Annonce
Ulfborg/Vemb

Amdi fra Tvind på flugt vil have efterlysning stoppet

Advokat Lars Kjeldsen ankommer til Vestre Landsret, der holder retsmøde om Mogens Amdi Petersen og de andre efterlyste personer i Tvindsagen, som drejer sig om skattesvig og underslæb, i Viborg onsdag den 9. marts 2022. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix). Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Fire flygtede personer fra Tvind opholder sig i Mexico, fortæller forsvarere i Vestre Landsret.

Efter flere år på flugt fra en straffesag om skattesvig og underslæb vil Mogens Amdi Petersen og fire andre fra ledelsen i Tvind have den internationale efterlysning stoppet.

De er udeblevet fra en straffesag, som har ligget stille i mange år.

I 2013 besluttede Vestre Landsret at varetægtsfængsle de fem in absentia, altså uden at de var til stede. Derefter kunne efterlysningen via Interpol komme i stand.

Annonce

Men i et retsmøde onsdag kræver de fems forsvarere, at fængslingen ophæves. Efterhånden er den ude af proportioner, lyder det. Nikker landsdommerne til argumentet, er straffesagen i realiteten død.

Sagen har allerede været behandlet én gang. For mere end 15 år siden frifandt byretten i Ringkøbing Mogens Amdi Petersen, Kirsten Larsen, Marlene Gunst og Christie Pipps. Den sidste, Sten Byrner, fik en betinget dom tilbage i 2006.

De fire førstnævnte befinder sig i Mexico. Her har myndighederne gennem årene flere gange afvist at udlevere de tiltalte til Danmark.

Derimod opholder Sten Byrner sig et andet sted i verden.

- Min klient befinder sig ikke i Mexico, siger hans forsvarer, advokat Jakob Arrevad. Nærmere kommer han det ikke.

Landsdommerne skal afgøre, om betingelsen for varetægtsfængsling fortsat er til stede. Specielt om indgrebet står i misforhold til den straf, de tiltalte risikerer at blive idømt.

Der er i givet fald udsigt til en dom på fængsel i to år og seks måneder, oplyser specialanklager Jørn Thostrup fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet.

- Der er tale om ganske alvorlig økonomisk kriminalitet, det drejer sig om, siger han.

Sagen drejer sig om, at regler om fonde er blevet misbrugt groft.

- At sagen er blevet så gammel, er deres egen skyld. Selv om der er gået lang tid, er der stadigvæk proportionalitet, mener Jørn Thostrup.

Mogens Amdi Petersen er stukket af fra en anklage om økonomisk kriminalitet for i alt 34 millioner kroner. Beløbene for Kirsten Larsen, Sten Byrner og Marlene Gunst er henholdsvis 29, 24,7 og 27,7 millioner kroner. Christie Pipps er anklaget for 11,6 millioner.

- Sagen har fortsat stor betydning. Det er offentlige penge, der er blevet unddraget, sagen har haft stor samfundsmæssig betydning, mener anklageren.

Jørn Thostrup påpeger også konsekvensen, såfremt landsretten følger forsvarernes appel:

- Hvis betingelsen for varetægtsfængsling ikke længere er opfyldt, er sagen død. Varetægtsfængsling er den eneste mulighed, hvis de tiltalte skal kunne stilles til ansvar, konstaterer han.

Mogens Amdi Petersen fyldte 83 år i januar. Kirsten Larsen er næsten 75 år, og hendes forsvarer, Niels Ulrik Heine, hævder, at fængsling nu er ude af proportioner.

Blandt andet gør han opmærksom på, at den påståede kriminalitet er foregået for omkring 30 år siden. Det er snart 20 år siden, at Larsen blev sigtet.

/ritzau/

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce