Annonce
Udland

Amerikaner fandt plastik ved rekorddyk i Marianergraven

Dr. Alan Jamieson/Ritzau Scanpix
Victor Vescovo tilbragte fire timer med at udforske havbunden i Marianergraven i specialbygget fartøj.

En amerikaner, der har sat nye rekorder for dybhavsdykning, fandt plastikaffald på havbunden i Marianergraven i Stillehavet i 11 kilometers dybde. Det rapporterer BBC.

Victor Vescovo tilbragte fire timer med at udforske havbunden i sit specialbyggede fartøj, som kan modstå det enorme tryk i havdybet.

Han slog flere rekorder, da han var nede på det dybeste sted i verdenshavet. Han fandt en række havdyr, men også plastikaffald.

Det er tredje gang, at mennesket er nede i så ekstreme dybder.

Det første dyk til bunden af Marianergraven fandt sted i 1960 og blev udført af den amerikanske flådeofficer Don Walsh og den schweiziske ingeniør Jacques Piccard.

I 2012 foretog den amerikanske filminstruktør James Cameron et solodyk til bunden af Marianergraven i 11.000 meters dybde i en grøn ubåd.

Vescovo og hans team foretog fem dyk til bunden af Marianergraven, som ligger mellem Asien og Australien.

Teamet mener, at det har fundet fire nye arter. I 7000 meters dybde lokaliserede de flere sjældne arter.

Videnskabsmændene vil nu undersøge indsamlede fisk og havdyr for at se, om de indeholder mikroplastik. Nylige undersøgelser tyder på, at selv arter, som lever dybt nede i havet, rammes af plastikforurening.

Dybhavsdykningen i Marianergraven er et led i en støtteekspedition, hvor de dybeste steder i hvert af de fem verdensoceaner skal udforskes.

Det er Vescovo, som er en privat Wall Street investor, der har udviklet projektet. Inden han vendte sin opmærksomhed mod ekstreme dybder i verdenshavene, var han med til at bestige verdens højeste bjerge.

Ud over Marianergraven har han og hans team i de seneste seks måneder foretaget dykninger i Puerto Rico Graven i Atlanterhavet, i South Sandwich Graven i Sydhavet og i Javagraven i Det Indiske Ocean.

Den sidste udfordring vil være at nå ned på bunden af Molloy Dybet i Ishavet, hvilket ifølge planen skal ske i august i år.

Det fartøj, som anvendes til dykningerne, er bygget af det amerikanske selskab Triton Submarines.

Fartøjet, der kan have to personer om bord, kan klare et tryk på 1000 bar. Det svarer til, at 50 Jumbojets stilles ovenpå hinanden og sættes oven på en person.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce