Annonce
Kultur

Anerkendt kunstners værker skal destrueres: Ingen vil købe eller have dem stående

Adskillige af Jens Nielsens billeder "bør hverken sælges, bortgives eller arkiveres længere. Forvaltningen ønsker at afhænde resten af billederne efter billedudvalgets 4. trin i processen, som betyder, at billederne må kasseres," lyder det i en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget. Jens Nielsen er i Holstebro-sammenhæng blandt andet kendt for at lægge navn til det nu tidligere Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller Museum (billedet). Arkivfoto: Johan Gadegaard
Jens Nielsen er en anerkendt kunstner, særligt i Holstebro, men ingen vil have eller købe over 250 af hans værker. Derfor er der nu lagt op til, at de skal kasseres.

Holstebro: Flere end 250 af Jens Nielsens værker er havnet i en kategori, ingen kunstner ønsker at lande i.

Kategori D.

De omtalte værker har været opmagasineret, og er de gode nok til A-kategorien overgår de til Holstebro Kunstmuseum. For B og C gælder det, at de enten sælges eller tilbydes til institutioner.

Annonce

"Det viste sig i processen, at billederne, både qua deres stand og kunstneriske kvalitet, desværre ikke har megen interesse i dag," lyder det fra forvaltningen forud for et møde mandag. På mødet indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget følger et billedudvalgs anbefaling om at kassere værkerne.


Hvis jeg fornemmer rigtigt, så er der en vis dysterhed over billederne, og det bevirker, at de ikke rigtig passer ind nogen steder.

Lene Dybdal (S), formand, Kultur- og Fritidsudvalget.


Jens Nielsen var ellers en anerkendt kunstner i sin tid. Han lagde også navn til et museum gennem mange år. "Sent i livet fik han en hjerneblødning, hvilket betød, at han ikke længere kunne male med sin højre hånd. Trods dette malede han videre på livet løs - med den venstre hånd. Det er mange af disse billeder, kommunen tog imod i 1987," skriver forvaltningen også.

Ingen har ønsket dem

- Der er virkelig gjort meget for at få værkerne til at leve videre, blandt andet ved at tilbyde dem til forskellige institutioner som sognehuse, lægehuse og skoler, men ingen har ønsket dem. Hvis jeg fornemmer rigtigt, så er der en vis dysterhed over billederne, og det bevirker, at de ikke rigtig passer ind nogen steder, siger udvalgsformand Lene Dybdal (S).

Det er blevet vurderet, at kunstmuseet ikke vil have billeder, samt at Holstebro Auktioner ikke vil kunne sælge dem. Der er heller ingen arvinger.

Jens Nielsen

Jens Nielsens (1891-1978) familie tilkaldte i 1932 maleren Olivia Holm-Møller for at få hende til at tale Jens Nielsen fra sin trang til at male. Men i stedet udviklede de to et livslangt venskab - med malerier.

Jens Nielsen mødte i 1967 sognepræst ved den nye Nørrelandskirke, Jens Hvass, og præsten inviterede ham til at udstille og arbejde i kirkens menighedslokaler. I 1971 blev Jens Nielsen Museet indviet. Kunstneren boede i en tilstødende bolig indtil sin død.

I 1982 fik museet overdraget Olivia Holm-Møllers værker og skiftede navn til Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet. I dag hedder stedet, der ligger på Nørrebrogade, "Huset for kunst & design".

Om Jens Nielsen skriver Holstebro Kunstmuseum på sin hjemmeside: "Jens Nielsens oliemalerier er fortællende med stærke, religiøse overtoner. (...) Billedsproget er voldsomt og ekspressivt, og farven er vigtigst for Jens Nielsen. Den er påført lærredet i tykke lag og bruges rent og kraftfuldt. Billederne er malet næsten som eksplosioner, hvor ideer og syner har presset sig på for at komme ud. Man fornemmer, at der er meget, Jens Nielsen skal have fortalt med sine billeder, og at det er hjerteblod."

Men frem for at ødelægge værkerne kunne man så ikke bare give dem, hvis folk gerne vil have dem?

- Det er ikke noget, jeg har overvejet, men jeg vil spørge ind til, om det kan være en mulighed. Det ville jo være ærgerligt, hvis der var nogen, som siger: Dem vil jeg gerne have. Jeg kan godt forstå, at nogen ville blive kede af at destruere noget, som andre kan få glæde af, siger Lene Dybdal og giver samtidig et svar på, hvorfor en gratis overrækkelse måske ikke kan komme på tale:

Jens Nielsen døde i 1978. Arkivfoto

- Det hedder sig i indstillingen, "at afhændelsen af billederne kan foregå i respekt for kunstnerens eftermæle." Det kan jo betyde, at man ikke finder det værdigt på kunstnerens vegne bare at give billederne bort, siger Lene Dybdal, der håber, at værkerne vil blive affotograferet, da det trods alt vil være "en værdig måde for kunstnerens værker at leve videre på."


Annonce
Sport For abonnenter

Følg kampen her: TTH er 60 minutter fra at redde livet i ligaen, når aftenens kamp i Roskile fløjtes op

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce