Annonce
Erhverv

Analyse af statsministerens tiltag: Lukkede butikker kommer ikke tilbage

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

En ny runde restriktioner til bekæmpelse af coronasmitten kan forandre vores byer for altid. Statsminister Mette Frederiksens (S) tvangslukning af hundredvis af butikker i storcentre, hele vores café- og restaurationsliv, talrige frisørsaloner og andre små næringsdrivende får vidtrækkende konsekvenser fra første dag.

Regeringen står ikke klar med en hjælpepakke, der kan redde de mange især små og mellemstore virksomheder, som stadig skal betale husleje og andre udgifter, imens salget går i stå.

Derfor står indehaverne af de mange butikker og spisesteder onsdag morgen op til en tilværelse fuld af usikkerhed og med en lukket virksomhed. Kun restauranterne kan klynge sig til et håb om at levere takeaway, som masser af danskere allerede har taget imod som en befriende god idé i en dyster tid.

Men der er behov for langt mere hjælp. Udsat moms og skat betyder ingenting, når omsætningen falder fuldstændigt bort onsdag kl. 10. Lønkompensation, som dukkede op i søndags, har vist sig at være en vanskelig størrelse for masser af virksomheder, der ikke engang kan betale den andel af lønnen, som staten ikke vil overtage.

De store erhvervsorganisationer står i kø med idékataloger til, hvordan man kan hjælpe de berørte virksomheder. Folketingets partier er omgående indkaldt til forhandlinger, og politikerne kommer til at diskutere meget kontante udveje, der kan lette økonomien for virksomhederne.

Men det er ikke kun de helt små, der vakler i disse dage. Med lukningen af storcentrene kollapser salget også for nogle af vores helt store butikskæder, der har investeret kraftigt i flagskibsbutikker i centrene. Centrene har ikke nødvendigvis store pengetanke bag sig, så man kan ikke bare slå en streg over huslejerne.

Derfor sætter regeringens seneste tiltag gang i en kædereaktion, hvor bankerne også kommer til at spille en rolle. De har fået adgang til at låne flere penge ud til virksomhederne, og de har i næsten samlet kor lovet at hjælpe de erhvervskunder, der er kommet i klemme.

Men bankerne kan ikke redde en butik, hvor udsigterne er håbløse. Detailhandlen var i forvejen presset af netbutikker og ændrede forbrugsvaner, og derfor får en midlertidig nedlukning betydning på den helt lange bane. En boghandel eller legetøjsbutik, der knækker nakken under coronakrisen 2020, rejser sig ikke igen.

De seneste restriktioner lukker storcentrene i Danmark, her Bryggen i Vejle. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce