Annonce
Erhverv

Analyse: Selv en genial hjælpepakke forhindrer ikke konkursbølge

Krisebevidstheden er til stede, og i det rum kan man forhandle sig til vidtgående løsninger i en fart. Det viser den tredje hjælpepakke, som regeringen, erhvervslivet og fagbevægelsen præsenterede søndag. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce

Det lykkedes. Regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen blev søndag enige om en lønkompensation for det kriseramte erhvervsliv.

En kompliceret forhandling, fordi der ikke har ligget en køreklar skitse i skuffen. Ingen havde forudset, at man på blot to dage skulle udvikle en model, der skal være tæt på genial, hvis den skal virke og redde tusindvis af job.

Det lod sig gøre, fordi alle parter var enige om en klar deadline, der lagde maksimalt pres på erhvervsorganisationer og fagforeninger. Statsminister Mette Frederiksen (S) nævnte selv, at hun havde insisteret på en løsning allerede søndag.

Mandag morgen var der udsigt til, at et desperat erhvervsliv ville udstede massevis af fyresedler oven på en helvedesuge uden sidestykke i historien.

Forhandlerne fra Dansk Arbejdsgiverforening, DI og Dansk Erhverv var fuldstændigt bevidste om, at de skulle have en løsning med hjem til medlemmerne. Også lønmodtagerne havde læst skriften på væggen.

Nogle havde allerede fået en fyreseddel inden weekenden. Krisebevidstheden var til stede, og i det rum kan man forhandle sig til vidtgående løsninger i en fart.

Nu vil det vise sig, om aftalen er tæt på genial. Det afgørende er, om de enkelte virksomheder ude i virkeligheden kommer til at bruge aftalen om lønkompensation. Man kan ikke blande de forskellige modeller.

Får man kompensation for 75 procent af nogle medarbejderes løn, kan man ikke samtidig fyre i en anden afdeling.

Det er et svært regnestykke for især de mindre og mellemstore virksomheder, der har set deres omsætning kollapse. Hotellerne står uden gæster. Fortvivlede restauratører lukker for servering, men prøver at redde en smule indtægter hjem ved at udtænke takeaway-løsninger.

Imens skal de tage stilling til, om de kan undgå at fyre folk ved at tage imod regeringens nye redningsplanke. Husk på, at for blot en måned siden var vi vant til at høre om konstant mangel på arbejdskraft, ikke mindst i serviceerhvervene.

Arbejdsgiverne har derfor en stor interesse i at holde fast i det personale, de har haft held med at ansætte igennem de seneste otte års opsving i Danmark. Derfor bliver der tastet masser af tal ind på lommeregnerne lige nu for at se, om fyringer kan undgås ved at udnytte corona-krisens tredje hjælpepakke til virksomhederne.

Der mangler bare et vigtigt nøgletal i regnestykket: Hvor lang tid varer krisen? Er den heftig, men kortvarig? Eller ser vi frem mod en længerevarende økonomisk krise? Det er der ingen, der tør svare præcist på.

Uanset hvad jubler erhvervsorganisationerne over den lydhørhed, de møder hos den socialdemokratiske regering. Ministrene har travlt med at forklare, at hjælpen til virksomhederne skal redde arbejdspladser. Det står klart for alle, at tingene hænger sammen.

Til gengæld er der ingen jubel hos de tusindvis af selvstændige erhvervsdrivende, der er helt overset i hjælpepakken. Frisører, caféejere og freelancere har også set forretningen smuldre, annullerede bookinger og udskudte projekter. De har intet at falde tilbage på, udover at de kan lukke firmaet og gå på dagpenge.

Den næste uge gør os klogere på, hvor hårdt disse mennesker rammes. Regeringen lover, at der er mere hjælp på vej, men intet tyder på, at vi undgår en konkursbølge og tabte arbejdspladser, uanset hvordan coronavirussens udbredelse fortsætter herfra.

Arbejdsgiverne har en stor interesse i at holde fast i det personale, de har haft held med at ansætte igennem otte års opsving i Danmark.
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce