Annonce
Lemvig

Analyse: Socialdemokraterne mangler stemmeslugerne, og hvem er det så, der skal tage pladserne i byrådet

Lone Pilgaard Sørensen er den eneste, der er  tilbage af den gamle garde af socialdemokrater i Lemvig Byråd, og hun skal samle et nyt hold omkring sig. Arkivfoto
Vi er i vores analyse af partierne op til kommunalvalget nået til det største oppositionsparti, Socialdemokratiet, der stiller med stort set nyt hold denne gang

Lemvig: "Det går da helt galt for Socialdemokratiet"...

Sådan lød det fra mange sider, da det op til valget blev afsløret, at tre ud af de fire nuværende byrådsmedlemmer ikke genopstiller. De tre kandidater med flest personlige stemmer ved det seneste valg, Kenneth Bro, Karsten Kragelund og Ole Byskov stoppede alle med henholdsvis 711, 465 og 443 personlige stemmer, hvilket rakte til pladser som nummer to, fire og fem på topscorerlisten. Kun Lone Pilgaard Sørensen er med igen. Nu som spidskandidat med 417 personlige stemmer sidst - nummer seks på topscorerlisten.

Men helt så galt går det nu nok næppe for Liste A ved valget. Det er lykkedes at få sammensat en fornuftig liste med gode kandidater, som vil kunne tage over. Det er jo ikke således, at alle socialdemokrater skifter til et andet parti, fordi det er andre navne, de skal stemme på. De fleste finder en ny kandidat at sætte kryds ud for på den liste, man plejer at stemme på. Traditionelt får Socialdemokratiet omkring 20 procent af stemmerne i Lemvig Kommune, og det slår nok heller ikke fejl denne gang.

Annonce

Men der skal ikke lægges  skjul på, der er udfordringer. For eksempel er det første gang inden for historisk tid, at Socialdemokratiet ikke har en kandidat fra kommunens største private arbejdsplads FMC - det tidligere Cheminova. Her plejer ansatte - og ofte tillidsfolk - at trække mange stemmer til partiet, og det gør det ikke lettere med Venstre-dominansen på Tangen.

Ved det seneste valg gik Socialdemokratiet fra fem til blot fire pladser, selv om partiet faktisk fik flere stemmer end valget før. Sådan kan valg-matematik også fungere. I år har Socialdemokratiet et alvorligt problem. Partiet blev ladt i stikken af de øvrige oppositions-partier, SF og Radikale Venstre, som ikke ville have socialdemokraterne med i et valgforbund ud fra den forklaring, at valgforbund generelt er til fordel for det store parti.

Det gør, at Socialdemokratiet skal klare sig selv, og det helt store problem er, at partiet sandsynligvis vil få en pæn mængde stemmer i overskud, som man ikke kan bruge til noget. De 2650 stemmer sidst vil svare til godt og vel de fire mandater, man har i dag, men ikke nok til fem. Og så er der stemmer, der spildes. Til gengæld må man sige, at der skal tabes ret mange stemmer, før man ikke bevarer de fire pladser, partiet har i dag.

Kandidater Socialdemokratiet

Følgende stiller op for Socialdemokratiet ved kommunalvalget i Lemvig Kommune:

Lone Pilgaard Sørensen

Bent Wolder Mortensen

Tina Mortensen

Peter Borup Sørensen

Ole Skovsgaard Daniel

Steen Madsen

Allan Mose Jakobsen

Bjarne Jensen

Hvem har socialdemokraterne så på listen? Lone Pilgaard Sørensen vil naturligvis som spidskandidat være stemmeslugeren i partiet. Men så skal der findes nye folk til byrådet. Lærerformand Steen Madsen må være oplagt, da han også er involveret i frivilligt foreningsarbejde i Lemvig GF.

Bent Wolder Mortensen fra Ramme er også dybt involveret i foreningsarbejde i lokalområdet, så han vil sandsynligvis hente mange lokale stemmer. Han har også markeret sig inden for bygnings-kvalitet. Sandsynligvis et valg, hvor han får flere end de 73 stemmer, han fik sidst, og som rakte til en plads som suppleant.

Så er der, hvad man kan kalde jokere, som er svære at forudsige. Indehaveren af Ponygården, Tina Mortensen, måske. Den tidligere topembedsmand, der blev SOSU-assistent, Peter Borup Sørensen, kunne også være en mulighed. Ja, man kunne nævne flere, og det kan blive tætte opgør på de personlige stemmetal.

Der er plusser og minusser op til valget. Socialdemokratiet har i den forgangne periode valgt mindretals-taktikken med at være i positiv dialog med flertallet for at få så megen indflydelse som mulig. Det har den pris, at man ikke skaber store selvstændige overskrifter, som man kan markere sig med til et valg. Godt eller skidt, når man nu går til valg? Godt spørgsmål....

Alt i alt er det socialdemokratiske valg en af de helt store, spændende indslag, som bliver interessant at følge på valgaftnen.


Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce