Annonce
Mærkedage

Aarhus V-stodderen er blevet tørlagt voksen

Rapper Liam 'L.O.C.' Nygaard O'Connor fylder 40 år onsdag den 10. juli. Gennem sin 20-årige karriere har han udviklet sig markant - både privat og kunstnerisk. (Arkivfoto) Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Skægget er begyndt at gråne, smilet er nu varmere, end det er kækt, og det frådende misbrugsjeg er fortid. Onsdag den 10. juli fylder rapperen L.O.C. 40 år.

40 år: Håret er stadig slikket bagover, stilen er stadig rå, og de ikoniske sorte kørehandsker tager stadig over, hvor de tatoverede underarme bliver til hænder.

Men rapperen L.O.C., der 10. juli fylder 40 år, er ikke længere den, han var.

For hvor fortiden for den aarhusianske bad boy var præget af et massivt alkoholmisbrug, to betingede voldsdomme og en evig flirten med grænser og stoffer, så er den voksne udgave af L.O.C. totalt tørlagt, far og husejer i det borgerlige Hellerup nord for København.

Selv har rapperen med det borgerlige navn Liam Nygaard O'Connor med tilfredshed i flere interview lagt sit tidligere hærgende jeg på hylden.

- Med alderen har jeg fået større respekt for det at stå på scenen, og at det forpligter. Jeg er gået fra at være en total uopdragen festabe på 21 år til at være en voksen mand, som tager det meget seriøst, at jeg laver noget, som har værdi for nogen, har L.O.C. sagt til Ritzau Fokus.

Liam Nygaard O'Connor kom til verden i 1979 i Aarhus som søn af lastbilchaufføren Dermot og den butiksansatte Susan.

Han har selv beskrevet sin opvækst i postnummeret 8210 som hård og sig selv dengang som "en rigtig lille lort".

Den barske opvækst tog han med i tekstuniverset på sine første plader, der desuden mest handlede om sprut, damer og byture med vennerne.

Alt sammen leveret på et musikalsk baggrundstæppe, der var stærkt inspireret af den amerikanske west coast-lyd.

Fra tredje plade, "Cassiopeia" fra 2005, sker der noget med L.O.C., der kommer til at præge resten af hans karriere.

Han lægger alkoholen på hylden og går i terapi, og den nye livsstil smitter af på musikken og teksterne, der langsomt får en mere selvreflekterende side.

Stodderen træder i baggrunden, og L.O.C. gør sig i stedet til talsmand for voksenlivet. Blandt andet i musikmagasinet Gaffa:

- Folk på min egen alder har travlt med at være drengerøve i stedet for ansvarlige mænd. Skal vi absolut alle være på vej mod 40'erne og stadig ryge på klubben hver fredag?

Privat danner Liam Nygaard O'Connor par med skuespilleren Christiane Schaumburg-Müller, og parret har sammen sønnen Constantin.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce