Annonce
Debat

Arbejdsmarked. Tidlig pension eller bedre arbejdsmiljø?

Thomas Rosenkrands. Pressefoto

Debat: Tidligere pension for særligt udsatte grupper på arbejdsmarkedet er for alvor kommet til debat. Alle er enige om, at det koster samfundet penge med en generel tidligere pensionering. Men det er jo valgår, så spenderbukserne er taget på.

Der er også enighed om, at nedslidte selvfølgelig skal kunne pensioneres tidligere.

Jeg tror egentlig også, at der er enighed om, at en forbedret arbejdsmiljøindsats kan forebygge nedslidning for rigtig mange mennesker. Men jeg savner mere fokus på dette i debatten.

Vi skal vel ikke arbejde, til vi er nedslidte og enhver arbejdsevne er suget ud af os?

Jeg anerkender fuldstændigt, at nogle jobs er mere fysisk eller psykisk belastende end andre. Men skal vi så ikke drøfte, hvordan belastningen kan mindskes og nedslidningen forebygges i disse jobs - og få målrettet arbejdsmiljøindsatsen?

Hermed kan mange flere få en mere værdig afslutning på arbejdslivet uden at skulle forlade arbejdsmarkedet mange år før folkepensionsalderen, som jo gradvist stiger i takt med stigende levealder.

Det giver samtidig den fordel, at der bliver flere penge til, at vi kan tage os bedre af dem, der alligevel ender med at blive nedslidte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Sløj ligestilling

Hvis man lige gik og troede, at det haltede gevaldigt med ligestillingen i de private virksomheder, så er det ikke noget imod ligestillingen i det kommunalpolitiske i Holstebro. Mændene er ikke bare flest med stor overvægt i byrådet. De sidder også tungt på syv af otte udvalgsformandsposter og endnu tungere på bestyrelsesposterne i de selskaber, som kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer til. I sidste uge kom Danmarks Statistik med en opgørelse, der viste, at 20 procent af bestyrelsesmedlemmerne i det private er kvinder. Det er bestemt ikke er imponerende. Men i forhold til i det kommunalpolitiske system er man da i det mindste kommet et stykke vej. Nu er det jo ikke nødvendigvis et problem, at der ikke sidder nogen kvinder i bestyrelsen i eksempelvis det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s eller flere for bordenden i diverse politiske udvalg, hvis det er fordi, kvinderne bare ikke har lyst - selv om flere af posterne også har en attraktiv økonomi. Det største problem er, at man risikerer at gå glip af en forfærdelig masse talent, hvis man ikke lader kvinderne komme mere i spil. Det handler bestemt ikke om, at der skal laves kvoter. Mange kvinder vil sandsynligvis frabede sig at blive valgt til en bestyrelse i det private erhvervsliv alene på grund af deres køn. Det samme gør sig formentlig gældende i den politiske verden. Kvinderne skal frem i køen, fordi de er kompetente, og fordi de bidrager positivt til en virksomhed. Også på bundlinjen. Når man ser på ligestillingen i den kommunalpolitiske verden, er der stadig et stort bjerg, der skal bestiges. Der er stadig en mur af mænd, der skal væltes af vejen. Der mangler både flere kvinder, der banker i bordet og siger, at nu er det nok og som kan inspirere andre. Og der mangler også en politisk kultur, hvor man sikrer sig, at det vitterligt også er den bedste m/k, der får jobbet - og ikke bare den bedste mand. Som kommunens eneste kvindelige bestyrelsesmedlem i et af de kommunale selskaber siger: "Det er et punkt, der ikke har fået så meget opmærksomhed, men det tror jeg, at det vil få i fremtiden." Mon ikke.

Annonce