Annonce
Struer

Anders og Solveigs have har hele paletten

Hele farvepaletten er i brug i Solveig og Anders Gravesens have, som du kan se til Åbne Haver. Foto: Johan Gadegaard
Kom med indenfor i en have, der har været 50 år undervejs, og som stadig jævnligt bliver lavet om. Struer Havekreds holder Åbne Haver, og Dagbladet har været på besøg i en af dem
Annonce

Struer: Det er 50 år siden, at Solveig og Anders Gravesen købte grunden på Bøgevej og fik bygget det hus, som de stadig bor i. Dengang var der fokus på huset og ikke haven, så den endte med at blive omkring 600 kvadratmeter stor. En relativt beskeden størrelse, når man går meget op i sin have.

- Men det er først de sidste 20-30 år, at vi virkelig har arbejdet meget med den, siger Solveig Gravesen, mens hun inspicerer en nærliggende rhododendron.

Dem er der mange af på de 600 kvadratmeter - hele 40 forskellige slags for at være helt præcis. Og generelt er haven på Bøgevej 3 en fuld farvepalet, men det betyder bestemt ikke, at hver plante ikke er nøje udtænkt og overvejet.

- Jeg vil kalde det en palet af farver, men med symmetri og balance i plantevæksten, siger Solveig Gravesen.

Og der må man tage en beslutning: Vil man vande, og bruge penge på det, eller vil man lade planten dø, og måske bruge 1000 kroner på at købe en ny på planteskolen?

Solveig Gravesen, Struer

Annonce

Ikke køkkenhave

Det tager kun 12 minutter at slå græsset, for der er ikke meget af det. Derfor har Solveig og Anders Gravesen også fravalgt de ellers så populære robotplæneklippere.

- Det kan jeg sagtens klare selv, konstaterer Anders Gravesen, og den nyklippede plæne bekræfter ham i dét udsagn.

Det er blomster, buske og enkelte træer, der fylder i haven, foruden en lille havedam. Men sådan var det ikke, da de fik haven dengang for 50 år siden. For omkring 40 år siden anlagde Solveig Gravesen en lille køkkenhave i et hjørne i haven.

- Men det var ikke noget særligt. Kartofler, jordbær og den slags. Men det var lettere bare at købe det i Fakta, syntes jeg, fortæller hun.

En smule har dog fået lov at blive - i bagenden af haven finder man blåbær, persille og purløg. I drivhuset finder man også allerede plantede tomater - som møjsommeligt hver aften bliver dækket med en dyne og får varme fra en varmelampe om natten, så planten ikke tager skade af de kolde nætter. Men mest af alt er det sjældne eller specielle blomster og buske, man finder hos Solveig og Anders Gravesen, hvis man besøger dem til Åben Have i Struer Havekreds.

Tre haver kan man besøge tirsdag den 28. maj mellem klokken 18 og 21 i kredsen denne dag, og Solveig og Anders Gravesens palet-have er altså en af dem.

Annonce

Tid til andet

Her har der formentlig engang ligget et stort arbejde i at sætte haven op, og det var en af grundene til at parret for 50 år siden meldte sig ind i havekredsen. Dengang kunne man nemlig helt gratis få en konsulent ud, der kunne hjælpe med at forme ens have, lave en grundplan og give inspiration.

- Men den grundplan er blevet ændret mange gange siden, siger Solveig Gravesen.

Nu, siger parret selv, er det ikke fordi, at de bruger endeløse mængder af timer i haven.

- Der skal jo også være plads til golf, siger Anders Gravesen.

Det er Anders, der står for de tunge løft og græsslåningen og opgaver som at lave stenbede. Solveig tager sig af at nusse om planterne, og så skal der ind i mellem tages store beslutninger. For eksempel i løbet af sommeren sidste år, hvor den høje varme og tørken var indbegrebet af alle haveentusiasters værste mareridt.

- Der var nok omkring tre planter, der røg der, siger Solveig.

- Og der må man tage en beslutning: Vil man vande, og bruge penge på det, eller vil man lade planten dø, og måske bruge 1000 kroner på at købe en ny på planteskolen?

- Ja, det er dyrt at have en hobby, tilføjer Anders.

Hvor dyrt det er, afslører de ikke, men på et tidspunkt peger Anders på en smuk blomst og fortæller, hvad den hedder på latinsk. Den slags informationer har han på stort set alle planter i deres have.

- Den der, for eksempel. Den er ret sjælden. Den skal Solveig ikke vide hvad har kostet, siger han med et lille smil.

Åbne haver

Struer Havekreds inviterer 28. maj kl. 18-21 til de årlige åben haver på tre forskellige adresser i byen.

Arrangementet bruges af haveentusiaster til at samle inspiration og udveksle erfaringer, og interessen har tidligere år været stor.

Udover Solveig og Anders Gravesen på Bøgevej 3 kan man i år besøge:

Inger og Egon Køhler Pedersen, Vester Alle 2A, hvis have oprindeligt blev anlagt i 1930'erne, men siden er blevet omlagt og ændret mange gange. Parret overtog hus og have i 1985, og gradvist er græsplæne blevet erstattet af bede og stier, og man kan finde pæoner, dagliljer, bregner samt forskellige Hosta og en mindre køkkenhave og drivhus.

Inger Lise og Svend Erik Mouritsen viser deres have på Pilevej 22. Haven her har som de andre haver gennemgået en del forandringer siden anlægningen i 1972, med særligt fokus på formklippede buske. Her er også mange hyggelige siddepladser samt drivhus og køkkenhave i både højbede samt fritliggende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce