Annonce
Danmark

Ansatte blev kronisk syge med astma: Nu svarer Arbejdstilsynet på kritik i sagen

3F Varde-Billund har kritiseret Arbejdstilsynets indsats i forbindelse med, at syv medarbejdere er blevet kronisk syge på Sky-Light i Varde. Nu svarer Arbejdstilsynet på kritikken. Arkivfoto: Chresten Bergh
Fagforeningen 3F Varde-Billund har været yderst kritisk over for Arbejdstilsynet, efter det er kommet frem, at syv ansatte blev kronisk syge efter at have arbejdet med et farligt kemikalie. Nu svarer Arbejdstilsynet på kritik.

Varde: I Avisen Danmark 22. juni kaldte Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund, det for "en katastrofe", at Arbejdstilsynet ikke reagerede hurtigere og med hårdere sanktioner, da fagforeningen anmeldte, at medarbejdere på plastfabrikken Sky-Light i Varde blev syge på grund af arbejdet med et kemikaliet PMDA. Siden har otte medarbejdere ifølge Fagbladet 3F fået konstateret kronisk astma og nedsat lungefunktion. Seks har fået anerkendt sygdommen som arbejdsskade.

Det er aldrig lykkedes avisen Danmark at få en kommentar fra Arbejdstilsynet, men nu har Arbejdstilsynet sendt et skriftligt svar til Fagbladet 3F, hvor Arbejdstilsynet oplyser, at det først var i klagen fra 3F Varde-Billund, at tilsynet blev opmærksom på virksomhedens brug af PMDA i oktober 2016.

- Vi besøgte umiddelbart efter virksomheden, men der blev ikke konstateret overtrædelse af reglerne om anvendelse af stoffer og materialer i forbindelse med arbejdet med PMDA. Vi gav et påbud om, at virksomheden skulle revidere sin arbejdspladsbrugsanvisning. På et tilsynsbesøg er der først og fremmest fokus på de arbejdsprocesser, som den tilsynsførende ser og får beskrevet, skriver Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F.

Annonce

Kemikaliesagen

  • Sky-Light brugte PMDA fra 2009 til 2017. Sky-Light producerer folie af genbrugsplast, og den produktion kunne blive mere effektiv ved brug af PMDA.
  • Medarbejdere på virksomheden har sagt, at de ikke har brugt de påbudte værnemidler, og at de ikke vidste de skulle bruge dem. Virksomhedens ledelse mener dog, at det har været klart, at der var tale om et farligt kemikalie.
  • Avisen Danmark har bedt om en kommentar fra Arbejdstilsynet via mail 20. juni, 24. juni, 25. juni og 1. juli. Desuden har vi også mindst to gange fremsagt ønsket om en kommentar telefonisk.

Opdagede ikke stoffet

Sky-Light har brugt PMDA fra 2009. Via en aktindsigt kan Fagbladet 3F afsløre, at Arbejdstilsynet i de syv år fra 2009 til 2016 var på Sky-Light 14 gange. Det førte til 13 påbud, men i den periode opdagede Arbejdstilsynet ikke, at der kunne være problemer med brugen af PMDA.

Her påpeger Arbejdstilsynet dog over for Fagbladet 3F, at en rapport fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Esbjerg Sygehus viser, at problemerne med PMDA har været knyttet til en konkret produktionslinje fra 2014.

Ikke syg på arbejdet

Fagbladet 3F har også bedt om en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), men han vil ikke forholde sig til den konkrete sag. Han understreger dog, at man under ingen omstændigheder skal blive syg af at gå på arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Struer

Endnu en stor cykelfest i Struer

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce