Annonce
Erhverv

Analytiker: Mærsk-medvind til havs kan hurtigt få en ende

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Selv om Mærsks overskud på containerfragt til havs vokser, bliver markedet benhårdt fremover, lyder analyse.

Mærsk har fredag præsenteret et regnskab, der viser, at koncernen er blevet endnu bedre til at presse penge ud af markedet for at fragte containere til havs.

Men selv om Mærsk har fået lidt medvind på verdenshavene, kan det blive en kort fornøjelse.

Både Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen og Mærsk selv spår, at markedet for containerfragt til havs de næste år bliver sværere og sværere.

- Det er positivt, at medvinden kommer af Mærsks egne initiativer. Det er ikke, fordi markedet begynder at blive bedre. Det har i lang tid og vil også i fremtiden været et udfordret marked, siger Mikkel Emil Jensen.

- Der kommer i fremtiden aftagende vækst og stigende brændstofkrav, der får priserne til at stige kraftigt.

Mærsk har i sit regnskab fredag skruet ned for forventningerne til, hvor stort et marked der er at kæmpe om. Det skyldes udsigterne til en lavere vækst globalt og en lavere verdenshandel.

USA og Kinas handelskrig hjælper heller ikke.

Til TV2 News siger Mærsk-topchef Søren Skou også, at koncernen ikke "behøver" at blive større på containerfragt til havs. Han vil hellere fokusere på at tjene så mange penge på det som muligt.

Derimod håber Mærsk at vokse kraftigt på den del af containerfragten, der foregår over land og i luften. Og her viste fredagens regnskab de måske mest holdbare gode nyheder for Mærsk ifølge Mikkel Emil Jensen.

- Mærsk vil gerne mere ind over land kort sagt. Der viser de en flot indtjening. Den overstiger kraftigt udviklingen i omsætningen. Det vidner om, at der er en stærk kontrol med omkostningerne.

Han hæfter sig også ved, at selv om markedet for fragt gennem luften skrumper, har det ikke spændt ben for Mærsks vækst.

- Det er positivt, at Mærsk er på rette vej med den nye strategi. Men der er stadig lang vej igen, siger Mikkel Emil Jensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Struer

Endnu en stor cykelfest i Struer

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce