Annonce
Mad og drikke

Alderens ynde i 14 vine

Brødtekst

Annonce

1997 Barbera d’Alba Bricco delle Viole, G.D. Vajra, Barolo, Piemonte Unikavine.dk: 300 kroner (13,5 procent)

Mørk rødbrun, men stadig uigennemsigtig i glasset. Duften er et bad i tertiære aromaer: Svampe, våde blade i skovbunden og lys tobak med et pift af sød lakrids. Der er en oxideret tone i duften, men ikke i en grad så det svækker lysten til at smage vinen. I munden er vinen en del friskere; syren er stadig i live, men kun på medium styrke. Her er mørke kirsebær, tørrede hindbær og brombær og henkogte blommer, karamelliseret mælkechokolade, mere lys tobak, læder og støvet, varm gårdsplads. Konklusionen er dog, at det er en vin, som er gået på pension, og det er nok fem år siden, den var på toppen. Tre stjerner.

1984 La Monella, Braida, Piemonte, Italien - Unikavine.dk: 300 kroner

Rødbrun og svagt gennemsigtig i glasset. Kaffe, appelsinskal, svag champignon og våd jord trænger igennem i duften, og i munden er det bitre toner af kaffe og appelsinskal fulgt op af løg, kirsebærsten og en smule mørk chokolade, der viser sig frem. Imponerende nok er der stadig en ganske lille, mousserende fornemmelse i vinen. Afkølet til cirka 14 grader skjuler denne vin sin alder overraskende godt. Fire små stjerner.

La Bogliona Barbera d’Asti Superiore, Scarpa, Nizza, Piemonte - Victoriavine.dk: 449 kroner (for 2011)

2010 La Bogliona: Medium rød med pæn intensitet i duften. Den er lidt kantet med lakrids og gårdsplads, en ostet tone, røde kirsebær og svagt granatæble. Syren er høj, det samme er alkoholen (14,5 procent), men vinen er i balance med både rød bærfrugt, især våde jordbær, en antydning af fadlagring og mere ældede noter af lys tobak og nyt læder. De tertiære noter er ved at tage over. Giv den to-tre år mere, og så er den på toppen. Lige nu er det fire sikre stjerner.

2011 La Bogliona: Mørkerød og uigennemsigtig i glasset. Intens duft med sorte kirsebær, brombær, blå blommer, smukt fad (vinen har ligget på gamle, store botti), kværnede røde peberkorn, lidt lakridsrod og sød tobak. I munden er der sødme, høj syre, gode tanniner og alligevel en cremet mundfornemmelse. Stor krop, hvor alkoholen er tydelig og en lang afslutning. Her er balance og kompleksitet. Fem store stjerner.

2013 Barbera d’Asti Superiore Nizza, Sant’ Evasio, Nizza, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 188 kroner (14,5 procent)

Medium rød, gennemsigtig og efterlader masser af farve på glassets sider. Her er mørke kirsebær, søde ribs, granatæble og mørke blommer i duften, som også byder på svagt sødligt fad, tørre solbær, tobak og en lille lakridsnote. Frugten og syren er ved at finde hinanden i smagen, men der er stadig nogle års udvikling tilbage, før der er harmoni. Lige nu er syren - og til dels tanninerne, som kan markere sig i denne vin - for dominerende i forhold til den sødlige frugt. Vinen vil formentlig smage bedre om to-tre år, når de ældede noter for alvor viser sig frem i både duft og smag. Det er bemærkelsesværdigt, hvor tilbageholdende alkoholen virker i munden. Fire stjerner.

2011 Mervisano Barbera d’Alba, Orlando Abrigo, Treiso, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 163 kroner (14,5 procent)

Mørkerød og uigennemsigtig, gennemfarvet ud til kanten i glasset. Der er fyldt op i næsen med mørk bærfrugt - sorte kirsebær, brombær og solbær - peber og flæsk, timian, fadfedme og mørkristet træ, en smørret note, våd jord og mørk kakao. Syren nærmer sig en pæn integration med de mørke, frugtige smagsnoter af sorte bær, mørk chokolade, en smule vanilje, peber, læder, tjære og brændt træ. Tanninerne napper kun svagt i munden. Tørstofindholdet forekommer højt i denne vin, som må have kondition til i hvert fald fem år endnu, før den er på toppen. Alkoholen er bemærkelsesværdigt afdæmpet i munden. Fem små stjerner.

Stradivario Barbera d’Asti Superiore, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013 (13,5%): Medium rød med grønne, stilkede noter iblandet blåbær og brombær i duften, som også har meget svagt fadpræg. I munden er syren høj, og alkoholen nærmer sig også et mærkbart niveau (13,5 procent). Der er blå blommer, brombær, sorte kirsebær, svag sød lakrids og fadsødme i smagen. Den virker endnu ikke harmonisk. Tre stjerner.

2007: Stadig rød, men med de første tegn af teglrødt skær i kanten af glasset. Svag oxideret tone i duften, som er domineret af kaffe, lys chokolade og kirsch. Der er høj syre og forholdsvis store tanniner i munden, hvor smagen af kirsch og chokolade går igen sammen med modne, blå blommer, sorte kirsebær og en snert af sød tobak og chokolade. Vinen nærmer sig modenhed. Fem stjerner.

2001: I modsætning til Pianoalto i samme årgang er denne klart mere ældet. Her er en tydelig oxideret tone, der fører over i bitter tobak. Syren er stadig høj, og den oxiderede tone findes også i smagen, hvor frugten bæres af overmodne, blå blommer. Her er bitter tobak og fadsødme. Den skal drikkes nu. Tre stjerner.

1998 (fra magnum): Teglfarvet med klarere kerne end 2001’eren. Afdæmpet duft af rød bærfrugt, syrlige kirsebær og lyst skind. Syren er høj, kroppen er stor, og vinen har en lang finish. Der er søde, røde bær, granatæble, sorte kirsebær, sød lakrids og chokolade i smagen. God balance mellem syre og sødme, men den er ikke helt så imponerende, som Pianoalto i samme årgang.

Pianoalto Barbera d’Asti Superiore Nizza, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013: Medium rød. Meget lukket i duften og giver ikke meget fra sig ud over lidt krydderurtebed og en svag, syrlig lugt. Også i munden er vinen lukket - frugtsødmen fornemmes, og der er stor syre og høj alkohol (14,3 procent), men frugten gemmer sig, og vinen smager mest af tør lakridsrod og har et urtet præg. Tre små stjerner.

2007: Medium teglrød med tydelige alderstegn i duften - her er oxidering og læder, men også syrlige kirsebær, lys chokolade, svagt fadpræg og krydderurtebed med timian. Der er god balance i munden, hvor syren stadig er i top. Smagen har sorte kirsebær og bær i lage fulgt af sød lakrids og krydderurtebed. Alkoholen (14 procent) brænder igennem. Vurderet på eftersmagen og længden virker den, som om den kan leve længe endnu, men duften antyder, at den er ved at toppe. Tre stjerner.

2001: Medium teglrød og gennemfarvet ud til kanten af glasset. En duft af våde, overmodne jordbær, overmodne blå blommer og en smule oxidering, men slet ikke så udtalt som i 2007’eren. Smagen har rød frugt med granatæble, syrlige hindbær og våde jordbær. Her er sød lakridssødme og tydelig alder. Stadig en høj syre og stadig lækker at drikke - topper den lige nu? Den burde kunne holde sig et par år endnu. Fem stjerner.

1998 (fra magnum): Medium teglrød med duft af kirsebærlikør og rød bolsjesødme ledsaget af granatæblesaft, sukrede ribs, læder og en svag note af kød. Vinen har stor sødme i smagen med moden, rød bærfrugt og kød, en perfekt integreret syre og alkohol - og igen, en smuk sødme. En vin med flot balance og på magnum burde der være endnu to-tre års liv i den. Fem store stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ulfborg/Vemb

Mand omkommet i drukneulykke

112

Kaldte betjent for magtliderligt svin

Læserbrev For abonnenter

Læserbrev: Fåreavler er selvforskyldt årsag til angreb på sine får

Debat: Fåreavler, Morten Thøgersen, Råsted/Vemb, har igen selvforskyldt haft angreb på sine får, der fortsat kun er beskyttet af et utilstrækkelig lavt, flytbart hegn. Og som sidst, igen beklager sig over regeringen, og skubber på den måde sit ansvar for dyrene over på regeringen. Dette synes i øvrigt at være standard ingen for landbruget, at lade andre betale. Det er dog langt fra det første ulveangreb på får i indhegninger, der er helt utilstrækkelige. Og derfor langt fra det første ulveangreb på ubeskyttede får, hvor ejeren giver ulven ansvar for noget, der helt klart er ejernes eget ansvar. Der er hos Morten Thøgersen denne gang tale om 20-25 dræbte får, der med stor sandsynlighed ikke er dræbt på en gang, men over flere dage/uger, som det også blev påpeget ved det seneste angreb i efteråret 2019, hvor han mistede 83 får, hvilket dengang røbende det manglende opsyn med dyrene. Han bor ikke i ulvezonen. så der er ikke krav om dagligt tilsyn med får. Men i almindelighed forventes det sker i respekt for dyrene. Endvidere bør ulvezonen udvides, dersom det er en ulv, der har haft let spil til at dræbe fårene, og ikke nogle bortløbende hunde. Vildtkonsulent, Jens Henrik Jakobsen, der indsamlede DNA til analyse, kunne igen oplyse, at Morten Thøgersens hegn ikke var ulvesikret. Til kanalen TV Midtvest fortæller Morten Thøgersen, at han er træt og frustreret over situationen. Hvilket han bestemt ikke er ene om. For det nærmer sig tilbagevendende kynisk ligegyldighed med dyrene, og det år efter år. - Nu skal der snart ske noget i det her land. Det kan ikke passe, at politikere ikke gør noget ved det. At miljøministeren vil have et hegn, jeg ikke kan bruge til noget. Det bliver kun værre. Jeg må jo ikke skyde ulvene, fortæller han til tvmv. Vi lever i 2020 med en accelererende udryddelse af artsdiversiteten, hvor landbruget er en af hovedårsagerne og ikke ulven, der er et væsentligt toprovdyr i natursystemet, og ikke i 1820, hvor mange rovdyr og rovfugle i enfoldighedens navn blev udryddet i landet, da de ikke lige passede ind med den tids herremænd, jæger og landbrugsinteresser. Er det vilkårene i dagens Danmark kan en hobbyaktivitet som jagt helt forbydes for at beskytte naturens rovdyr, og fåreavl kan dikteres kun må ske på øerne, som også store landbrugsområder skal gives tilbage til naturen. Så det er nye tider! Følgende regler gælder i dag i de udpegede ulvezoner: ”Hvis man som husdyrholder inden for et af de udpegede områder ikke etablerer ulvesikre hegn eller misvedligeholder et ulvesikkert hegn, så det ikke opfylder ovenstående definition på et ulvesikkert hegn, medfører det, at der efter gentagne ulveangreb (som udgangspunkt to ulveangreb, men beror på konkret vurdering) ikke udbetales yderligere kompensation ved tab af dyr.” Det gælder for Morten Thøgersen, som det gælder en hvilken som helst anden virksomhed, at de skal leve op til gældende love og regler, og det gælder naturligvis også for fåreavlerne. Og er økonomien ikke til at loven overholdes, må virksomheden lukke ned.

Annonce