Annonce
Holstebro

Ankestyrelsens dom over Familieafdelingens afgørelser i socialsager: Dumper fire ud af 10

I 41 procent af de afgørelser, som Familieafdelingen har truffet i de 81 sager, som Ankelstyrelsen har undersøgt, er styrelsen enten uenig i afgørelsen og har ophævet den  - eller styrelsen har sendt sagen retur til genbehandling i kommunen, fordi der mangler væsentlige oplysninger. Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Familieafdelingen har i 2020 truffet flere forkerte afgørelser i tunge børn- og ungesager end året før. Det fremgår af klagestatistikken fra Ankestyrelsen.

Holstebro: Det seneste år er antallet af socialsager, hvor Familieafdelingen i Holstebro Kommune træffer enten en forkert afgørelse eller træffer beslutningen på et for spinkelt grundlag steget.

Det fremgår af klagestatistikken for 2020 fra Ankestyrelsen.

20 sager er sendt retur til kommunen til fornyet behandling, og 13 sager er ophævet og skal ændres. Det svarer til en "omgørelsesprocent" på 41 procent mod 33 procent i 2019. Det seneste år er også antallet af sager, som stadfæstes - altså hvor Ankelstyrelsen er enig i kommunens afgørelse faldet fra 67 til 59 procent.

Annonce

Er det et acceptabelt niveau?

- Det er svært at sige, når vi ikke har de tilsvarende tal fra de kommuner, vi plejer at sammenligne os med. Men når jeg kigger på antallet af sager - ikke procenttallene - så er der nogenlunde det samme antal som i 2019, siger Torben Gudiksen, formanden for børn- og familieudvalget, og peger på, at Ankelstyrelsen har ophævet/ændret fire sager mere i 2020 end året før.

Men udviklingen går vel den forkerte vej - færre sager stadfæstes og flere skal gå om eller ændres?

- Det er et dilemmafyldt område og kompliceret lovgivning, så vi vil aldrig komme ned på en fejlmargen på nul. Jeg hæfter mig dog også ved, at færre har klaget, siger Torben Gudiksen.

I 2019 gik 87 socialsager om børn og unge videre til Ankestyrelsen, mens tallet i 2020 lyder på 81 sager.

De tunge paragraffer

Det er ikke i Servicelovens lette forebyggelsesparagraffer for børn med afgrænsede problemstillinger, at Familieafdelingen især går galt i byen.

Det er derimod i de tunge børn- og ungesager, hvor det handler om anbringelse udenfor hjemmet, aflastningsordninger, døgnophold, familiebehandling og støtte i hjemmet. Her ligger omgørelsesprocenten på 58 procent. Billedet er præcist det samme i sager, hvor det drejer sig om forældres mulighed for at få dækket "nødvendige merudgifter til et barn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse", for eksempel merudgifterne til individuel befordring og fritidsaktiviteter.

Annonce

Ingen bekymring

Holstebro Kommunes familieafdeling har netop været i fokus, idet en tidligere leder i 2020 gav en ulovlig instruks til medarbejderne om hver især at finde besparelser på 250.000 kroner og et stop for nye anbringelser, aflastninger og eksterne indsatser.

Forvaltningsdirektøren har tidligere udtalt, "at når jeg ser på både økonomien og mængden klager, så er der ikke noget, der peger på, at der er sket den opbremsning. Jeg føler mig derfor ret tryg ved, at der ikke er nogen børn, der er kommet i klemme, og at vi naturligvis følger loven." Er det også din opfattelse - efter at udvalget har fået forelagt klagestatistikken?

- Der er ingen grund til at tro, at vi ikke gør det godt - og at vi ikke har gjort det rigtigt godt i 2019 og 2020. Alle har mulighed for at anke en sag, og det er der er der færre, der har gjort i 2020 end i 2019. Jeg har ingen bekymring i forhold til det, og det er et enigt udvalg, som har taget klagestatistikken til efterretning, siger Torben Gudiksen.

Holstebro Kommune har i 2020 behandlet cirka 700 socialsager. Heraf er 11 procent sendt videre til Ankestyrelsen.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce