x
Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan sikrer jeg, at det jeg arver, bliver mit særeje?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg står over for at skulle modtage en arv i form af penge efter min mor. Arven er særeje til mig.

Jeg vil gerne beholde hele arven personligt, således at andre ikke skal have del i pengene. Jeg er gift.

Hvordan kan jeg sikre, at ingen andre end jeg får del i arven efter min mor?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

L.V.

Annonce

! Kære L.V. - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ægtefællers formuer indgår helt automatisk i et formuefællesskab. Det vil sige, at begge ægtefællers formuer fordeles lige mellem ægtefællerne i tilfælde af separation og skilsmisse. Ægtefæller kan dog gennem en ægtepagt aftale, at der kun skal være delvis formuefællesskab, eller at der slet ikke skal være formuefællesskab.

En arvelader kan i et testamente bestemme, at den arv, der efterlades, skal være arvingens særeje. Det vil sige, at din mor gennem et testamente frit kan bestemme, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvorvidt din arv efter din mor bliver dit særeje, afhænger derfor dels af, hvordan du og din ægtefælle har indrettet jeres formuer, dels af om din mor har lavet et testamente, hvori hun har bestemt, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvis din mor har oprettet et gyldigt testamente, hvori hun har bestemt, at den arv, der tilfalder dig, skal være dit særeje, så vil arven helt automatisk blive dit særeje. Det vil sige, at din arv ikke skal deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Hvis din mor ikke har oprettet et testamente, så vil arven alene blive dit særeje, hvis du og din ægtefælle har oprettet en ægtepagt, der bestemmer særeje.

Har du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, vil arven indgå i jeres formuefællesskab og skal således deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Såfremt din mor ikke har bestemt særeje for din arv gennem gyldigt testamente, og du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, kan du sikre, at din arv bliver dit særeje ved, at du sammen med din ægtefælle opretter en ægtepagt.

I en ægtepagt kan du og din ægtefælle aftale, at arven efter din mor skal være dit særeje. Dermed får din ægtefælle ikke del i arven, hvis I på et tidspunkt vælger at lade jer separere eller skille.

Hvis du også ønsker at begunstige din ægtefælle mindst muligt med arven, i tilfælde af at du går bort først, kan I aftale, at arven også skal være dit særeje, hvis du går bort før din ægtefælle - i daglig tale kaldet fuldstændigt særeje. I så fald skal arven efter din mor udredes til dine arvinger med det samme, du går bort, og din ægtefælle kan ikke sidde i uskiftet bo med arven efter din mor. Jeg skal her gøre opmærksom på, at din ægtefælle er arving efter dig.

En gyldig ægtepagt forudsætter, at begge ægtefæller er enige om dens indhold og oprettelse.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce