Annonce
Holstebro

Affald: Vil også indsamle gamle gardiner og lurvet linned

Det er udslidte tekstiler, som ikke er egnet til genbrug, som kommunen nu vil indsamle som storskrald - og hvor det kan afleveres på genbrugsstationer. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Kommunen udvider ordningen med storskrald, så der fremover også skal samles udslidte og hullede tekstiler.

Holstebro: Målet er at få mere affald genbrugt, og nu udvider Nomi4S, så der fremover også skal samles tekstilaffald.

Hidtil er udslidte tekstiler, som ikke er egnet til genbrug, i stedet havnet som restaffald, der er blevet brændt.

- Det er noget, som kan trævles op og bruges igen. Typisk bliver det lavet til måtter til lydisolering - for eksempel i en bil, siger Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget.

Kommunen er på vej med en ny ordning, hvor tekstiler fra husholdningen vil blive indsamlet særskilt. Det kan være hullede bluser og bukser, gamle gardiner, lurvet sengelinned eller udslidte viskestykker.

- Nomi4s sælger det til et firma, som trævler det op og sørger for at få det afsat, og det er langt bedre, end at det blot bliver brændt, siger Filsø.

På genbrugspladserne vil der være et sted, hvor man kan fremover kan aflevere tekstilaffald.

Desuden kan private husstande få afhentet storskrald seks gange om året - og fremover vil det også omfatte udslidte tekstiler. I forvejen kan borgerne få hentet indbo, haveaffald, flasker, metal og de andre ting, som også kan afleveres på genbrugsstationer.

Borgerne kan fortsat aflevere brugbart tøj og fodtøj til genbrug - både som storskrald på genbrugspladser - eller i de private genbrugsforretninger.

- Den nye ordning gælder det tøj, som er for hullet og slidt til at blive brugt igen, siger Karsten Filsø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce