Annonce
Læserbrev

Arbejdsmarked. Ungarbejdere gør gavn

Trine Lykke Loughran. Pressefoto

Debat: Der har i medier landet over været bragt en del historier om forholdene for medarbejdere særligt i detailhandlen og restaurationsbranchen. Fagbevægelsens Jobpatrulje har nemlig i år været landet rundt. Og det er fint, at de gør det, for selvfølgelig skal der være styr på arbejdsmiljøet. Det trælse er så, at jobpatruljen vanen tro har kastet en masse negative historier om unges arbejdsforhold af sig. Historier, som måske efterlader et indtryk af et arbejdsmarked, som på ingen måde er egnet for unge mennesker.

Hos Dansk Erhverv ser vi et helt andet billede. For sandheden er jo, at så godt som alle arbejdsgivere har sunde og sikre arbejdspladser for unge mennesker. Langt, langt de fleste arbejdsgivere overholder arbejdsmiljølovens regler. Ud af de 12.195 tilsynsbesøg, som Arbejdstilsynet indtil videre har gennemført i 2019, har der blot været 84 tilfælde, hvor virksomhederne skulle ændre forhold vedrørende de unges arbejde. Derudover er det meget sjældent, at de unge kommer alvorligt til skade - heldigvis.

Man må heller ikke glemme, at når unge har et fritidsjob, gavner det de unge selv, virksomhederne og samfundet. De unges introduktion til arbejdsmarkedet gennem et fritidsjob, giver viden og erfaringer, som de kan tage med videre i et uddannelsesforløb og i deres senere arbejdsliv. Og så må vi ikke glemme den stolthed og glæde, som man får ved at tjene sine egne penge. Det husker jeg i hvert fald selv som noget helt særligt og stort.

Derudover er det af afgørende betydning, at de unge bliver introduceret til de brancher, hvor vi mangler arbejdskraft og får et indblik i de jobs, som erhvervsskolerne uddanner til.

Jobpatruljen har da også selv ad flere omgange udtalt, at der i stor stil er tale om ”bagatel-problemer”, som de finder. Og det er da brandærgerligt, at de få negative historier kaster skygger over noget, som jo ellers er så positivt: De mange unge, der hver dag passer deres fritidsarbejde og trives med det, og også de virksomheder, som bidrager til en vigtig samfundsopgave med at introducere de unge til arbejdsmarkedet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Så kan det kun gå galt

Når en kommune vil foretage beslutninger, der har gennemgribende betydning for et lokalområde, så er det vigtigt, at man forinden er i dialog, så det ikke er en pludselig beslutning, der bliver trukket ned over hovedet på områdets beboere. Så får man i hvert tilfælde kun en meget negativ reaktion ud af det. Et skoleeksempel på det er, at Lemvig Byråd i et enigt budgetforlig har besluttet, at plejehjemmet i Nørre Nissum fremover ikke skal benyttes til lokale beboere. Det skal være en specialafdeling. Den oplysning kom som et chok for lokalområdet, da ingen havde sagt noget om det på forhånd. Ej heller høringsberettigede råd som for eksempel Ældrerådet. Reaktionen er naturlig. En voldsom protest rejser sig fra lokalområdets side, fordi man anser det for et overgreb, at politikere og embedsmænd nu vil fjerne det lokale tilhørsforhold for de ældre til deres egn. I forvejen vil det være vanskeligt at overbevise et lokalområde om, det er en god idé, fordi de skal se på kommunen som helhed, og som udvalgsformanden nu efterfølgende forsøger at forklare, at er det godt at samle specialenheder af både økonomiske og faglige grunde. Når man ikke på forhånd forsøger at forklare baggrunden for, hvorfor man vil tage sådan en beslutning, som man ved er virkelig sårbart for et lokalområde, så skal det gå galt. Taler man om nedlæggelser af skoler for eksempel, så skal der være en lang høringsproces. Det gælder så tilsyneladende ikke, når man ændrer på status for et plejehjem. Og det er helt galt. Nu vil kommunen kun møde modstand, fordi chokket sidder i lokalområdet, og man har været helt uforberedt på det. Det er også borgerforeningerne selv, der har indbudt til borgermøde. Det initiativ skulle kommunen naturligvis have taget, inden man overhovedet satte beslutningen til politisk afgørelse. Alle sten skulle være vendt inden da, og det bliver de først efterfølgende nu, og det er en dårlig demokratisk proces. Der kunne måske være opnået en lidt større forståelse for beslutningen, hvis kommunen selv havde taget initiativet og fremlagt overvejelserne, inden man tog beslutningen.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce