Annonce
Erhverv

Analyse: Landbruget og naturfredningsforeningen forlod skyttegravene

Avisen Danmarks erhvervsredaktør, Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Mange var ved at tabe underkæben, da de magtfulde interesseorganisationer Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening torsdag fandt sammen om et gennemarbejdet politisk udspil.

Opfattelsen har ellers været, at de to grupperinger ikke kunne udstå hinanden.

Landbruget har set naturfredningsfolkene som nogen, der nærmest pr. automatik har klaget over enhver landmand, der ønskede at udvikle sin bedrift.

Og Naturfredningsforeningen har set landmænd som volumensyge forretningsfolk, der vægtede profit over miljø.

Alligevel har de forladt skyttegravene og sammen formuleret udspillet "Fælles løsninger - for natur og landbrug".

Hvis politikerne nikker ja - og finder en milliard kroner til formålet - har de to organisationer fundet metoder til at udlægge 100.000 hektar landbrugsjord til natur og modernisere en forældet regulering af ammoniakudledningen, som i dag straffer såvel landmænd som sårbare naturområder.

Gevinsten kan blive, at landbrugssektoren kan sænke sin klimabelastning med omkring 10 procent.

Hvad er der dog sket?

I april sidste år blev Enhedslistens tidligere miljø- og klimaordfører Maria Reumert Gjerding valgt til ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hun afløste forgængeren gennem 12 år, Ella Maria Bisschop-Larsen, der aldrig lagde skjul på sin modvilje mod at samarbejde med landmændene.

På papiret kunne man tro, at Maria Reumert Gjerding ville fortsætte den linje. Den 40-årige venstrefløjspolitiker er opvokset i Københavns nordvestkvarter og har en uddannelse i miljøplanlægning fra RUC. På landbrugets højborg Axelborg har man næppe været alt for optimistisk.

Men man lagde alligevel mærke til de signaler, Maria Reumert Gjerding udsendte kort efter sin tiltræden.

Det kunne tolkes sådan, at hun reelt gerne ville i dialog med alle, der er på naturens side. Og det mener landmændene jo, at de er.

Og skulle der sidde en landmand derude, der ikke umiddelbart er på naturens side, så skal han nok blive banket på plads internt. Den eksploderende klimabevidsthed betyder, at landbruget under ingen omstændigheder har råd til at blive betragtet som miljøfjendtlige.

Det ville både politikere og forbrugere reagere voldsomt på.

En kaffeaftale kom i stand, og Maria Reumert Gjerding sad som enlig præsident over for en stærk trio fra Landbrug & Fødevarers formandskab: Martin Merrild, Lars Hvidtfeldt (siden afløst af Thor Gunnar Kofoed) og Lone Andersen.

Begge sider blev sekunderet af embedsmænd, der hen over endnu flere kopper kaffe forhandlede sig frem til løsninger, som begge parter kan se fordele i.

Et udspil, der forener landbrugets milliardforretning med naturfredningsfolkenes interesser, må nødvendigvis tages alvorligt af Christiansborg-politikerne, og det bliver det også. Mette Frederiksens (S) første reaktion var, at det var "helt utroligt positivt" at se de to organisationer arbejde sammen, og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kaldte udspillet "klogt og gennemarbejdet".

Ingen af dem kan umiddelbart finde den milliard kroner, der skal til for at føre forslagene ud i livet. Men bare vent. Folketingsvalget venter lige om hjørnet.

Annonce
En overraskende alliance: Landbrugets formand Martin Merrild og Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding. Foto: Sif Meincke/DN og L&F
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce