikling på de lokale arbejdspladser i form af, at man kommer med bud på løsninger på klimaudfordringer. I mange år er sådanne arbejdspladser trukket væk fra Vestjylland, og fortsætter den udvikling, vil egnen ende med at være en turistdestination og et sted for ældre borgere uden udsigt til positiv udvikling. Netop Klimatorium har det perspektiv, at det kan blive en endnu bedre case for Vestjylland, end vindmølle-eventyret har været. Der spås endnu større potentiale i at skulle finde løsninger på udfordringer med højere vandstand og lignende på grund af klimaforandringerne. Med tilskud fra region, Folketinget og EU har Lemvig Kommune overhalet stort set alle andre kommuner i Region Midtjylland om at blive centrum for denne satsning. Og det vil være både ærgerligt og en skam, hvis de kommende år viser, at den satsning ikke fører til det ventede resultat. Lakmus-prøven skal stå sig i det kommende år eller to, hvor etape 2 af Klimatorium på privat initiativ skal blive en realitet, og det vil vi følge med stor spænding.

Holstebro

Nyt butiksområde er på kant med andre virksomheder

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Kultur

Struer har en festival uden sidestykke: 'Lydens By' inviterer kunstnere fra hele verden

Struer

Bang og Olufsen i stort kurshop efter åbenhed for salg

Annonce