x
Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvad er delt bopæl for barnet?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - min mand og jeg er netop gået fra hinanden. Vi har to fælles børn, som vi har fælles forældremyndighed over.

Der er ikke konflikter mellem os som parter, og vi ønsker at skabe et godt samarbejde omkring vores børn.

Vi har hørt om, at det er blevet muligt at give børnene ”delt bopæl”, men vi er i tvivl om, hvad dette nærmere betyder.

Vi håber derfor, at du kan gøre os klogere på emnet, således at vi er i stand til at vurdere, hvorvidt beslutningen om delt bopæl er den rigtige for os.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Helle

Annonce

! Kære Helle - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når I som forældre går fra hinanden, skal I finde ud af, hvor børnene skal bo.

Tidligere har ordningen vedrørende bopæl været således, at den ene forælder har været bopælsforælder, og den anden har været samværsforælder. Det har hidtil kun været den ene forælder, der kan være bopælsforælder, da barnet kun kan have én folkeregisteradresse.

Nye regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver dog mulighed for, at I som forældre kan indgå aftale om delt bopæl.

Dette betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, såfremt I indgår en aftale om delt bopæl.

Automatisk delt bopæl

De nye regler medfører, at der er tvungen delt bopæl de første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør. Denne ordning er indført for at sikre ro om barnet i forbindelse med, at I går fra hinanden.

Udgangspunktet er, at ingen af parterne de første tre måneder kan starte en sag om barnets bopæl, medmindre vigtige hensyn til barnet taler imod delt bopæl, eller hvis I begge fraflytter den tidligere fælles bopæl, hvor barnet har folkeregisteradresse.

Den automatiske delte bopæl bortfalder efter tre måneder. Herefter kan I aftale, hvor barnet skal have bopæl, eller I kan vælge at lade aftalen om delt bopæl fortsætte. Hvis I ikke er enige om, hvor barnet skal bo, kan I starte en sag i Familieretshuset.

Aftalt delt bopæl

Såfremt I vælger at fortsætte aftalen om delt bopæl, indebærer det, at I skal være enige om alle beslutninger omkring barnet. Dette betyder, at I skal være enige om alle de beslutninger omkring barnet, som det ellers er bopælsforælderen, der kan bestemme alene.

I skal således være enige om alle overordnede beslutninger omkring barnet, herunder hvor barnet skal bo, fastlæggelse af samvær, valg af institution, m.v.

Hvis en aftale om delt bopæl skal være velfungerende, er det altså en forudsætning, at I som forældre kan samarbejde om børnene.

En aftale om delt bopæl er en privat aftale mellem jer som forældre. Det offentlige forholder sig derfor ikke til aftalen. Aftalen kræver derfor ingen form for registrering for at være gyldig.

Dette indebærer også, at såfremt man vælger at indgå aftale om delt bopæl, kan man ikke få Familieretshuset til at fastsætte samvær.

En aftale om delt bopæl medfører ikke, at jeres børn får to folkeregisteradresser. Børnene vil stadig kun have én folkeregisteradresse, som de offentlige ydelser går til. Dette er derfor også noget, som I skal fastsætte en aftale om, såfremt I vælger løsningen med delt bopæl.

Aftalen har således kun betydning imellem jer, og I kan derfor selv beslutte, om aftalen eksempelvis skal være betinget af geografiske afstande.

En aftale om delt bopæl ophører enten, når barnet fylder 18 år, eller hvis en af jer - eller begge - ønsker at opsige aftalen, hvilket kan ske til enhver tid. I et sådant tilfælde vil I dog stadig have delt bopæl, indtil I har aftalt, hvem der skal have bopælen, eller I kan starte en bopælssag ved Familieretshuset.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce