x
Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan fordeles mit indbo ved min død?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg skriver til dig, da jeg er i tvivl om, hvordan mit indbo bliver fordelt, når jeg engang dør.

Jeg har tre børn, og det er mit ønske, at mine børn skal arve mig lige i henhold til de arveretlige regler. Jeg vil derfor helst ikke oprette et testamente, hvis det kan undgås. I forhold til mit indbo har jeg dog en klar idé om, hvem af mine børn der skal arve hvad. Jeg har derfor selv lavet en liste over dette, som jeg har underskrevet og gemt sammen med mine personlige papirer.

Mit spørgsmål er, om min liste med fordelingen af mit indbo er gyldig, eller om jeg er nødsaget til at oprette et testamente for at sikre mig, at mit indbo bliver fordelt i henhold til mine ønsker?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Bente

Annonce

! Kære Bente - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I henhold til arvelovens § 66 er det muligt at oprette en skriftlig, dateret og underskrevet erklæring over, hvordan ens sædvanlige indbo skal fordeles ved ens død. Dette kaldes et indbotestamente.

Et indbotestamente giver en person mulighed for at bestemme fordelingen af sit indbo, uden at der skal oprettes et ordinært notar- eller vidnetestamente. Det vil sige, at din egen liste over fordelingen af dit indbo som udgangspunkt er et gyldigt indbotestamente, hvis du har dateret og underskrevet listen.

Du skal dog være opmærksom på, at det kun er muligt at oprette et indbotestamente over sædvanligt indbo. Hvis du har indbo af meget høj værdi, kan det falde uden for betegnelsen sædvanligt indbo, og så kan du ikke råde herover i et indbotestamente.

Et eksempel på en genstand, der ikke er sædvanligt indbo, kan være et maleri, der har en stor økonomisk værdi. Hvorvidt der er tale om sædvanlig indbo eller ej, beror dog altid på en konkret vurdering, og afhænger blandt andet af boets størrelse og afdødes forhold.

Hvis du har indbo, som du vurderer ikke er sædvanligt indbo, skal du oprette et ordinært notar- eller vidnetestamente for at sikre dig, at genstandene bliver fordelt, som du ønsker. Du skal også være opmærksom på, at det er vigtigt, at du gemmer dit indbotestamente et sted, hvor du er sikker på, at dine arvinger finder det, når du engang afgår ved døden.

Hvis det betyder meget for dig, at dit indbo bliver fordelt på en bestemt måde ved din død, er det dog min anbefaling, at du opretter et notartestamente, da du derved er sikker på, at testamentet bliver fundet og anvendt ved din død.

Et notartestamente bliver opbevaret i notarialkontorets arkiv, og du risikerer derfor ikke, at testamentet bliver væk.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce