Annonce
Navne

Anne i New Zealand: - Om ikke andet bliver det en spændende historie at fortælle senere i livet

- Min plan var at arbejde i Østrig i september 2020. Som verden ser ud nu, blever den plan næppe realiseret. Jeg skal nok i stedet have fundet mig et job i Lemvig eller omegn. Og så må jeg indstille min rejselyst, indtil det er sikkert at rejse igen, siger 21-årige Anne Bøg Jensen, der i øjeblikket er aupair på New Zealand. Privatfoto
21-årige Anne Bøg Jensen fra Lemvig skulle have rejst rundt for at se New Zealands skønne natur netop nu. Men hendes seks måneder som aupair hos en familie i Auckland er blevet forlænget på ubestemt tid på grund af landets lockdown.
Annonce

New Zealand: I juni 2019 blev Anne Bøg Jensen fra Lemvig student fra UCH Holstebro Tekniske Gymnasium. Tre uger efter hun havde fået studenterhuen sat på hovedet, rejste hun til New Zealand med et såkaldt working holiday visa i hånden, så hun både kunne rejse rundt og se landet, men også kunne arbejde mens hun var der. Planen var at blive i New Zealand et år.

Det er sådan set stadigvæk planen, hvis det er muligt at rejse hjem til Danmark i juli 2020. Men opholdet på New Zealand er blevet noget anderledes, end den 21-årige Anne havde forestillet sig.

Hun rejste først rundt i to måneder, men i oktober 2019 rykkede hun ind som aupair hos en familie i New Zealands største by, Auckland, der ligger på nordøen og har omkring 1,5 million indbyggere.

- Den er noget større end lille Lemvig. Jeg skulle lige vende mig til de tre og fire-sporede motorveje ind til midtbyen. Vi bor i udkanten af midtbyen, så der en halv time ind til centrum, hvis trafikken tillader det, fortæller Anne, der skulle have kørt meget mere, hvis ikke corona var kommet på tværs.

- Jeg havde egentlig lejet en campervan her i april, og planen var, at jeg skulle rejse rundt sammen med min ven, Patrick, der skulle flyve herned fra Danmark. Men da Danmark lukkede sine grænser midt i marts, og New Zealand gjorde det samme i slutningen af marts, blev den plan ændret, fortæller Anne Bøg Jensen.

Da de danske myndigheder opfordrede danskere i udlandet til at komme hjem, havde Anne en lang snak med sine forældre om situationen. På det tidspunkt var smitten først lige kommet til New Zealand - med en turist, iøvrigt - og Anne og forældrene blev enige om, at det muligvis var sikrere at blive i New Zealand, der ikke var så hårdt ramt.

- De har jo også en god regering hernede, og deres sygehuse er gode. Så jeg valgte at prøve at se på det positivt. Det er jo også en oplevelse at være på den anden side af jorden, mens verden lukker nede. Og det bliver en spændende historie at kunne fortælle senere i livet, mener Anne Bøg Jensen.

Hun havde en snak med sin værtsfamilie, der sagde, at hvis hun havde lyst til at blive, var det fint med dem.

- Jeg valgte at blive, fordi jeg så har et arbejde og tjener penge. Hvis jeg havde rejst hjem til Danmark, var det jo ikke sikkert, at jeg kunne få et job lige foreløbig. Og min værtsfamilie tager sig godt af mig, fortæller hun.

New Zealand

I New Zealand er der, ifølge tal fra den 19. april, registreret 1431 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 12 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

20 kilo mel

Familien er glade for, at Anne valgte at blive, ikke mindst fordi moderen og den 20-årige datter arbejder hjemme under coronakrisen, mens faderen har specialtilladelse til at arbejde. Så en eller anden - Anne - skal jo tage sig af sønnen Riley på otte år.

- Vi er gået ind i fjerde uge af lockdown, hvilket betyder at han ikke har været i skole i fire uger. Mit arbejde er blandt andet at få ham til at lave sine lektier. Det er svært til tider, da han savner skolen. Vi kommer også nemmere til at gå hinanden på nerverne, da vi har været så mange dage i huset, men heldigvis kan han generelt godt lide mit selskab. Skolen har lige sendt os noget nyt materiale og links til onlinesider, jeg kan lave med ham, og det går rigtigt godt med det, fortæller Anne, der godt kan forstå, at det ikke er nemt at være barn under coronakrisen.

- Han savner at lege med sine venner og at være tilbage i skolen. Han har grædt et par gange over, at han ikke må lege med de andre børn på vejen, siger hun.

Formiddagen går med skolearbejde, hvor Anne gør et forsøg på at gøre undervisningen lidt sjov. Efter frokost er der mere tid til leg, hvor der bliver spillet bold, eller Riley leger med hundene.

- Jeg bruger mine pauser og fridage på mit værelse for at være lidt mig selv for et stykke tid. Normalt har jeg brugt mine fri weekender på at rejse rundt med mine au pair veninder. Men nu må vi ikke mødes eller rejse ud af vores by. Jeg går i stedet for ture for at komme ud af huset. Og så er jeg blevet lidt mere kreativ - jeg har for eksempel lavet påskepynt til mit vindue, fortæller Anne Bøg Jensen.

Blandt de kreative sysler er bagning, som familien har fået mere fokus på. Det har resten af New Zealand så åbenbart også.

- I starten - lige før vi blev lukket ned - blev der hamstret i butikkerne. Mest mel og bageting. Nu er hylderne fyldt op igen, fordi der er indført rationer - man må kun købe et vist antal af de enkelte varer. Vi vil gerne bage i vores familie, så vi havde brug for mel, men der er blevet købt så meget mel under lockdown, at firmaet er løbet tør for to kilo-poser. De har stadig mel, men de mangler poserne. Det resulterede i, at vi købte en 20 kilo mel-pose. Så nu vi skal have bagt en del de næste par måneder, ler Anne Bøg Jensen.

Hun har lige haft stor succes i familien med at bage danske kanelsnegle.

- Det er rart at bo ved en lokal familie. Man lærer mere omkring kulturen og om, hvordan deres hverdag er, end hvis man bare var på ferie. Og specielt i disse corona tider er det altså rart at have nogen at bo hos. Så man har et værelse for sig selv og mad på bordet, siger Anne Bøg Jensen.

Annonce

Har fat i den lange ende

New Zealand har delt Covid-19 ind i nogle zoner, som er det samme, som når den danske regeringen taler om "faser". I øjeblikket er New Zealand i "zone 4". Det betyder, at alle skal arbejde hjemmefra med mindre man er essential worker (for eksempel arbejder i sundhedsvæsenet, red). Man må ikke mødes med andre end dem, man bor under samme tag med. Bilen må kun bruges, hvis man skal på arbejde, skal testes for covid-19, købe medicin, eller hvis man skal købe ind. Man må godt gå ture, bare man holder to meters afstand til de andre på stien.

- Regeringen har lavet forskellige steder i landet hvor man kan køre forbi og blive testet, mens man sidder i sin bil. Vi har sådan en station fem minutters gang fra, hvor jeg bor. Når man skal handle, står man i en kø uden foran supermarkedet med to meters mellemrum. De lukker kun én ind i supermarkedet, når en anden er gået ud, fortæller Anne Bøg Jensen.

I dag, mandag den 20. april, kommer der formentlig en opdatering på, hvornår New Zealand kan gå ned i Zone 3. Lige som i Danmark falder antallet af smittede på New Zealand nemlig. I zone 3 skal befolkningen stadig blive i deres bobler med dem, de bor under samme tag med. Men flere butikker bliver åbnet, og man må tage ud og surfe eller fiske.

- Det virker som om New Zealand har fat i den lange ende, synes jeg. Antal smittede går ned dag for dag. Men der bliver naturligvis talt om, at lockdownen får indflydelse på økonomien. Mange tjener for eksempel på backpackere, der rejser rundt i landet, men de får ingen turister ind i øjeblikket, da de har lukket grænserne for alle, der ikke har et new zealandsk pas. Men mange her ser det faktisk som noget positivt. De mange turister, der kommer igennem den flotte natur, gør ofte skade på den, og derfor bruger New Zealand nu denne tid til at give naturen ro til at komme sig igen, forklarer Anne Bøg Jensen.

Hun er tryg ved den new zealandske regering og synes, det virker som om, de har gjort en stor indsats for at mindske spredning af smitten.

- Jeg håber, de snart kan begynde at lukke lige så stille op igen. Jeg vil nemlig gerne se en smule mere af landet, inden jeg rejser hjem, siger Anne Bøg Jensen.

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag - så hvis du kender nogen, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

Mest bekymret for mormor

Hun er ofte i kontakt med sin familie derhjemme og ved, at de har det godt.

- Jeg er mest nervøs for min mormor, for hun er i risiko gruppen. Tanken om, at hun kunne blive dødeligt syg, mens jeg sidder på den anden side af jordkloden, er forfærdelig. Vi har sendt postkort til hinanden, og hun fortæller mig, at hun får dagene til at gå, og at hun ikke har noget imod at være alene. Det gør mig glad at høre, at hun passer på sig selv, siger Anne.

Er der noget positivt at sige om coronakrisen?

- Ja, altså jeg har haft mere tid til at snakke med venner derhjemmefra, da alle er hjemme og ikke rigtig laver noget. Det har været rart at få snakket med dem igen. Jeg har også et fast tidspunkt, hvor jeg snakker med mine efterskole-veninder. Det er rart, at vi kan have en gruppesamtale, da alle sidder "spærret inde" forskellige steder. Jeg har også skype-samtaler med mine au pair veninder.

- Jeg har aldrig rigtig følt mig særligt udsat for at blive smittet. Men vi tager vores sikkerheds-foranstaltninger. Vi har maske og handsker på, når vi skal ud at købe ind, og ude foran vores dør er der antibakterielle vådservietter, som vi skal tørre hænderne i, før vi går ind, fortæller Anne, der her er i "shopping outfit". Privatfoto
- Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg kom til New Zealand allerede i juli 2019. Jeg har haft tid til at rejse rundt og se den flotte natur - jeg ved, at mange andre unges rejser i deres sabbatår er blevet aflyst eller kortet af, siger Anne Bøg Jensen, der her er sammen med en veninde, inden verden blev lukket ned, på Roys Peak, som er et bjerg på sydøen. Privatfoto
- New Zealand har lavet en hel reklameserie om Covid-19. Den dukker op hele tiden på tv, youtube og sportify. Her fortæller de om de forskellige regler. De har en reklame for hver enkelt regel. Det har været godt, for det er svært at få helt styr på, hvad man må og ikke må, mener Anne Bøg Jensen - her på New Zealands nordligste punkt. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Roman var den første udlænding i Tvis-trøjen, forelskede sig i byen og besøger altid et bestemt gravsted, når han er på visit

Annonce