Annonce
Navne

Amerikansk hæder til dansk sergent

Sergent Kenneth Gissel Ulberg (til højre) i Kuwait, hvor han fik fornøjelsen af at modtage fornem hæder fra den amerikanske hær. Foto: PR

En 44-årig sergent fra Viborg, der også har været delingsfører på Holstebro Kaserne, har fået amerikansk skulderklap og medalje for ekstraordinær indsats.

Karup/Holstebro: Det er ikke hver dag, en dansk soldat høster fornem amerikansk anerkendelse for en helt ekstraordinær indsats.

Men det er netop sket for den 44- årige sergent Kenneth Gissel Ulberg fra Viborg, der har en solid ballast fra Hjemmeværnet i bagagen.

Han ville ikke have opnået den stilling, han har i dag i forsvaret uden sin mangeårige karriere som infanterist og fører i Hjemmeværnet. Med ballasten fra Hjemmeværnet fik han for fire år siden, som 41-årig, tilbudt at blive delingsfører for et hold værnepligtige ved Holstebro Kaserne.

Springet betød et farvel til jobbet som social- og sundhedsassistent på et plejehjem, og førte siden til ansættelse som sergent og specialist i godstransport og logistik i Flyvevåbnet i Karup.

Annonce

Bemærkelsesværdig indsats

Han tilskriver Hjemmeværnets organisation og muligheder noget af æren for den amerikanske medalje "The Army Achievement Medal", som han netop har modtaget for sin løsning af en logistikopgave på en international mission med Flyvevåbnets C130 Hercules-transportfly i Kuwait. I løbet af missionen på fire en halv måned lykkedes det ham og det danske team at få transporteret 1,1 million pund gods og 1.300 passagerer. Dermed forøgede de basens godstransport med 42 procent.

I praksis betød det, at livsvigtigt gods som eksempelvis udstyr til felthospitaler i Irak kom langt hurtigere frem. En indsats, der blev bemærket og vakte begejstring i det amerikanske forsvar.

Stor ære

I indstillingen fra den amerikanske hær fremgår det, at Kenneth Gissel Ulberg med sin ekstraordinære indsats har gjort både dansk forsvar og den amerikanske hær stor ære.

Ud over medaljen har han også fået en særlig udgave af det amerikanske flag, som har vajet over kongresbygningen i Washington.

- Jeg er utrolig stolt over anerkendelsen. Det er først nu, hvor jeg er kommet hjem igen, at det rigtig går op for mig, hvad vi har bidraget til, siger Kenneth Gissel Ulberg. Næste trin i arbejdet i forsvaret er uddannelsen til oversergent, som han allerede er gået i gang med.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce