Annonce
Navne

Aksel Damgaard - Fællesskabets mand

Agner Lund og Bent Bak, begge Engparken, Tvis, skriver følgende mindeord over Aksel Damgaard, Tvis:

Tvis Samfundet har mistet en person, som i den grad var fuldblods Tvis mand i sind, tanker og gerning. Aksels tankegang var altid: "Hvad kan jeg gøre for mit samfund og omgivelser" - og ikke "hvad kan samfundet gøre for mig".

Med sin sociale og ansvarsbevidste holdning var han i front på næsten alle områder. Formand for idrætsforeningen, formand for Brugsen og formand for Tvis Sognegård, for bare at nævne nogle områder. Dertil mange bestyrelsesposter, der havde med landbruget at gøre (mejeri, foderstof, eksportmarked).

Annonce

Aksel var en handlingens mand. Da sognerådet tøvede med at købe jord til et nyt idrætsanlæg i 1964, tog Aksel på idrætsforeningens vegne initiativ til køb af jord, og ved fælles og frivillig hjælp og Aksels grå Ferguson blev idrætspladsen anlagt. Alle sten blev ved håndkraft samlet op, og læhegn plantet omkring pladsen. Det læhegn, som kommunen nu lige har tyndet ud i.

Fælles projekter under opsejling til gavn og glæde for mennesker og for udvikling i Tvis - så var Aksel altid med på den. Det gjaldt, da Hallen blev bygget i 1978, da Tvis Centret kom i 2012, og da der skulle skaffes basis bag en ny købmandsbutik i 2017.


Aksel blev så stor en ”medspiller” uden for banen, at han blev udnævnt til æresmedlem af Tvis KFUM Idræt.


Aksel stod nemlig ikke tilbage for udvikling. Selv om han oprindelig var bonde af den gode gammeldags slags rundet af bondekulturen med landsbyskole, landbrugsskole, andelsbevægelse, nabofællesskab. En bonde, som med glæde dyrkede sine marker og passede sine dyr. Aksel blev bogstavelig talt selv meget involveret i de store forandringer. Aksel og Inger fik deres parcelhus i Bannestruparken, der hvor Aksels røde malkekøer engang græssede.

Aksel holdt heller ikke på sine tønder land, da Actona havde brug for mere plads. Virksomheden blev anlagt på Aksels jord. For som Aksel sagde: "Man skal ikke bremse for udvikling og nye arbejdspladser". Så i stedet for en kornmark har Tvis fået en fantastisk virksomhed med masser af arbejdspladser.

Men Aksel forblev alligevel bonde på den måde, at man ikke kunne besøge ham uden at diskutere, hvordan avlen stod rundt omkring, og hvordan vejret artede sig og om svinenotering og mælkepriser. Det var en del af samtalen, når man søgte viden om Tvis’ Lokalhistorie hos Aksel.

Idræt har altid fyldt meget i Aksels liv, både som aktiv udøver og som ivrig tilskuer. Han kunne imponere de unge med at slå kraftspring højt op i alderen. Håndbold blev den store sport i Tvis, og med børn og børnebørn som er rigtig gode til den disciplin. Aksel blev så stor en ”medspiller” uden for banen, at han blev udnævnt til æresmedlem af Tvis KFUM Idræt.

Aksels var fællesskabets mand, som havde det bedst med liv og mennesker omkring sig. Paradoksalt nok blev Aksels sidste tid med stærkt begrænset fællesskab på grund af corona-restriktioner.

Tak for den forskel du har gjort for Tvis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce