Annonce
Holstebro

Alle skal have mulighed for at sparke bolden i kassen

I FC FRI Special er der plads til alle, der ikke kan indgå på et almindeligt fodboldhold. Foto: Morten Stricker
I FC FRI Special er fodboldtræningen helt normal, men den er kun for børn, der ikke kan spille på et almindeligt hold.

Nr. Felding: To drenge står klar i det ene mål og tre i det andet. Træneren dropper bolden på midten af den lille fodboldbane, og de fem drenge tonser afsted for at få fat i kuglen, og så er kampen i gang.

Der går ikke lang tid, før en af drengene scorer, og så er der jubel. Den glade målscorer spurter mod eget mål og smider sig ned på knæene med armene i vejret.

Sådan foregår det hver tirsdag, når der er fodboldtræning for børn med særlige behov i Nr. Felding. Her er der både Downs syndrom, autisme, motoriske problemer og udefinerede diagnoser.

FC FRI Special består af drenge fra otte til 13 år med forskellige udfordringer, der gør, at de ikke kan være med på et almindeligt hold. En af dem, der er nyder at have muligheden for at spille bold, er Jack Højris, som er født for tidligt.

- Det er sjovest at score masser af mål. Det er lidt hårdt, men jeg vil spille fodbold hele mit liv, siger han.

John Olsen er den ene af holdets to trænere. Hans søn Tobias har Downs syndrom, og selvom det kan være ressourcekrævende, vil John Olsen ikke undvære den ugentlige træning.

- Når jeg kommer hjem fra en træning, er jeg bare så glad. Det er fantastisk at give de her drenge den glæde, og jeg kan se, at de nyder det, siger han.

Det handler om at grine og lege sammen, når der hver tirsdag er træning i FC FRI Special. Foto: Morten Stricker

Fodbold er et værktøj

Initiativet startede med, at Tobias gerne ville spille fodbold, men der manglede et sted, hvor han kunne være med.

John Olsen fandt ud af, at en familie fra Mejdal stod i samme situation, og de lavede derfor et opslag til Storåskolen. Nogle uger efter var der spillere nok til at starte et hold.

Tilbuddet handler om at give børnene et fællesskab uden for deres institutioner. På den måde er fodbolden et værktøj til at være sammen og have det sjovt.

- Det handler primært om det sociale, men når vi så har dem her, kan vi ligeså godt prøve at lave øvelserne sådan, så de forbedrer deres motorik. Og så prøver vi med det fodboldmæssige, så langt niveauet rækker, siger John Olsen.

Holdet træner en time om ugen og spiller ingen kampe. John Olsen har dog en lille drøm om, at drengene på et tidspunkt får muligheden for at stå overfor en rigtig modstander.

- Det kunne jo være rigtig sjovt, hvis de havde lignende hold i Herning eller Ringkøbing-Skjern, som vi kunne mødes med en lørdag og spille en lille kamp, siger John Olsen.

Annonce

Ønsker flere tilbud

Holstebro Kommune ser gerne, at der kommer flere tilbud som FC FRI Special. Derfor var de to trænere for nyligt forbi kultur- og fritidsudvalget for at fortælle om initiativet.

Der findes i forvejen udviklingsgrupper indenfor mange andre sportsgrene i kommunen. Her mødes interessenter og snakker om udfordringer og deler erfaringer. Den samme model skal nu rulles ud til handicapidrætten.

- Det handler ikke nødvendigvis om at få flere til at dyrke idræt, men vi vil gerne stille idrætten til rådighed for alle, også selvom man har nogle særlige behov, siger Henrik Schou Zacho, der er biblioteks- og fritidschef i Holstebro Kommune.

Det er planen, at gruppen skal være oppe og køre i starten af det nye år, og til den tid er John Olsen klar til deltage.

- Jeg vil meget gerne være en del af det, for jeg synes, at det er ekstremt værdifuldt for de her børn, siger fodboldtræneren.

John Olsen er den ene af holdets to trænere, og han er klar til at sørge for flere muligheder for handicapidræt i kommunen. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce