Annonce
Kultur

Anderledes klassisk aften

Duo Ventes giver koncert torsdag 20. februar på kunstmuseet. PR-foto

Holstebro: - Det bliver en spændende og anderledes klassisk aften som Nordvestjysk Musikkreds i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum indbyder til. Siger Lonni Gelsdorf og Frans Pærregaard fra musikkredsen om en koncert med Duo Ventus 20. februar 19.30 på kunstmuseet.

Duo Ventus med Michaela Hansen på fløjte og Louise Anine Mogensen på klarinet blev stiftet i 2017. Det ene instrument forbindes naturligt med klassisk musik, mens klarinetten synes at høre hjemme i jazzen. Men de to unge musikere forener instrumenterne på en ny og utraditionel måde og opfører både arrangeret musik samt nyere musik skrevet specielt til dem.

Duoen har vundet et stort antal internationale priser og fik sidste år Léonie Sonnings talentpris.

Ved koncerten på Holstebro Kunstmuseum spiller de et bredt program af både ældre og nyere musik skrevet til eller arrangeret for fløjte og klarinet. Der er musik bl. a. af Mozart, Carl Nielsen, Niels W. Gade, Bela Bartok, Jolivet og Erik Højsgaard. Duoen spiller også værket Night Piece af den danske komponist Jan Hansen dedikeret specielt til duoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Vinderup

Nu skal klosterruinerne shines op

Annonce