Annonce
Navne

Anni i Grønland: De få corona-tilfælde har været i Nuuk, så folk her har svært ved at tage det alvorligt

- Den lille purk her var helt tydeligt i gang med cyklingens svære kunst, da vi mødte ham. Heldigvis havde han støttehjul på, da han susede ned ad bakken, fortæller Anni Fjord. Privatfoto
Corona og en kræftdiagnose satte en stopper for 66-årige Anni Fjords forestående job for Læger Uden Grænser i Yemen. Men ud ville hun - og så opdagede hun, at man søgte en sundhedsplejerske i Qaqortoq i Sydgrønland.
Annonce

Qaqortoq: Det hele var sådan set klappet og klart.

Fattige Yemen, der ligger på sydspidsen af Den arabiske Halvø, skulle være Anni Fjords næste opholdssted og arbejdsopgave.

Den 66-årige Anni Fjord, der er uddannet sygeplejerske, sundhedsplejerske og har en Master i Community Health fra år 2000, skulle udsendes for Læger Uden Grænser for syvende gang.

- Jeg havde meget ønsket at komme tilbage til Yemen. Det var et nyt projekt, som skulle arbejdes i gang, kun 50 kilometer fra det sted, hvor jeg i 2017 var medicinsk ansvarlig for landets største kolerabehandlingscenter. Denne gang skulle jeg være med til at oprette et "mor og barn center" med blandt andet fødegang og en børneafdeling, fortæller hun.

Der stod januar 2020 i kalenderen, og Anni skulle egentlig bare lige opleve sin søn aflægge lægeløftet - og så vidste hun også, at et visum til Yemen ville tage omkring to måneder, så hun regnede med afrejse omkring 1. marts.

Men så skete der pludselig en masse for ting.

Grønland

I Grønland er der, ifølge tal fra den 31. maj, registreret 13 tilfælde af coronasmittede.

Der har ikke været nogen coronarelaterede dødsfald.

Der bor knap 57.000 mennesker i Grønland.

Kilde: WHO (World Health Organization).

Annonce

Kræft og corona

Ikke blot corona-pandemien, men også en kræftdiagnose ændrede Annis planer.

- Jeg er nu kommet godt over en brystoperation, og har fravalgt efterbehandling, forklarer hun.

Al indrejse af nødhjælpsarbejde til Yemen blev forbudt på grund af corona, og det projekt, hun skulle have arbejdet med, blev udsat til efteråret. Desuden udsendte Læger Uden Grænsers internationale hovedkontor en meddelelse om, at ingen over 60 år kunne rejse ud på missioner, da de var i risikogruppen for at få corona.

- Den havde jeg ikke lige set komme. Hvad skulle jeg så? Jeg kunne da ikke bare sidde i mit sommerhus i Toftum og se græsset gro, mener Anni Fjord.

Og så var det, at hun kom i tanke om Grønland.

Anni havde længe tænkt, at hun gerne engang ville tilbage til Grønland og arbejde som sundhedsplejerske. Hun har arbejdet der før. Første gang i 1978 som sygeplejerske på den amerikanske base i Kangerlussuaq, det tidligere Sdr. Strømfjord, og igen i 1984, hvor hun var sygeplejerske på kystskibet Disko, der sejlede fra Upernavik i nord til Narsarsuaq i syd.

- Den 21. april gik jeg på nettet og så, at de manglede en sundhedsplejerske i Sydgrønland med base i Qaqortoq, det tidligere Julianehåb, fortæller Anni Fjord.

Sidste ansøgningsfrist var dagen efter, den 22 april.

Den 7. maj sad hun flyet på vej til Grønland.

Annonce

Løbetur med isskosser

- Jeg er lige kommet hjem fra min morgenløbetur på en meget stille morgen. Det var fantastisk. Jamen, hvor kan man ellers løbe med udsigt til isskosser og få pulsen godt op i alle bakkerne?, spørger Anni Fjord, der er lykkelig for at være i Grønland.

Grønland er indtil videre sluppet billigt, når det gælder coronavirus. Per 31. maj er 2020 personer blevet testet, og der har ingen dødsfald været.

- Der har været 11 kendte smittede, alle bosat i Nuuk, alle erklæret raske. Jeg læste godt nok lige, at en person i Aasiaat (Egedes Minde) havde fået konstateret virus, fortæller Anni Fjord.

Den 20. marts lukkede en stor del af Nuuk og alle landets skoler, og der blev indført alkoholforbud. Indenrigs- og udenrigsflyvninger samt skibstrafik med passagerer blev stoppet. Dog kunne folk med "anerkendelsesværdigt formål" stadig bevæge sig rundt. Allerede midt i april begyndte Grønland at åbne igen. Det indebar også skolerne - og alkoholforbuddet blev ophævet. Indenrigs-flyvningerne og skibstrafikken blev genoptaget den 25 april.

Da man som sundhedspersonale har et "anerkendelsesværdigt formål", kunne Anni Fjord sætte sig på flyet i København, forudsat hun have en negativ Covid 19-test, som hun fik specialtilladelse til at få lavet i Holstebro.

- Det var underligt at ankomme til Kastrup, hvor alt bare var lukket ned. Der var også store restriktioner på bussen, der kørte os ud til flyet, - men så ophørte al logik med hensyn til corona. Air Greenland, som normalt har monopol på at beflyve Grønland, havde leased det ud til et portugisisk luftfartselskab, og der var ikke noget med afstand i flyet. Da vi ankom til Kangerlussuaq, var der åbent og stor kø i den taxfree shopping, så jeg fik min yndlings gin. Der var ikke noget med håndvask eller sprit, fortæller sygeplejersken.

Billedet af Anni Fjord er taget den 8. maj på Qaqortoq hotel. Hun er netop ankommet og beundrer nu udsigten - her i klart vejr. Privatfoto
Annonce

Håndtryk og ingen sprit

- Efter min ankomst til Qaqortoq gik jeg direkte ind i arbejdet som sundhedsplejerske og blev testet fem dage senere. Heldigvis var jeg stadig negativ. Normalt er anbefalingerne, når man kommer fra Danmark, at man går i hjemme-isolation i to uger, men der er givet dispensation for sundhedspersonalet, fortæller Anni Fjord.

Qaqortoq er en by på knap 3300 indbyggere og med et fødselstal på cirka 60 børn om året. Qaqortoq, der bliver kaldt Sydgrønlands hovedstad, ligger i Kujalleq Kommune, herindunder hører også Narsaq, Nanortalik og Narsarsuaq, så alt i alt har kommunen cirka 6000 indbyggere.

- Det er en utrolig smukt placeret by ved fjorden, hvor store isskosser bevæger sig majestætisk og stille rundt ude på fjorden året rundt, fortæller Anni.

Mange af de fastboende har små sommerhuse længere inde i fjordene, som de ofte suser til i motorbåde på fridage. Området er også kendt for mange fårefarme, så der kan altid købes lækkert fårekød. Og så er der "brættet", hvor fiskerne bringer deres fisk ind til salg. Lige nu er det den lille fisk, amasetten, og snart er det laksesæson

- Man taler ikke så meget om den store nedlukning. Faktisk fungerer det meste som normalt. Da jeg ankom på sygehuset, var der mange, der ville give hånd, og det tyder jo på, at det er svært at tage det alvorligt, når der ikke har været tilfælde uden for Nuuk, mener Anni Fjord og tilføjer:

- Med hensyn til værnemidler, så har ingen butikker sprit ved indgangene. Og jeg har heller ikke oplevet noget med at holde afstand, ej heller har jeg i gadebilledet set nogen med maske.

Men selvfølgelig bløder Grønland over den manglende turisme.

- Nu kommer vi ind i højsæsonen, hvor mange turister normalt ankommer enten med skib eller fly. Mange krydstogskibe sejler op langs kysten og lægger til ved byerne blandet andet også her i Qaqortoq, hvor de så tager på byvandring og handler i butikkerne. Det er der så bare ikke noget af i øjeblikket, siger Anni Fjord.

For godt 1000 år siden satte Erik den Røde fod på land i det grønne Sydgrønland og gav dermed landet sit navn. Så den gode viking gik næppe i land på samme årstid som Anni Fjord - billedet her er fra hendes 4,5 kilometer morgenløberute. I det fjerne gennem den tætte tåge kan man skimte en is-skosse. Privatfoto
Annonce

Rejse-bekymringer

Anni Fjord er født "ude på landet", vest for Haunstrup.

Hun rejste til Afrika første gang i 1986 for Red Barnet, hvor hun i Sudan arbejdede med flygtninge fra Ethiopien på grund af den store tørke.

Hun har to voksne børn, Lærke og Lars, der kom til verden i henholdsvis 1991 og 1993 i Idom/Råsted.

I 1997 rejste hele familien til Uganda og blev der i 11 år, hvorefter de i 2008 bosatte sig i Struer, og børnene tog en IB-studentereksamen.

Anni var ansat ved sundhedsplejen i Holstebro fra 2008-2018, men fik flere gange undervejs orlov for at rejse ud, blandt andet tre gange til Afghanistan for den lille NGO, Dansk Afghanistan Komite, og senere for Læger uden Grænser til Nigeria, to x Etiopien, Yemen, Bangladesh og sidst i Cameroun, hvorfra Anni kom hjem i september 2019. De seneste fem missioner har hun været medicinsk ansvarlig.

Nu er hun så - i et noget køligere klima, end hun er vant til - på arbejde igen.

- Blandt sundhedspersonalet har vi da talt om, at hvis corona kommer til byen, kan det blive en stor udfordring, da det lille sygehus på ingen måder har kapacitet til at klare meget syge patienter i respirator. Så vi krydser fingre, siger hun.

I sidste uge begyndte Anni at gå på hjemmebesøg. Familierne bliver på forhånd ringet op, og der bliver spurgt, om de har symptomer. De bliver også bedt om at være så få som muligt hjemme under besøget.

- Jeg har éngangsforklæde og handsker på under hjemmebesøg. Men der er også en del, der stadig kommer på mit kontor på sygehuset, fordi det er sundhedsplejersken, der vaccinerer, og alle lægeundersøgelserne foregår også på sundhedsplejerskens kontor. Igen tager vi vores forbehold: Alle, der kommer, skal spritte hænder, jeg har kittel og éngangsforklæde og handsker på, og der er grundig afspritning og rengøring af rummet bagefter, forklarer Anni Fjord.

I sin kontakt til familierne er hun endnu ikke stødt ind i nogen, der har udtrykt angst for at blive smittet med corona.

- Bekymringer går mere på eventuelt forestående rejser til Danmark. Corona har jo en stor betydning for folks rejseaktivitet, da rigtig mange har planlagt deres årlige ferie til Danmark for at besøge noget af deres familie, og mange har nu aflyst rejserne, da de er usikre på, om de kan komme tilbage til Grønland igen, forklarer Anni Fjord.

Her er byens sygehus, hvor sundhedsplejen har kontor. Privatfoto
Annonce

Min fritid er utrolig

- Min fritid her er jo bare utrolig. Jeg har en 40 timers arbejdsuge, og har fri hver weekend. Da jeg ankom for godt tre uger siden, var søen foran min bolig tilfrosset, men nu er alt smeltet, ungerne bader i søen, alt bliver grønnere og grønnere, og de små sirlige blomster springer ud, fortæller Anni Fjord.

I sidste weekend var hun på vandretur med overnatning i ski-klubbens hytte, og der var muslinger i vandkanten, som blev kogt som forret.

- Og en helt utrolig solnedgang. Og morgenbadning i fjorden. For ikke at tale om hende, jeg var i selskab med: En sej kvinde fra Nordgrønland, som er blandt de tre bedste kvindelige skiløbere i Grønland, fortæller Anni.

Udover en vandreklub og løbeklub, er der også en social klub i Qaqortoq, hvor man mødes om fredagen på byens hotel og drikker en øl sammen.

- Byens turistkontor er åbent, men indtil videre er deres guider ikke vendt tilbage. Her er ellers masser af muligheder for ture ud i området. De guidede ture rundt i byen er heller ikke startet op, men de er blandt andet attraktive på grund af kulturprojektet "Sten og Mennesker", hvor der rundt i byen findes 30 forskeligartede motiver, der er mejslet ind i klipperne af lokale og nordiske kunstnere, fortæller Anni Fjord.

En anden attraktion er redningskransen fra M/S Hans Hedtoft, der findes i den gamle Vor Frelser Kirke fra 1832. Redningskransen er det eneste, der er fundet, efter at motorskibet M/S Hans Hedtoft gik ned på sin jomfrurejse til Grønland i 1959. Skibet lagde til i Qaqortoq, og det var først på hjemturen at det forulykkede. Ni måneder senere blev kransen fundet på Island .

- Qaqortoq rummer også en helt fantastisk restaurant med Grønlands bedste kok, der kreerer lokale retter af blandt andet får/lam, rensdyr, og forskellige fisk, oplyser Anni Fjord i et håb om at lokke flere danskere til at besøge det skønne sted - når engang den slags rejser igen er mulige.

Billedet er fra Anni Fjords weekendtur, hvor hun og en veninde selv samlede dagens forret, nemlig muslinger. Privatfoto
Anni Fjord - og i baggrunden Prinsessebjerget. Privatfoto
Fantastisk landskab mellem Nanortalik og Qaqortoq. Privatfoto
- Jeg er vild med børnene her. De suser rundt og gør alle de sjove ting, som jeg også gjorde som barn - uden opsyn fra de voksne, siger Anni Fjord.
Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce