x
Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvad er mine rettigheder i tilfælde af coronavirus?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - i disse dage, hvor antallet af coronasmittede i Danmark stiger fra dag til dag, og hvor regeringen tager stadig flere tiltag for at bremse smittefaren, oplever jeg en del bekymringer.

Jeg er i tvivl om, hvad min retsstilling som medarbejder på en arbejdsplads er i tilfælde af hjemmekarantæne på grund af coronavirus. Har jeg ret til løn i tilfælde af hjemmekarantæne? Hvordan skal virksomheden forholde sig, hvis en medarbejder planlægger at rejse til et risikoområde?

Jeg står desuden midt i planlægning af sommerferie med min familie, men jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal forholde mig, hvis jeg har planer om at tage til udlandet? Er der noget, som jeg bør være særligt opmærksom på?

Jeg håber, at du kan give mig et kort overblik over retsstillingen på området.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen Bjarne

Annonce

! Kære Bjarne - tak for dit aktuelle og relevante spørgsmål til min juridiske brevkasse.

Jeg vil nedenfor forsøge at besvare dine spørgsmål, og jeg håber, at mine svar kan give dig et bedre overblik over reglerne på området.

Først og fremmest skal det understreges, at enhver situation skal bedømmes konkret og ud fra almindelig sund fornuft.

Har jeg ret til løn i tilfælde af hjemmekarantæne? Hvis en virksomhed følger myndighedernes anbefaling om, at personer skal blive hjemme indtil 14 dage efter, at de er udrejst fra et af de særlige risikoområder, har medarbejderen ret til sædvanlig løn under det 14-dages hjemmeophold. Hvis det er muligt, kan virksomheden bede medarbejderen om at arbejde hjemmefra i perioden.

Hvis medarbejderen befinder sig på ferie i et område, der under rejsen pludselig bliver omfattet af karantæne, således at vedkommende ikke kan komme hjem, har medarbejderen som udgangspunkt ret til arbejdsfrihed - men ikke til løn. Hvis medarbejderen er i karantæne på grund af mistanke om coronavirus, vil medarbejderen skulle sygemeldes, og forholdet vil falde ind under de almindelige regler om sygefravær og sygeløn.

Hvordan bør en virksomhed forholde sig, hvis en medarbejder planlægger rejse til et særligt risikoområde? Hvis en medarbejder har planlagt rejse til et af de særlige risikoområder, for eksempel Norditalien, kan virksomheden ikke forhindre medarbejderen i at foretage rejsen.

Virksomheden bør dog kraftigt henstille til, at medarbejderen undlader at foretage rejsen.

Det bør samtidig indskærpes skriftligt over for medarbejderen, at det vil blive anset for selvforskyldt sygdom uden ret til løn, hvis medarbejderen pådrager sig coronavirus under rejsen og efterfølgende må i karantæne med fravær til følge. Da myndighederne anbefaler, at personer skal blive hjemme indtil 14 dage efter udrejse fra et særligt risikoområde, bør det desuden indskærpes over for medarbejderen, at et sådant hjemmeophold vil ske uden løn, hvis medarbejderen vælger at gennemføre rejsen.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg har planer om at tage ud at rejse?

Ingen myndigheder kan med sikkerhed sige, hvordan coronavirussen udvikler sig over de kommende måneder, da situationen udvikler sig dag for dag.

Du og din familie beslutter selv, om I vil rejse på sommerferie eller ej. I forhold til planlægning af kommende rejser anbefales det dog, at man holder sig orienteret i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres løbende, således at de afspejler den seneste udvikling både i smittebilledet, og hvis der indføres rejserestriktioner i et land som følge af coronaudbrud.

Som rejsende bør du i øvrigt altid følge de råd til rejsende, som findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

I lyset af den nuværende situation med smittefare ved coronavirus vil jeg til sidst opfordre til, at man bør overveje at oprette et testamente.

Jeg håber, ovenstående besvarede dit spørgsmål og gav dig et overblik over din retsstilling i lyset af coronavirus.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce