Holstebro

Advarselslamper: Staten griber ind hvis ikke der kommer styr på økonomien

Det er store anlægsudgifter, som presser Holstebro Kommunes økonomi - og herunder til de store udbygninger af Sønderlandsskolen (foto) og af Nørre Boulevard Skolen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Underskud gør, at kassebeholdningen sidst på året kan blive så lav, at kommunen vil få en påtale fra staten. Derfor har kommunen strammet op, så der ikke er tillægsbevillinger - og der skal holdes igen med byggeri og anlæg.

HOLSTEBRO: Der bliver brugt flere penge i Holstebro Kommune, end der kommer ind i skatteindtægter og tilskud, og det presser nu for alvor økonomien. Det femgår af en ny budgetopfølgning for 2019 og af et oplæg til de kommende års budgetter.

Ifølge budgetopfølgningen forventer kommunen et underskud på 91,2 millioner kroner for i år - en fordobling i forhold til de forventede 45,6 millioner kroner, da budgettet blev vedtaget i efteråret.

- Vi er meget opmærksomme på, at vi har en stram økonomi og skal holde igen, og der er ikke plads til tillægsbevillinger. Vi har haft store anlægsprojekter, og det har kostet på kassebeholdningen, siger borgmester H.C. Østerby (S)

Kommunen har i flere år brugt meget store beløb på anlæg - som de nye skoler i Sønderland og på Nørre Boulevard og på Center for Sundhed, men også på køb af Slagteriet. I 2018 brugte kommunen 166 millioner kroner på veje og byggeri, og i år forventer kommunen at bruge 130 millioner kroner. Der er nu sat et mål om højst 100 millioner kroner om året til byggeri i de kommende år.

- Vi har mange nyfødte, og det er positivt, men det betyder, at vi skal bygge en ekstra daginstitution, og vi skal have udvidet et par skoler de kommende år.

- Vi skal holde det, så vi ikke kommer over 100 millioner kroner i anlæg. Og så må vi skubbe noget ind i det næste regnskabsår, hvis det viser sig nødvendigt for at overholde det, siger H.C. Østerby.

Ifølge et notat forventes kommunens likviditet (kassebeholdning) at komme under 84 millioner kroner i slutningen af året. Kommunens mål er mindst 130 millioner kroner i kassen.

Når kassebeholdningen kommer under 116 millioner kroner vil kommunen få en henvendelse fra Økonomi- og Indenrigsminstret. Hvis den skulle komme under 59 millioner kroner, kommer kommunen under skærpet tilsyn. Det fremgår af et notat.

Borgmesteren er dog ikke helt så bekymret for kassebeholdningen.

- Vi har bundet mange penge i køb af slagteriet og i nye udstykninger, men vi får også penge ind i takt med, at vi sælger. Så jeg tror ikke, at vi kommer under 100 millioner i kassebeholdning, siger borgmesteren.

Hvis der bruges flere penge på anlæg, vil det kræve yderlige reduktionen på driften, konstaterer kommunens økonomiafdeling.

Kommunens økonomi

Holstebro Kommune har netop afsluttet regnskabet for 2018, og det viser indtægter på 3395 millioner kroner og et underskud på 68,6 millioner kroner.

I det reviderede budget for 2019 forventer kommunen indtægter på 3487 millioner kroner og et underskud på 91,2 millioner kroner.

I budgetoplægget for 2020 forventer kommunen indtægter på 3566 millioner kroner og driftsudgifter på 3440 mill. kr.

I øvrigt har økonomiudvalget besluttet at hjemtage et ekstra lån på fire millioner kroner for 2018 og 8,2 millioner kroner for 2019. Det kompenserer for de penge, som kommunen mister, fordi borgernes stigninger i grundskyld fra 2018 er konverteret til lån, som først skal betales senere.

Flere områder er presset

Flere områder i kommunen har svært ved at holde budgettet - især folkeskoler, psykiatri og handicap er pressede.

- Det er vi ved at få styr på, og der bliver ikke givet tillægsbevillinger. Der er ingen hjælp udefra, og det har fagudvalgene fået besked på, siger H.C. Østerby.

Oveni har kommunen et sparekrav på én procent på serviceudgifterne i budgettet for 2019. Det er efter aftale med staten, og det skal sikre balance mellem udgifter og indtægter og sikre, at der er rum til at prioritere.

- Alle ved, at disse besparelser skal findes. Ingen fagudvalg skal regne med at kunne hente penge fra andre områder, siger Østerby.

Oveni er der flere usikkerheder om kommunens indtægter de kommende år. Kommunen har indregnet et finansieringstilskud fra staten på 47,6 millioner kroner om året, men det er usikkert, om det vil fortsætte.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Vinderup For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Struer For abonnenter

Veninde om Sagal: Det, hun gør, er så inspirerende

Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Sport

Efter blot to løb fik Mikkel en invitation til verdenseliten

Annonce