Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan opretter man et testamente under coronakrisen?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - jeg skriver til dig, da jeg længe har overvejet at oprette et testamente. Jeg har endelig besluttet mig, at nu er tiden inde.

Jeg har hørt, at domstolene er i nødberedskab grundet covid-19, og jeg er derfor i tvivl om, hvorvidt det har betydning for oprettelsen af testamenter. Kan man overhovedet oprette et testamente i den nuværende situation?

Jeg ved, at man kan oprette testamenter på forskellige måder. Er der en type af testamenter, som er bedre at oprette lige nu?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Britta

! Kære Britta - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Der findes tre typer af forskellige testamenter. Du kan oprette et notartestamente, et vidnetestamente eller et nødtestamente.

Den mest anvendte type af testamente er notartestamentet, hvor fremgangsmåden er, at testamentet bliver påtegnet af notaren ved en af retterne.

Statsministerens beslutning om at lukke Danmark ned for at mindske spredningen af covid-19 har også indflydelse på de danske domstole. De danske domstole har etableret et nødberedskab, hvilket betyder, at domstolene kun behandler kritiske sagsområder.

Retterne har derfor som udgangspunkt lukket for muligheden for at få påtegnet testamentet hos notaren indtil 27. april 2020, hvor retterne gradvist vil genåbne.

I denne periode kan testamentet oprettes som et vidnetestamente i stedet for et notartestamente. Et vidnetestamente oprettes ved, at testamentet samtidig underskrives af to vidner.

Arvelovens § 64 opstiller en række krav til oprettelsen af et vidnetestamente.

Oprettelse af et vidnetestamente kræver som nævnt, at to vidner underskriver samtidig. Hvis det ene vidne skriver under mandag, og det andet vidne tirsdag, er vidnetestamentet derfor ikke gyldigt.

Vidnerne skal afgive erklæring om, at du er i stand til fornuftsmæssigt at oprette testamente.

Den vigtigste betingelse er, at vidnerne ikke må være begunstiget eller på nogen måde have interesse i testamentet. Begunstiger du eksempelvis et barn i vidnetestamentet, kan dette barn under ingen omstændigheder været et af de to vinder.

Vidnerne kan således være naboer, venner, fjerne slægtninge, kollegaer eller andre, du ønsker, skal være vidende om din oprettelse af vidnetestamente. Testamentsvidnerne behøver dog ikke få kendskab til selve indholdet af testamentet.

Begge vidner skal desuden være fyldt 18 år og skal være i stand til at forstå, at de underskriver et testamente.

Et vidnetestamente er lige så gyldigt som et notartestamente. Det er derfor på trods af covid-19 muligt at oprette et gyldigt testamente.

Den manglende mulighed for notarpåtegning skal derfor ikke afholde dig fra at oprette et testamente.

Når det igen bliver muligt at oprette notartestamente, kan vidnetestamentet ændres til et notartestamente, der underskrives for og påtegnes af en notar.

Jeg håber, ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller har brug for rådgivning til oprettelse af testamente, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Et sikkert sted

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce