Annonce
Holstebro

Alberto overtager rampelyset

Alberto Martinez Guinaldo (forrest) er den nye mand i centrum, når Kunstpartiet rykker ud igen. - Alberto er mit alter ego på scenen, han er bare en meget bedre skuespiller, siger Giuseppe L. Bonifati, der nu primært skal være instruktør, og tilføjer: - Han er metodisk, rationel og venlig. I mit næste liv vil jeg være Alberto... Foto: Morten Stricker

Italienske Giuseppe Bonifati er færdig med at spille borgmesterkandidaten Jeppe. Nu overlader han rampelyset til vennen og kollegaen Alberto Martinez Guinaldo, der i et nyt teaterprojekt, Politi(k) Skolen, er kunstpartiets forsvarsrådgiver og spydspi

Holstebro/Jylland: Siden januar 2016 har især holstebroerne levet side om side med den 31-årige italienske performer Giuseppe L. Bonifati og hans ungarske kæreste Linda Sugataghy, der har spillet rollerne som Kunstpartiets leder og borgmesterkandidat, Jeppe, og dennes førstedame.

Men nu er det slut. Giuseppe er stadig med, når det næste projekt begynder for alvor i januar 2018, men det bliver primært i instruktørens rolle, selv om Kunstpartiets historie spiller ind. Jeppe og Linda førte nemlig "den længste valgkamp kendt i historien" over 18 måneder - og tabte til slut under en forestilling ved Holstebro Festuge.

Så nu tilbyder Kunstpartiet de jyske kommuner en to dages workshop med træning, forestillinger, taler, praktiske eksempler og særlige gæster til ære for lokale politikere, der var opstillet til kommunalvalg eller regionsrådsvalg, men som ikke kom ind.

- Vi har tænkt os at afsløre hemmeligheder og strategier fra vores valgkamp, siger Giuseppe L. Bonifati, der ikke ser det som nogen hindring, at Jeppe rent faktisk tabte "valget".

Skive Kommune har allerede bidt på krogen og lægger byrum og lokaler til workshoppen den første weekend efter, at valgresultatet er kendt. Det vil sige den 25.-26. november. Skive er dermed et pilotprojekt. Resten kommer til at foregår fra januar 2018, hvor adskillige kommuner har vist interesse, blandt andet Ikast-Brande, Thisted og Ringkøbing-Skjern.

Annonce

Politi(k) Skolen

Holdet bag Politi(k) Skolen, som under temaet "Kunst som forsvar" vil tilbyde workshops til kandidater, der stillede op til kommunalvalget 2017 uden at blive valgt ind, er:Govind Radhakrishnan, Indien, står for Yoga og Meditation under overskriften "Date your inner self".

Linda Sugataghy, Ungarn, har ansvaret for Stil og Æstetik.

Giuseppe L. Bonifati, Italien, har ansvaret for Nærvær, Stemme og Forførelse.

Alberto M. Guinaldo, Spanien, står for Forsvar og Angreb.

Hjalmar Andersen og Martin Nore, Danmark, har ansvaret for Kunst og våben.

Projektet løber seks måneder og er støttet af Nordisk Teaterlaboratorium, Statens Kunstfond samt diverse regioner, kommuner og museer i Jylland.

.

Hvem er han?

Da Giuseppe bevæger sig en smule væk fra stjernestøvet, er det en andens tur til at stråle, nemlig den 45-årige skuespiller Alberto Martinez Guinaldo. Han stammer fra det nordlige Spanien, Baskerlandet, men har boet i Belgien, først i Liege, siden i Bruxelles, fra han var 24 år. Han taler flydende fransk, spansk, italiensk og engelsk.

- Om jeg skal lære dansk? Ja, det har jeg faktisk tænkt mig at forsøge nu. Jeg skal tilbringe over et halvt år med at arbejde med danskere i workshopperne, så det vil være rigtigt godt at kunne tale dansk, siger Alberto Martinez Guinaldo.

Hans ven og kollega gennem ti år, Giuseppe L. Bonifati, taler og skriver glimrende dansk. Det har han lært under de halvandet års "valgkamp" i Danmark.

- Jo mere jeg har lært danskerne at kende, jo mere savner jeg dem, når jeg er væk fra Danmark. Vi har mødt SÅ megen venlighed her. Det er meget sværere at lave sjov og blive venner med folk i for eksempel Ungarn, hvor jeg kommer meget, fordi Linda er derfra, siger Giuseppe L. Bonifati.

Giuseppe og Alberto har lavet teater sammen i blandt andet Polen, Costa Rica, Sarajevo, Italien, Budapest, Iran og Bulgarien. I det nye projekt er Alberto "forsvarsrådgiver", der handler ud fra det overordnede tema "kunst som forsvar".

Mens projektet kører, bor han på Odin Teatret.

- Jeg tænker på Bruxelles som "hjemme". Når jeg sætter mine kufferter ned der, tænker jeg, at jeg er hjemme. Men jeg er ikke et menneske, der lider af hjemve, og jeg kan godt lide Danmark, siger han.

Linda har forelsket sig i Struer, hvor hun gerne vil bo, mens Giuseppes øjne stråler, når han fortæller om et ophold i Ribe - "en af de smukkeste byer, jeg har set".

Præsenteret på kulturmødet

"Politi(k) Skolen" blev præsenteret i torsdags på Kulturmødet på Mors.

Her kunne man også høre, at der vil være et nyt tema for Kunstpartiet hver af de første seks måneder i 2018. Noget foregår i bunkere og beskyttelsesrum, noget foregår på museer, hvor børn vil blive inviteret til at overnatte sammen med Kunstpartiets medlemmer, og noget er for asylcentre og hedder "Cous cous med dansk pas". Endelig er der også "Nattergal-politikken", som er en koncert/show med sang, monologer og samtaler.

- Hvor meget kommer der til at foregå i Holstebro?

- Altså Bomhuset ER jo vores hovedkvarter, så vi fortsætter med at invitere folk på samtalekaffe en gang om måneden. Og måske kommer der til at ske mere, siger Linda Sugataghy.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold fokus på batteritoget

Vi kunne onsdag læse her i avisen om en ny idé med en letbane mellem Vejle og Billund, som skulle erstatte tanken om en jernbaneforbindelse på strækningen. Gevinsten for Vestjylland skulle så være, at når det blev en letbane, så var den uafhængig af jernbanenettet, og dermed ville linjen til Billund ikke være det, der gjorde, at der ikke længere ville være direkte tog fra Struer og Holstebro til hovedstaden. Det vil en jernbaneforbindelse fra Vejle til Billund netop betyde, da alle passagerer fra Vestjylland så skulle skifte i Vejle. Nu er det velkomment med forslag, der sikrer, at der fortsat kan være direkte jernbaneforbindelser på tværs af landet, da det vil fratage mange lysten til at tage toget, hvis man ved, man skal ud i Vejle og vente på et nyt tog, hvor man så skal finde et sæde. Det er den behagelighed, at man kan sætte sig og så først rejse sig, når man er på hovedbanegården eller i lufthavnen, som gør, at det er attraktivt. Det allerbedste ville være, at der også kommer en elektrificering af forbindelsen mellem Struer og Vejle. Man må erkende, at det er tvivlsomt, der nogen sinde findes penge til det. Selv om den løsning fortsat er hovedmålet, så er det klogt, at Struer-borgmester Viggo Lynghøj alternativt arbejder på, at man så i det mindste får indført batteritog mellem Struer og Vejle. De kan kobles på det "almindelige" tog i Vejle, og dermed sidder man på samme sæde hele vejen til hovedstaden. På samme måde retur. Det er den løsning, der bør sættes fokus på, da det er den mest realistiske, hvis man opgiver de dyre elledninger på sporet fra Vejle til Struer. Samtidigt må man også sige, at det er en økonomisk helt urealistisk løsning at lave nye spor til Billund, uanset om det er tog eller letbane. Der er for få passagerer, der vil bruge dem til lufthavn og store arbejdspladser som Lego, fordi afstanden er for kort til, man først vil fragte sig hen til en station i stedet for at tage bilen direkte. Busser kan klare det behov, og dem kan man også sætte batteri på.

Annonce