Annonce
Debat

Ansattes hjemmearbejde er også politikernes ansvar

Lene Buhl. Pressefoto

Læserbrev: Af Lene Buhl, formand, HK Kommunal MidtVest:

Når vores nyvalgte midt- og vestjyske politikere efter valget den 16. november sætter sig til rette i én af de ni kommuner i vores område eller i regionsrådet, møder de på mange måder en virkelighed, der er ganske forandret efter coronaen.

Mange af de medarbejdere, der skal servicere politikerne og gennemføre deres visioner, har nemlig i både 2020 og 2021 arbejdet hjemmefra. Det gælder ikke mindst sekretærer, sagsbehandlere, jobkonsulenter, socialformidlere og alle de andre HK’ere, der holder hånden under den offentlige velfærd.

Annonce

Genåbningen af samfundet giver medarbejderne mulighed for igen at møde ind til de faglige og sociale fællesskaber, der findes på den fysiske arbejdsplads. Jeg tvivler imidlertid ikke på, at erfaringerne med hjemmearbejde vil sætte sig sine varige spor.

Arbejdsgiverne vil give flere en permanent mulighed for at levere arbejde fra hjemmet. Og mange medarbejdere efterspørger selv mere hjemmearbejde. Blandt fordelene ved hjemmearbejde nævner HK’erne blandt andet "færre forstyrrelser", "mindre transporttid" og "bedre koncentration".

Ulemperne ved hjemmearbejdet er imidlertid blevet mere og mere tydelige for mange af vores midt- og vestjyske HK’ere. Det ved jeg fra mange samtaler og fra HK’s egen undersøgelse om hjemmearbejde.

Der skal lokalt aftales nogle vilkår for håndtering af arbejdstid. For eksempel er det helt afgørende, at der bliver aftalt nogle rammer for, hvornår de ansatte forventes at være online og offline.


Det er fuldt forståeligt. For hjemmearbejdet trækker store veksler på mange af os. Både psykisk og fysisk. Rigtig mange har under nedlukningen savnet det kollegiale fællesskab og den faglige sparring på arbejdspladsen. Og en ikke uvæsentlig del giver udtryk for, at arbejde og fritid flyder sammen på en uhensigtsmæssig måde ved hjemmearbejde. Flere oplever, at de bevæger sig mod det grænseløse arbejde. Og på det fysiske område kan vi se, at alt for mange efterhånden døjer med skavanker som ondt i ryggen, i skuldre og i arme.

Både politikere, chefer og ansatte har et fælles ansvar for, at fremtidens hjemmearbejde ikke bliver karakteriseret ved medarbejdere, der bliver isolerede i et grænseløst arbejdsliv præget af dårlig trivsel og hurtig nedslidning. Den så højt besungne fleksibilitet må ikke forveksles med et grænseløst arbejdsliv.

Også vores midt- og vestjyske politikere har en forpligtelse til at signalere, at der på de enkelte arbejdspladser bliver nedfældet nogle klare rammer for det fleksible, digitale arbejdsliv. For hjemmearbejde skal være frivilligt. Og der skal lokalt aftales nogle vilkår for håndtering af arbejdstid. For eksempel er det helt afgørende, at der bliver aftalt nogle rammer for, hvornår de ansatte forventes at være online og offline.

Så kære midt- og vestjyske politikere: Husk, at I også har et medansvar for jeres medarbejderes trivsel og i den sammenhæng for kvaliteten af den service, vi alle bestræber os på at give vores borgere og virksomheder. Jeg ønsker jer alle held og lykke den 16. november!

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Debat

Debat: Børnepasning - Hvorfor minimerer regeringen familiernes frihed igen?

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

Annonce