Annonce
Struer

Apollon: - De danske biografer er i en tilstand af overlevelse

Der kommer nok til at gå noget tid før det igen er tilladt at sidde så tæt i en biograf. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Apollon-biografen i Struer klarer sig igennem en sæson med publikum-restriktioner og mindre udbud af film med skindet på næsen og glæder sig til den næste, store danske satsning
Annonce

Struer: Den 2. juni åbnede Apollon-biografen i Struer igen for gæster efter at have været lukket ned siden starten af marts på grund af covid-19.

Den dag kom der tre gæster.

- Men det blev heldigvis bedre, siger biografdirektør Jørn Lundme.

Da ugen var omme, var det daglige besøgstal oppe på omkring 100. Og nu ligger tallet, på en god dag, på omkring 250.

De andre, knap så gode dage, tæller omkring 50-60 besøgende.

Annonce

Venter på USA

Det er ikke, fordi det ikke er sikkert i corona-forstand at besøge biografen, at der ikke er så mange gæster som på en normal sommerdag, hvor Apollon sagtens kan nå op på omkring 500 besøgende.

Der er masser af håndsprit overalt, og der bliver jævnligt gjort rent efter de gældende forskrifter. Men på grund af corona-restriktionerne, der siger, at der skal være et tomt sæde mellem hver bestilling, er biografens kapacitet nedgraderet til det halve.

Det betyder, at hvis et par bestiller to pladser midt på en række, eksempelvis, så optager de i virkeligheden fire sæder, fordi de to ved siden af ikke kan blive besat.

Det er dog ikke noget, der generer Jørn Lundme og hans ansatte lige nu. For selvom sommeren har vist sig med et ustadigt vejr, så er der lige nu ikke en helt stor Hollywood-basker som trækplaster.


Det er mest af alt de amerikanske forhold, der spærrer for de amerikanske film. Der er nødt til at være styr på forholdene derovre, før vi begynder at kunne få amerikanske film igen

Jørn Lundme, biografdirektør


- Men det bliver et problem, når vi render ind i en film med større potentiale end dem, vi har lige nu, siger Jørn Lundme.

Men hvornår det bliver, er svært at sige. Sommerperioden fra april til august plejer at være højsæson for adskillige store amerikanske film med kendte instruktør- og skuespillernavne, men på grund af covid-19-situationen i USA har langt de fleste film fået skubbet deres premiere til senere på året eller ind i det kommende år.

- Det er mest af alt de amerikanske forhold, der spærrer for de amerikanske film. Der er nødt til at være styr på forholdene derovre, før vi begynder at kunne få amerikanske film igen, siger Jørn Lundme.

Det drejer sig især om kampen om premieredatoerne. Ifølge Jørn Lundme vil de amerikanske filmdistributører helst have deres premierer i Los Angeles, og det er selvsagt svært med en verdensomspændende pandemi foran sig, hvilket altså gør, at alle biografer i hele verden må vente med tålmodighed og have lidt smallere udbud af film end normalt.

Ifølge Jørn Lundme er de danske biografer dog bedre stillet end så mange andre.

- Vi har den klare fordel, at omkring 1/3 af billetterne i vores biografer bliver solgt til danske film. De danske biografer er i en tilstand af overlevelse, men i forhold til andre brancher er vi godt stillet, og vi kan holde skindet på næsen, mens vi venter på en vaccine, siger Jørn Lundme.

Han ser i øvrigt frem til en række danske film, som han føler sig sikker på vil trække flere ind i biografens hyggelige mørke. Det drejer sig blandt andet om "Vores mand i Amerika", der har premiere den 13. august.

Annonce
Annonce
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil afsætte 50 millioner til at bekæmpe ensomhed under coronaudbrud

Annonce