Annonce
Erhverv

Analyse: Erhvervsfolk tænker rationelt

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Der er en verden til forskel på at drive virksomhed og bedrive politik, og derfor afstår mange erhvervsfolk fra overhovedet at udtale sig om politik - i hvert fald til citat.

Men holdninger er der masser af i erhvervslivet, og det kom til udtryk med Børsens måling i denne uge, der viste, at landets topchefer har en regering med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Det Radikale Venstre som højeste ønske.

I erhvervslivet elsker man stabilitet og forudsigelighed omkring de rammevilkår, man skal arbejde indenfor, så tanken om en robust koalition på tværs af midten af dansk politik er besnærende.

Det forudsætter naturligvis, at sådan en regering er levedygtig og mere succesfuld end det seneste forsøg, der blev gjort i 1978 med Anker Jørgensen (S) som statsminister og V-formand Henning Christophersen som udenrigsminister. Det holdt i mindre end to år.

Men taler man med erhvervsfolk, er det tydeligt, hvad der nager ved den nuværende regering, der baserer sit flertal på Dansk Folkeparti.

Et af koryfæerne i dansk erhvervsliv, den tidligere Novo Nordisk-topchef Mads Øvlisen, gik for nylig på talerstolen på interesseorganisationen Dansk Erhvervs årsmøde. Han fortalte forsamlingen af erhvervsledere og politikere om, hvordan han engang var stolt af at rejse rundt og være dansk. Men det er åbenbart ikke længere tilfældet, for han savner en ændring af den politiske retorik, så han atter kan føle værdighed og stolthed som dansker ude i verden.

Han sigter naturligvis til den stramme danske udlændingekurs, som masser af eksportvirksomheder tvinges til at forholde sig til.

Opfattelsen er, at med en bred regering henover midten vil man kunne undgå at inddrage Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Og nok så vigtigt for erhvervsfolk: Det vil være et alternativ til en S-regering med støtte fra SF og Enhedslisten. Kun fire procent af topcheferne foretrækker en mindretalsregering bestående af Socialdemokratiet.

Men politik er en svær størrelse. For en erhvervsmand eller -kvinde virker det ellers utroligt rationelt at lade Socialdemokratiet og Venstre sætte sig omkring et mødebord og indgå et kompromis.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce