Annonce
Udland

Afrikansk Union suspenderer Sudan og kræver civilt styre

Ashraf Shazly/Ritzau Scanpix
Den Afrikanske Union reagerer efter de seneste dages begivenheder i Sudan, hvor 108 civile har mistet livet.
Annonce

Den Afrikanske Union (AU) suspenderer Sudans medlemskab, indtil der er dannet et civilt overgangsstyre.

Det kommer efter en konfrontation mellem demonstranter og hæren, der senest har kostet over 100 mennesker livet.

- AU's freds- og sikkerhedsråd har med øjeblikkelig virkning suspenderet Republikken Sudans deltagelse i alle AU's aktiviteter, indtil der fast er etableret en civilt ledet overgangsmyndighed, skrivere AU på Twitter.

- Det er den eneste måde, der vil gøre det muligt for Sudan at bevæge sig væk fra den nuværende krise, hedder det videre.

Sudans myndigheder har erkendt, at snesevis af mennesker blev dræbt, da soldater mandag stormede en teltlejr, der i flere uger havde været slået op uden for militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum.

Men læger oplyste onsdag, at yderligere 40 lig var blevet trukket op af floden Nilen. Det bringer det seneste samlede dødstal op på 108.

Demonstranter siger torsdag til AP, at der er trukket flere dræbte op fra Nilen.

Den største af de civile protestbevægelser anklager det regerende militærråd for at stå bag angrebet, som den betegner som en "massakre". Omkring 300 skal være blevet såret.

Det er de værste sammenstød i landet, siden militæret valgte 11. april at afsætte Sudans mangeårige præsident, Omar al-Bashir, efter langvarige protester mod hans regime.

Protestbevægelserne har siden midten af april uden resultat forhandlet med militærrådet om en overgang til et demokratisk styre.

Demonstranternes ledere sagde onsdag, at de har afvist et forslag fra Det Militære Overgangsråd (TMC) om at åbne nye forhandlinger om udviklingen i landet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International udtrykker dyb bekymring over udviklingen i Sudan.

Netsanet Belay, som er Afrika-direktør for Amnesty International, siger, at dette skulle have været en uge, hvor der blev festet i Sudan. Man burde have fejret afslutningen på 30 års terrorregime under Omar al-Bashir.

- Men vi ser soldater angribe og dræbe folk. Over 100 er dræbt, siger læger. Specialtrænede soldater fra landets RSF-styrke, som dræbte, voldtog og torturerede tusinder i Darfur, har nu iværksat en blodig kampagne i hovedstaden, siger Belay.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce