Annonce
Holstebro

Affaldsgebyr stiger markant - men det er kun første skridt

Affaldsgebyret kommer til at stige mellem 500 og 1000 kroner per husstand, når der fra næste år skal opsættes en ekstra skraldespand - og med flere afhentninger. I forvejen stiger gebyret i år med 240 kroner, så det koster 2805 kroner for en typisk husstand om året. Arkivfoto: Morten Stricker
I nye højere takster for affald i 2021 er der ikke taget højde for, at borgere fra næste sommer skal have en ekstra skraldespand og sortere mere. Og det kan koste 500 til 1000 kroner oveni om året for hver husstand.
Annonce

HOLSTEBRO: Der sker en væsentlig stigning i gebyret for affald næste år, og det er prisen for brug af genbrugspladser og storskrald, som får et kraftigt spark opad.

Samlet skal en typisk husstand næste år betale 2805 kroner for afhentning af affald og gebyr for genbrugsplads. For et år siden kostede det blot 2215 kroner.

- Der kommer stigende mængder affald på vore genbrugspladser - og samtidig falder priserne på det, vi sorterer og skal sælge, sagde Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget, da byrådet godkendte taksterne.

Men det er kun første trin. I gebyret er der ikke taget højde for, at regeringen og Folketinget har aftalt, hvor der allerede fra 1. juli skal sorteres mere affald. Og dermed en ekstra skraldespand til alle husstande.

- Det er der ikke regnet ind - og samtidig kan det næppe nås til juli næste år, sagde Karsten Filsø.

I forbindelse med aftalen sagde miljøminister Lea Wermelin (S), at den ekstra sortering af skrald vil koster borgerne 55 kroner om året. Men det regnestykke kan kommunerne ikke få til at passe.

- Der er en divergens mellem de priser, man regner med på Christiansborg og så virkeligheden, sagde Karsten Filsø.

Annonce

Mindst 500 kroner oveni

Byrådsmedlem Finn Thøgersen (V), der også er næstformand i affaldsselskabet Nomi4S, forklarede situationen.

- Markedet er slet ikke parat til at aftage og bruge det affald, vi skal sortere ud, sagde Finn Thøgersen.

Fra juli næste år skal der også hentes pap, glas, blød plast, farligt affald samt drikkekartoner ved alle husstande.

- Det vil betyde en tredje skraldespand, og prisen stiger mellem 500 og 1000 kroner per husstand. Når ministeren siger, det kan gøres for 55 kroner, burde hun finde nogle bedre rådgivere, sagde Finn Thøgersen.

- Som det ser ud nu, bliver det os i kommunerne og i affaldsselskaber, der får kritikken, når prisen stiger langt mere end lovet, tilføjede han, mens borgmester H.C. Østerby (S) "frygter det værste".

I øvrigt er Miljøministeriets nye affaldsregulativ først nu i høring i kommunerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Navne

Parkinson stoppede Diamonds baryton

Annonce